>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama TOP121 Zorunlu Önlisans 1 Güz 3

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Ömür ALYAKUT

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Öğrenciler, beslenme ve sağlık ilişkisini kavrar.
2) Öğrenciler, organik ve inorganik besin öğelerini açıklar. Karbonhidratları, proteinleri, lipidleri kavrar ve özelliklerini bilir.
3) Vitaminleri sınıflandırır ve yağda ve suda eriyen eriyen vitaminlerin özelliklerini kavrar.
4) Su ve mineralleri tanır ve önemini kavrar.
5) Enerji metabolizmasını kavrar. Enerjinin önemini açıklar.
6) Öğrenciler, besin gruplarını kavrar ve önemini açıklar. Yemek gruplarını kavrar.
7) Günlük yemek planlar. Mönüyü tanımlar ve özelliklerini bilir. Müşterilerin sosyal-ekonomik ve özel durumlarına göre mönü planlar. Mönülere uygun standart reçeteler hazırlar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Öğrenme Kazanımları
1   Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
2 Yüksek Yüksek Orta Yüksek Yüksek Orta Orta Yüksek Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Orta Yüksek
3 Yüksek Yüksek Orta Yüksek Yüksek Orta Orta Yüksek Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
4 Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Orta Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek
5 Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Yüksek Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
6 Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Orta Orta Yüksek
7 Yüksek Yüksek Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Yüksek Orta Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Bu ders, Hijyen bilgisi ve önemi, mikroorganizmaların sınıflandırılmasıve gelişme ortamları, mikroorganizmaların neden oldukları hastalıklar ve korunmak için alınacak tedbirler. Besin, bina, ekipman ve personel hijyen kuralları oluşturmaktadır, gibi konuları içerir.

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi



Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

40%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte