>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Sanat Tarihi - III UFV301 Seçmeli Lisans 3 Güz 2

Öğretim Elemanı Adı

Dr. Öğr. Üyesi İlknur ERBAŞ

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Sanatın ne zaman ortaya çıktığını ve sanat tarihi dönemlerini öğrenmek.
2) Sanatsal bakış açısına sahip olur
3) sanat tarihi terminolojisi hakkında bilgi sahibi olur ve sanat tarihine ilişkin terimlerin sanat yapıtındaki kullanımını yorumlar
4) Sanat yapıtının gerçekleştirildiği malzemeyi tanımlar
5) Sanat yapıtının hangi teknik ve üslupla yapıldığını tanımlar
6) Sanatsal bakış açısına sahip olur
7) sanat yapıtının üretildiği uygarlık ve uygarlığın tarihi, bulunduğu coğrafya ile sosyolojik yapısı hakkında yorum yapabilir

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Öğrenme Kazanımları
1     Orta       Orta   Yüksek  
2     Orta       Orta   Yüksek  
3     Düşük       Yüksek   Yüksek  
4     Düşük           Yüksek  
5   Düşük Orta       Orta   Yüksek  
6     Orta       Orta   Yüksek  
7     Düşük       Orta   Yüksek  

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Sanat tarihinin tanımını açıklayabilme

Dersin İçeriği

"Tarih öncesi Mısır Antik Yakındoğu ,Ege Anti Yunan, Etrüks, Antik Roma, Erken Hristiyanlık, Bizans,Erken Ortaçağ, Gotik,Rönesans Dönemlerine ait resim, heykel ve mimarlık tarihi

Haftalık Ders İzlencesi

1) Tanışma ve Genel Sanat Tarihi dersi kapsamı hakkında genel bilgilendirme.
2) Tarih Öncesi Sanat: Eski ve Yeni Taş Çağı olmak üzere iki kısma ayrılan dönem hakkında genel bilgiler. Avrupa ve Yakındoğu'dan döneme ait resim, heykel ve mimari örnekleri ile bu örneklerin karakteristik özellikleri
3) 3Mısır Sanatı: Mısır'ın tarihi geçmişi hakkında genel bilgi. Hamilik sistemi ve sanat hayatı. Eski, Orta ve Yeni Krallık dönemlerinde gerçekleştirilen mimari örneklerin genel özellikleri. Eski Mısır Resmi ve Heykeli: Eski, Orta ve Yeni Krallık dönemlerine ait resim ve heykel sanatının karakteristik özellikleri ve önemli örnekler.
4) 4- Antik Yakındoğu Sanatı: Tarihi geçmiş, Antik Yakındoğu mimarisi, resmi ve heykeline dair buluşlar. Sümer, Akad ve Babil sanatının genel özellikleri ve örnekler. Hitit, Asur ve Pers sanatlarının karakteristik özellikleri ve örnekler.
5) Ege Sanatı: Tarihi bilgi. Kiklad, Minos ve Miken medeniyetlerine ait sanat eserlerinin karaktersitik özellikleri. Antik Yunan Sanatı: Arkaik, Klasik ve Helenistik Yunan heykelinin genel özellikleri ve karakteristik örnekler. Vazo resimciliğinin ve mozaik sanatının genel özellikleri ve karaktersitik örnekler .
6) Antik Yunan mimarisi
7) Etrüsk Sanatı: Tarihi bilgi, Etrüsk mimarisi, heykeli ve resmine dair genel bilgiler ve karakteristik örnekler. Genel tekrar
8) Ara sınav
9) 9Antik Roma Sanatı: Tarihi bilgi, Antik Roma mimarisi ve karakteristik özellikleri. Roma resim ve heykelinin genel özellikleri, karakteristik örnekle
10) Erken Hıristiyanlık Sanatı: Tarihi bilgi, mimari yapıların genel özellikleri ve karakteristik örnekler. Resim ve heykel sanatının genel özellikleri ve karakteristik örnekler.
11) Bizans Sanat: Bizans mimarisinde buluşlar, karakteristik özellikler, örnekler. Bizans resminin ve heykelinin genel özellikleri ve karakteristik örnekler .
12) Erken Ortaçağ Sanatı: Tarihi bilgi, erken ortaçağ resminin genel özellikleri, Sakson, Viking, Karolanj ve Otto sanatının genel özellikleri ve karakteristik örnekler. Romanesk Sanat: Tarihi bilgi, Romanesk mimari, resim ve heykeli hakkında genel bilgiler ve karakteristik önekler.
13) Gotik Sanat: Tarihi bilgi, Gotik mimarisinde buluşlar, karakteristik özellikler ve önemli örnekler. Gotik resim ve heykel sanatına dair genel özellikler ve karakteristik örnekler.
14) 14- İtalya'da Erken Rönesans: Rönesans'ın doğuşu hakkında genel bilgi. Ferrara, Floransa, Mantua, Napoli, Roma ve Venedik gibi önemli merkezlerde 1400-1500 yılları arasında gerçekleştirilen mimari, resim ve heykel sanatına dair genel bilgiler ve karakteristik örnekler .
15) Kuzey Avrupa'da Erken ve Geç Rönesans: 1400'den başlamak üzere 1600'e kadar Flandra (Belçika), Hollanda, Almanya ve Fransa'da mimarlık, resim ve heykel sanatına dair genel bilgi ve karakteristik örnekler. Genel tekrar.
16) final sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi



Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

40%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

60%

Sunum/Seminer Hazırlama

1

40%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte