>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Fonksiyonel Gıdalar Teknolojisi GTP210 Seçmeli Önlisans 2 Bahar 4

Öğretim Elemanı Adı

Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Fonksiyonel gıdaların tanımını yapar, üretim ve kullanım amaçlarına göre fonksiyonel gıda bileşenlerini sınıflar, kaynaklarını bilir.
2) Fonksiyonel bileşenler ve gıdalarla ilgili sağlık iddialarını bilir ve insan sağlığına etki mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olur
3) Fonksiyonel bileşenlerin kaynaklarını, bu bileşence zengin gıdaları bilir.
4) Soyalı ürünleri ve insan sağlığına faydalarını bilir
5) Sporcu içeceklerini ve işleme teknolojilerini bilir.
6) Anne sütünün kimyasal bileşimini ve biyolojik fonksiyonlarını; bebek mamaları için ingredient seçimini ve formülasyon geliştirmeyi bilir
7) Fonksiyonel tahıl bileşenlerini, tahıl ürünlerini ve üretim teknolojilerini bilir.
8) Fonksiyonel gıda tasarımında önemli olan kriterleri ve tüketici tercihlerinin fonksiyonel gıda tasarımındaki etkisini bilir.
9) Fonksiyonel gıdalar ile ilgili yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olur.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1     Yüksek     Yüksek Orta
2     Yüksek     Yüksek Düşük
3     Yüksek     Yüksek Düşük
4     Yüksek     Yüksek Orta
5     Yüksek     Yüksek Orta
6     Yüksek     Yüksek Orta
7     Yüksek     Yüksek Orta
8     Yüksek     Yüksek Yüksek
9     Yüksek     Yüksek Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Fonksiyonel gıdaların tanımı, elde edildikleri kaynaklar, fonksiyonel bileşenlerin kimyası, sağlık üzerine etkileri, fonksiyonel bileşenler için yapılan sağlık iddiaları, fonksiyonel gıda üretim teknolojileri, fonksiyonel gıda güvenliği ve ilgili yasal düzenlemeler

Haftalık Ders İzlencesi

1) Fonksiyonel Gıdalara Giriş
2) Fonksiyonel gıdaların tanımı
3) Fonksiyonel gıdaların sınıflandırılması
4) Fonksiyonel gıda kaynakları
5) Fonksiyonel gıdaların sağlık üzerine etkileri
6) Fonksiyonel gıda tasarımı
7) Soya ürünleri ve insan sağlığına olan faydaları
8) Ara sınav
9) Fonksiyonel bebek maması tasarımı
10) Fonksiyonel tahıl bileşenleri, tahıl ürünleri ve üretim teknolojileri
11) Fonksiyonel gıdaların gıda güvenliği ve toksikolojisi açısından değerlendirilmesi
12) Fonksiyonel gıdalarla ilgili yasal düzenlemeler
13) Fonksiyonel gıdalara yönelik tüketici davranışları
14) Fonksiyonel gıdaların geleceği
15) Fonksiyonel sporcu içecekleri
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Bireysel Çalışma


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

60%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

50%

Sunum/Seminer Hazırlama

1

50%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

40%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte