>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Beslenmenin Temel İlkeleri TUF102 Zorunlu Lisans 1 Bahar 6

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Dilek DÜLGER ALTINER

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Beslenme ile ilgili kavramları açıklar
2) Beslenmenin tanımını yapar. Besinler ve besin öğelerini açıklar.
3) Yeterli ve dengeli beslenme konusunu açıklar.
4) Besin öğelerinin gruplandırılması hakkındaki fikirlerini açıklar.
5) Organik Besin Öğeleri ile ilgili bilgi sahibi olur. İnorganik Besin Öğeleri hakkında bilgi sahibi olur.
6) Başlıca yiyecek gruplarını açıklar.
7) Beslenme ile ilişkili hastalıklar bilir

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Öğrenme Kazanımları
1       Yüksek            
2                    
3       Yüksek            
4                    
5                    
6                    
7                    

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Gıda Güvenliği ve Hijyen

Dersin İçeriği

Beslenme ve Günümüz Beslenme Eğilimleri, Beslenmenin Önemi, Besin Enerji Değerleri, Başlıca Besin Grupları, Özel Durumlarda Beslenme

Haftalık Ders İzlencesi

1) Beslenmenin önemi
2) Besinlerin bileşimi ve beslenme ile ilgili bazı tanımlar
3) İnsan vücudunun yapısı ve beslenme
4) Su, su dengesi ve elektrolitler
5) Karbonhidrat ve enerji metabolizması
6) Yağ metabolizması
7) Yağ metabolizması-2
8) Genel Tekrar
9) Ara Sınav
10) Protein metabolizması
11) Vitaminler ve etkinlikleri
12) Mineraller ve etkinlikleri
13) Kalsiyum metabolizması ve osteoporoz
14) Ateroskleroz ve kolesterol metabolizması
15) Hipertansiyon, kanser ve obezite
16) FİNAL SINAVI

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Beyin Fırtınası


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

30%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

70%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte