>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Yiyecek İçecek Servis Teknikleri TOP104 Zorunlu Önlisans 1 Bahar 2

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Ömür ALYAKUT

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Yiyecek-içecek işletmelerini tanımlar, kapsamını bilir, öneminin farkındadır, özelliklerini bilir.
2) Yiyecek işletmelerinin örgüt yapılarını, yönetici ve işgörenlerin görev ve sorumluluklarını bilir. Kuruluş yeri seçilmesinin önemini, yiyecek işletmelerinin dizayn edilmesini bilir.
3) Yiyecek işletmelerinin finansmanını, yiyecek işletmelerinde etkinlik, verimlilik ve rasyonelliği bilir.
4) Konaklama işletmelerinde yiyecek sunumunun özelliklerini, organizasyonunu ve işleyişini bilir.
5) Restoran işletmelerinin kuruluşu, özellikleri, çeşitleri, sınıflandırılması, örgüt yapısı ve verimlilik ilkelerini bilir.
6) Kantin ve kafeteryaların çeşitlerini, özelliklerini, örgüt yapısını, verimlilik ilkelerini bilir.
7) Catering firmalarının gelişimini organizasyonunu, işleyişini; ziyafet etkinliklerinin önemini, kapsamını, örgüt yapısını, verimlilik ilkelerini bilir.
8) Dönem boyunca öğrendiklerinin anlamlı bir tekrarını yapabildiği başarılı bir vize sınavı geçirir.
9) Yiyecek işletmelerinde mönü planlama ve pazarlamanın yeri ve önemini bilir.
10) Yiyecek işletmesinde ön hazırlığın öneminin farkındadır, ön hazırlık yapabilir.
11) Yiyecek işletmelerinde kullanılan araç ve gereçlerin adını, özelliklerini, kullanım bilgisini, temizliğini ve saklanmasını bilir.
12) Kuver çeşitlerini, kuver hazırlarken dikkat edilecek konuları bilir, kuver atabilir.
13) Kahvaltı çeşitlerini ve içeriklerini bilir. Kahvaltı servisini yapabilir. Oda servisinin önemini, kapsamını, örgüt yapısını ve nasıl yapıldığını bilir.
14) Yiyecek işletmelerinde koşulsuz müşteri memnuniyetinin öneminin farkındadır, gereğini yerine getirebilir.
15) Dünyada ve ülkemizdeki yiyecek ve içecek işletmeleriyle ilgili haberleri bilgilerinin ışığında değerlendirebilir.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Öğrenme Kazanımları
1 Düşük Düşük Yüksek Yüksek Düşük Yüksek Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Düşük Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
2 Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
3 Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
4 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
5 Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
6 Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
7 Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
8 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
9 Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
10 Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
11 Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
12 Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
13 Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
14 Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
15 Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Yiyecek,içecek işletmelerinin örgütlenmesi, dizaynı, servis bölümünün yeri, önemi ve tanımı, restoranın genel havası, mutfağın planlanması, mönü planlaması, satış teknikleri, yiyecek ve içecek satın alınması ve tesellümü, yoğun saatlerde servise konsantre olabilmek, müşteri sağlığının korunması, müşterinin talep, istek ve duygularının dikkate alınması :müşteri memnuniyeti

Haftalık Ders İzlencesi

1) Yiyecek İşletmeleri Yiyecek İşletmelerinin Sınıflandırılması
2) Yiyecek İşletmelerinin Organizasyon Yapısı Mutfak Departmanı İş Tanımları ve Gerekleri
3) Yiyecek İşletmelerinde Üretim Yemek Pişirme Yöntemleri a-Suda Pişirme Yöntemleri b-Kuru Isıda Pişirme Yöntemleri
4) Yemek Pişirme Yöntemleri c-Yağda Pişirme Yöntemleri d-Yiyecek Üretiminde Yeni Yaklaşımlar Garnitürler/Soslar a-Temel Beyaz Soslar
5) Garnitürler/Soslar b-Temel Kahverengi Soslar c-Temel Yağ Sosları d-Diğer Soslar
6) Mönü Mönünün Tanımı ve Kökeni Mönü Planlama Mönü Takdimi/Sunumu Mönünün İçeriği Mönünün Yapısı Mönü Türleri Mönüye Uygun İçki Seçimi
7) Servisin tanımı ve önemi Servis Türleri a-Amerikan Servis b- Fransız servisi c-Wagon servis d-Rus servisi e-Family servis f-İngiliz servisi
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Servis türleri g-Soğuk büfe ve çeşitleri h-Fast-food servis ı-Arm servis i-Türk usulü servis j-Oda servisi
10) Kahvaltı Kahvaltı çeşitleri a-Continental kahvaltı b-Viyana usulü kahvaltı c-İngiliz kahvaltısı d-Amerikan kahvaltısı e-Türk usulü kahvaltı f-Diğer kahvaltı çeşitleri
11) Temel Servis Bilgileri a-Masa servisi b-Maşa servisi c-Elde tabak taşıma d-Kırıntı süpürme ve kül tablası değiştirme
12) Servis öncesi yapılan son hazırlıklar (Mice an place) a-Menaj hazırlanması b-Servantların hazırlanması c-Servis arabalarının hazırlanamsı d-Yerleşim planlanması e-Kuver açma
13) Servis basamakları a-Müşterilerin Karşılanamsı/yerleştirlmesi b-Siparişlerin alınması ve iletilmesi c-Siparişlerin servisi d-Kirli tabakalrın toplanması e-Hesabın alınması
14) Ziyafet hazırlıkları a-Ziyafetin tanımı ve önemi b-Masa şekilleri ve hazırlığı c-Protokol servisi
15) Servis Uygulamaları
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Alıştırma ve Uygulama
5) Grup Çalışması


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ödev Notunun Başarıya Oranı

40%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte