>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Genel Mikrobiyoloji TBP212 Seçmeli Önlisans 2 Bahar 4

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Mehmet Doğan GÜLKAÇ
Prof. Dr. Nil Pembe ÖZER
Doç. Dr. Halil SAMET
Dr. Öğr. Üyesi Mutlu ÇELİK
Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Öğr. Gör. Mine Nazan KERİMAK ÖNER

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Genel mikrobiyolojide temel kavramları tanımlar.
2) Mikroorganizmaların adlandırılmasını, hücre yapılarını ve şekillerini açıklar.
3) Mikroorganizmaları hücre yapılarına, gelişme koşullarına ve diğer özelliklerine göre sınıflandırır.
4) Mikroorganizmaların besin ihtiyaçlarını, beslenme tiplerini ve çoğalma şekillerini açıklar.
5) Mikroorganizmaların gelişme koşullarını, öldürme veya ortamdan uzaklaştırma yöntemlerini açıklar.
7) Tıbbi bitkilerin yetiştiriciliği, hasadı, depolanması ve işlenmesinde mikroorganizmaların önemini açıklar.
8) Laboratuarda mikrobiyolojik ekim öncesi yapılacak besi yeri hazırlama, sterilizasyon, mikroskop kullanımını vb. bazı konuları uygular.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
2 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
3 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
4 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
5 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
7 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
8 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Biyokimya

Dersin İçeriği

Mikrobiyolojinin tanımı ve kapsamı; Mikroorganizmaların yararları ve zararları; Mikroorganizmaların adlandırılması ve genel sınıflandırılması; Prokaryot ve ökaryot hücreler ve hücre yapıları; Virüsler ve yapıları; Mikroorganizmaların beslenmeleri, besin ihtiyaçları ve mikrobiyolojik besi yerleri; Mikroorganizmaların gelişmesi ve çoğalması; Mikroorganizmaların gelişmesini etkileyen faktörler; Mikroorganizmaların kontrol altına alınması; Mikroorganizmaların mikroskop altında incelenmesi.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Mikrobiyolojinin Tanımı
2) Mikrobiyoloji için biyokimyasal temeller
3) Enerji ve kimyasal bağlar
4) Mikroorganizmaların yararları ve zararları
5) Mikroorganizmaların adlandırılması ve hücre yapıları
6) Mikroorganizmaların sınıflandırılması
7) Mikroorganizmaların besin ihtiyaçları
8) Mikrooragnizmaların büyüme ve gelişme koşulları
9) Besiyerleri ve Laboratuvarda besiyeri hazırlama
10) Doğadaki mikroorganizmalar ve bunlardan yararlanma yolları
11) Ara sınav
12) Ökaryotik ve prokaryotik hücreler hücreler
13) Mikroskop çeşitleri ve kullanımları
14) Mikroorganizmaların öldürülmesi veya uzaklaştırılması
15) Uygulama
16) Uygulama

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Alıştırma ve Uygulama
5) Bireysel Çalışma


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Kısa Sınav Notunun Başarıya Oranı

40%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte