>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Gastronomide Duyusal Analiz GMS413 Seçmeli Lisans 4 Güz 6

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Dilek DÜLGER ALTINER

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Farklı formülasyonlarla hazırlanan gıdaların duyusal özelliklerindeki farklılıkları ortaya koyar.
2) Yeni ürün geliştirmede uygun gıda formülasyonlarını seçerken duyusal analiz uygular.
3) Duyusal analiz yapabilmek

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Öğrenme Kazanımları
1     Orta Yüksek            
2     Orta   Yüksek          
3     Orta              

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Yiyecek içecek sektöründe özgünlüğün önemi, spesiyal ürünler, gereklilikler, Çeşitli spesiyallerin elde edilebilmesi amacıyla yapılacak çalışmalar, gıda kalite karakteristikleri.Duyusal değerlendirme, tanımlar, önemi, gıda sanayi ve yiyecek içecek işletmelerinde kullanım amaçları. Duyusal değerlendirme panel odası, ürün ve panel kontrolleri, panelist seçimiDuyusal değerlendirmede kullanılan skalalar, lezzet profili diyagramlarının oluşturulmasıDoku profili analizi, duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kulanılması. Yiyecek içecek işletmelerinde duyusal değerlendirme programına bir örnek.Uygulama;Panelistlerin temel tatlara ilişkin duyusal eşiklerinin belirlemesi

Haftalık Ders İzlencesi

1) Gıda Kalitesi ve Duyusal Kalite Karakteristikleri-1
2) Gıda Kalitesi ve Duyusal Kalite Karakteristikleri
3) Duyusal Değerlendirme-1
4) Duyusal Değerlendirme-2
5) Duyusal Değerlendirme Laboratuvarları
6) Ürün ve Panel Kontrolleri
7) Duyusal Değerlendirmede Panelist Seçimi ve Panel Büyüklüğünü Etkileyen Faktörler
8) Duyusal Değerlendirmede Panelist Seçimi ve Panel Büyüklüğünü Etkileyen Faktörler
9) MİD TERM EXAM
10) Farklılık Testleri
11) Farklılık Testleri
12) Duyusal Değerlendirmede Kullanılan Skalalar
13) Duyusal Değerlendirmede Kullanılan Skalalar
14) Lezzet Profili Analizi
15) Doku Profil Analizi
16) FİNAL SINAVI

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

40%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte