Bölüm/Program Adı | Gıda Teknolojisi Programı | Bölüm/Program Ad (İngilizce) | Food Technology |
Web Adresi | E-posta | ||
Telefon | BelGeç. (Fax) | ||
Adres | Öğrenim Şekli | Tam Zamanlı | |
Amaç | Gıda Teknolojisi programı, sürekli gelişim anlayışıyla gıdaların güvenli, yüksek kalitede üretilmesi ve muhafazasına yönelik bilgi ve beceriye sahip nitelikli gıda teknikerleri yetiştirmeyi amaçlar. | Amaç (İngilizce) | Food Technology program aims to train up food technologists with the knowledge and skills for producing safe, high quality and well preserved food products with continuous improvement concept. |
Misyon | Gelişen teknolojiye uyum sağlayabilen, gıdaların güvenli, yüksek kalitede üretilmesi ve muhafazasına yönelik bilgi ve beceriye sahip, mesleki sorumluluklarının bilincinde nitelikli gıda teknikerleri yetiştirmek. | Misyon (İngilizce) | To train up food technicians with the knowledge and skills to produce high quality food products, and adaptable to technology. |
Vizyon | Uygulama odaklı bir eğitim gerçekleştirerek, nitelikli eğitim ve öğretimi ilke edinerek yetiştirdiği gıda teknikerleri ve ürettiği bilgi ile örnek gösterilen bir program olmak. | Vizyon (İngilizce) | To be an exemplary programme with its graduates and knowledge by using an application-oriented education. |
Kabul Koşulları | Lise eğitimini tamamladıktan sonra üniversite giriş sınavlarına girmiş ve yeterli puanı almış olmak. | Kabul Koşulları (İngilizce) | To get the required score from governmental university placement test. |
Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları | Öğrencinin bu programdan ön lisans derecesini alabilmesi için; a) Toplam 120 AKTS iş yükünü sağlaması, b) 30 gün staj yapması, c) Programdaki tüm dersleri başarmış olması, d) Genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekmektedir. | Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları (İngilizce) | The same as graduation requirements. |
Program Genel Profili | Programda yürütülen ön lisans derslerinde iki yıl süresince temel bilim dersleri yanında teknoloji dersleri verilmektedir. Zorunlu dersler yanında alan içi ve alan dışı seçmeli dersler bulunmaktadır. Programda hedeflenen bilgi ve becerilerin öğrencilere kazandırılabilmesi için sınıflarda verilen teorik dersler, uygulama ve laboratuar çalışmaları ile desteklenmektedir. Gıda Teknolojisi Programı, sürekli gelişim anlayışıyla gıdaların güvenli, yüksek kalitede üretilmesi ve muhafazasına yönelik bilgi ve beceriye sahip nitelikli gıda teknikerleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. | Program Genel Profili (İngilizce) | In this program, technology courses are taught in addition to basic science courses during two years of education. There are technical and nontechnical electives in addition to mandatory courses. The lectures are supported by laboratory studies to reach the goals of the program. Food Technology Program aims to graduate food technicians that are capable of producing safe and high quality food products. |
Genel Bilgi | Gıda Teknolojisi Programı 1998-1999 eğitim öğretim yılında eğitime başlamış ve ilk mezunlarını 1999-2000 eğitim öğretim yılında vermiştir. Eğitim süresi iki yıl olup eğitimini tamamlayan mezunlar “Gıda Teknikeri” unvanı almaktadır. Gıda İşleme Bölümü Gıda Teknolojisi programı eğitim, araştırma ve uygulama faaliyetlerini 5 öğretim üyesi ve 1 öğretim görevlisi, 4 derslik, 1 Genel Kimya Laboratuvarı, 1 Gıda Laboratuvarı, 1 Gıda İşleme Tesisi, ve 1 Bilgisayar Laboratuvarı ile sürdürmektedir. Program kontenjanı birinci öğretimde 50 ve ikinci öğretimde 50 kişidir. | Genel Bilgi (İngilizce) | Food Technology Programme started its education program in 1998-1999 fall semester, and yielded its first graduates in 1999-2000. The education period is two years and the graduates get the title of "food technician". The programme continues its education with 5 professors and 1 instructor, 4 classrooms, 1 general chemistry laboratory, 1 food laboratory, 1 food processing plant, and a computer laboratory. The quota of the programme is 50 students for each education types (i.e. regular (morning) and evening). |
Mezunlar İçin İstihdam Olanakları | Gıda teknikerleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Kontrol Müdürlüğü birimlerinde, direk olarak bakanlığa bağlı İl ve İlçe Müdürlüklerinde, Sağlık Bakanlığı ve Belediye Gıda Kontrol Şubelerinde ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Mezunlar gıda sanayinin AR-GE, üretim, kalite güvence, pazarlama, ithalat ve ihracat bölümlerinde gıda teknikeri olarak görev yapmaktadır. Özel gıda analiz laboratuvarlarında ve TÜBİTAK; Gıda Araştırma Enstitüleri gibi araştırma kurumlarının laboratuvarlarında çalışabilmektedirler. | Mezunlar İçin İstihdam Olanakları (İngilizce) | Food technicians can work at Directorate of Food Protection and Control vision of Ministry of Food, Agriculture and Livestock, and Food Kontrol vision of Ministry of Health, R & D, production, quality departments of food industry companies, food analysis laboratories or research and development facilities such as TÜBİTAK. |
Sonraki Eğitim Olanakları | Gıda Teknolojisi ön lisans programlarını bitiren mezunlar ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Gıda Mühendisliği”, “Beslenme ve Diyetetik”, “Kimya”, “Bitki Koruma” , ve “Tarımsal Biyoteknoloji” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. | Sonraki Eğitim Olanakları (İngilizce) | The graduates may continue their education with undergraduate programs (i.e. food engineering, nutrition, chemistry, and agricultural biotechnology departments) on condition that they are successful on the vertical transfer exam conducted by OSYM. |
Mezuniyet Koşulları | Öğrencinin programdan mezun olabilmesi için; a) Toplam 120 AKTS kredisinin sağlanması b) 30 gün süreli staj yapılması c) Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması d) Genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. | Mezuniyet Koşulları (İngilizce) | To complete all the compulsory and elective courses offered in the Food Technology Programme, to fulfill 120 ECTS credits, and to complete the required studies (project, internship etc.) |
Gıda Teknolojisi Ön Lisansı
Önlisans derecesi
Türkiye'deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Kocaeli Üniversitesine dikey veya yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için "Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" hükümleri uygulanır.
Erasmus programı kapsamında yurt dışında öğrenim gören öğrenciler için, gitmeden önce öğrenim anlaşmasındaki dersleri dikkate alınarak "tanınma belgesi" hazırlanır ve Kocaeli Üniversitesi tarafından tam akademik tanınma teyit edilir. Tam akademik tanınma yurtdışında yapılan eğitimin (sınavlar ve diğer değerlendirme şekillerinin dahil ederek) Kocaeli Üniversitesindeki karşılığı ile yer değiştirme anlamına gelir.
Sertifikaya dayanan (Informal) ve tecrübeye dayanan (Nonformal) öğrenmenin tanınması ile ilgili olarak Türkiye ve dışındaki Yükseköğretim Kurumlarında başlangıç aşamasındadır. Buna rağmen öğrencilerin kendi imkanları ile edindikleri Bilgisayar Becerileri ve Yabancı Dil Becerileri, Üniversitenin açmış olduğu muafiyet sınavları ile ölçülmektedir. Bu sınavlarda yeterli bir not alan öğrenciler, kayıt oldukları programın ilgili ders(ler)inden muaf olmaktadırlar.
Temel Alan | Program Yeterlilikleri | Ulusal Yeterlilik Çerçevesi | |||||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||||||||||
BİLGİ Kuramsal, Olgusal |
1 | 1 | BİLGİ Kuramsal, Olgusal |
||||||||||||||
2 | |||||||||||||||||
BECERİLER Bilişsel, Uygulamalı |
1 | 1 | BECERİLER Bilişsel, Uygulamalı |
||||||||||||||
2 | |||||||||||||||||
YETKİNLİKLER Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
1 | 1 | YETKİNLİKLER Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
||||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||||
3 | |||||||||||||||||
YETKİNLİKLER Öğrenme Yetkinliği |
1 | 1 | YETKİNLİKLER Öğrenme Yetkinliği |
||||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||||
3 | |||||||||||||||||
YETKİNLİKLER İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
1 | 1 | YETKİNLİKLER İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
||||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||||
3 | 3 | ||||||||||||||||
4 | 4 | ||||||||||||||||
YETKİNLİKLER Alana Özgü Yetkinlik |
1 | 1 | YETKİNLİKLER Alana Özgü Yetkinlik |
||||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||||
3 | |||||||||||||||||
4 |
2023/2024 Ders Listesi | |||||||||||
1. YARIYIL | |||||||||||
Katalog No |
Ders Kodu |
Ders Adı | Zor/Seç | Ders Dili | Ders Türü | T | L | U | Ders Saat |
Kredi | AKTS |
9903363 | YDB101 | İngilizce I (UE) | Zorunlu Ders | İngilizce | e_ders | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 2 |
9907106 | ENF101 | Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı (UE) | Zorunlu Ders | Türkçe | e_ders | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 3 |
9901012 | TDB101 | Türk Dili I (UE) | Zorunlu Ders | Türkçe | e_ders | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 2 |
9737018 | OMP101 | Genel Kimya | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 4 |
9737001 | OMP103 | Matematik | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 3 |
9405040 | GTP101 | Genel Mikrobiyoloji | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 1 | 0 | 3 | 2 | 4 |
9405010 | GTP103 | Gıda İşleme İlkeleri | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 5 |
9405003 | GTP105 | Gıda Laboratuvar Tekniği | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 1 | 0 | 3 | 2 | 4 |
Zorunlu Ders AKTS Toplamı | 27 | ||||||||||
9405029 | GTP121 | Dünya Mutfağı | Seçmeli Ders Grup I | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
3819007 | GTP125 | Tüketici Hakları | Seçmeli Ders Grup I | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
En Az 3 AKTS Ders Seçilebilir | Seçmeli Ders Grup I AKTS Toplamı | 3 | |||||||||
1. YARIYIL AKTS TOPLAMI | 30 | ||||||||||
2. YARIYIL | |||||||||||
Katalog No |
Ders Kodu |
Ders Adı | Zor/Seç | Ders Dili | Ders Türü | T | L | U | Ders Saat |
Kredi | AKTS |
9903366 | YDB102 | İngilizce II (UE) | Zorunlu Ders | İngilizce | e_ders | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 2 |
9912002 | KYP102 | Kariyer Planlama | Zorunlu Ders | Türkçe | Kariyer Planlama | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 0 |
9901013 | TDB102 | Türk Dili II (UE) | Zorunlu Ders | Türkçe | e_ders | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 2 |
9405007 | GTP102 | Gıda Analizleri | Zorunlu Ders | Türkçe | Teori+Laboratuvar | 3 | 1 | 0 | 4 | 4 | 5 |
9405008 | GTP104 | Gıda Kimyası | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 4 |
9405006 | GTP106 | Gıda Mikrobiyolojisi | Zorunlu Ders | Türkçe | Teori+Laboratuvar | 3 | 1 | 0 | 4 | 4 | 4 |
9405011 | GTP108 | Gıda Sanayinde Hijyen ve Sanitasyon | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
9405005 | GTP110 | Gıdalarda Soğukta ve Dondurarak Muhafaza | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
9405009 | GTP112 | Temel Hesaplama İlkeleri | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
Zorunlu Ders AKTS Toplamı | 26 | ||||||||||
Üniversite Seçmeli I | 4 | ||||||||||
2. YARIYIL AKTS TOPLAMI | 30 | ||||||||||
3. YARIYIL | |||||||||||
Katalog No |
Ders Kodu |
Ders Adı | Zor/Seç | Ders Dili | Ders Türü | T | L | U | Ders Saat |
Kredi | AKTS |
9405042 | GTP200 | Staj | Zorunlu Ders (Yıllık Ders) | Türkçe | Staj | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 |
9905013 | AIT201 | Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I (UE) | Zorunlu Ders | Türkçe | e_ders | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 2 |
9405018 | GTP201 | Et Teknolojisi | Zorunlu Ders | Türkçe | Teori+Uygulama | 2 | 0 | 1 | 3 | 3 | 3 |
9405015 | GTP203 | Gıdaların Ambalajlanması | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
9405019 | GTP205 | Tahıl İşleme Teknolojisi | Zorunlu Ders | Türkçe | Teori+Uygulama | 2 | 0 | 1 | 3 | 3 | 4 |
Zorunlu Ders AKTS Toplamı | 15 | ||||||||||
3705066 | GTP225 | Fırıncılık Ürünleri ve Kalite Kontrolü | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
9405030 | GTP207 | Özel Gıdalar Teknolojisi | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
9405031 | GTP209 | Su Ürünleri İşleme Teknolojisi | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
En Az 4 AKTS Ders Seçilebilir | Seçmeli Ders Grup II AKTS Toplamı | 4 | |||||||||
9405041 | GTP223 | Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Teknolojisi | Seçmeli Ders Grup III | Türkçe | Teori+Laboratuvar | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
9405017 | GTP211 | Beslenme İlkeleri | Seçmeli Ders Grup III | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
9405021 | GTP213 | Gıda Kalite Kontrolü ve Kalite Yönetim Sistemleri | Seçmeli Ders Grup III | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 4 |
3819002 | GTP221 | Organik Kimya | Seçmeli Ders Grup III | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 4 |
En Az 4 AKTS Ders Seçilebilir | Seçmeli Ders Grup III AKTS Toplamı | 4 | |||||||||
9405032 | GTP215 | Gıda Katkı Maddeleri | Seçmeli Ders Grup IV | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
9405016 | GTP217 | Gıda Mevzuatı | Seçmeli Ders Grup IV | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
3705064 | GTP219 | Mesleki Teknik İngilizce | Seçmeli Ders Grup IV | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
En Az 3 AKTS Ders Seçilebilir | Seçmeli Ders Grup IV AKTS Toplamı | 3 | |||||||||
Üniversite Seçmeli II | 4 | ||||||||||
3. YARIYIL AKTS TOPLAMI | 30 | ||||||||||
4. YARIYIL | |||||||||||
Katalog No |
Ders Kodu |
Ders Adı | Zor/Seç | Ders Dili | Ders Türü | T | L | U | Ders Saat |
Kredi | AKTS |
9905014 | AIT202 | Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi II (UE) | Zorunlu Ders | Türkçe | e_ders | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 2 |
9405012 | GTP202 | Meyve Sebze İşleme Teknolojisi | Zorunlu Ders | Türkçe | Teori+Uygulama | 3 | 0 | 1 | 4 | 4 | 6 |
9405013 | GTP206 | Yemeklik Yağ Teknolojisi | Zorunlu Ders | Türkçe | Teori+Laboratuvar | 2 | 1 | 0 | 3 | 3 | 4 |
Zorunlu Ders AKTS Toplamı | 12 | ||||||||||
3819010 | GTP226 | Dünya Kültürleri | Seçmeli Ders Grup V | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
3819009 | GTP224 | İlk Yardım | Seçmeli Ders Grup V | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
3819008 | GTP228 | Kentleşme ve Çevre | Seçmeli Ders Grup V | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
3819003 | GTP222 | Yaşam Boyu Spor | Seçmeli Ders Grup V | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
En Az 3 AKTS Ders Seçilebilir | Seçmeli Ders Grup V AKTS Toplamı | 3 | |||||||||
3705062 | GTP214 | Enstrümental Analiz Yöntemleri | Seçmeli Ders Grup VI | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 4 |
3819001 | GTP210 | Fonksiyonel Gıdalar Teknolojisi | Seçmeli Ders Grup VI | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 4 |
9405020 | GTP208 | Gıda Biyoteknolojisi | Seçmeli Ders Grup VI | Türkçe | Teori+Uygulama | 2 | 0 | 1 | 3 | 3 | 4 |
9405035 | GTP216 | Gıda Endüstrisi Makineleri | Seçmeli Ders Grup VI | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
En Az 4 AKTS Ders Seçilebilir | Seçmeli Ders Grup VI AKTS Toplamı | 4 | |||||||||
9737004 | OMP204 | Proje | Seçmeli Ders Grup VII | Türkçe | Proje | 0 | 0 | 2 | 2 | 2 | 3 |
9405037 | GTP212 | Projelendirme ve Ürün Geliştirme | Seçmeli Ders Grup VII | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
En Az 3 AKTS Ders Seçilebilir | Seçmeli Ders Grup VII AKTS Toplamı | 3 | |||||||||
3819012 | GTP230 | İşletmede Mesleki Eğitim | Seçmeli Ders Grup VIII | Türkçe | İşletmede Mesleki Eğitim | 0 | 0 | 16 | 16 | 8 | 15 |
9405014 | GTP204 | Süt Teknolojisi | Seçmeli Ders Grup VIII | Türkçe | Teori+Uygulama | 3 | 0 | 1 | 4 | 4 | 5 |
En Az 5 AKTS Ders Seçilebilir | Seçmeli Ders Grup VIII AKTS Toplamı | 5 | |||||||||
4. YARIYIL AKTS TOPLAMI | 30 |
Üniversite Ortak Dersi |
Üniversite Seçmeli Dersi |
Fakülte Ortak Dersi |
Bölüm/Program Dersi |
Sınavlar, ölçme ve değerlendirme Kocaeli Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği esas alınarak yürütülür. Sunulan dersin içeriğine göre ve ilgili öğretim elemanı tarafından bilgi formunda belirtilmek koşulu ile ara sınav, final, kısa sınav, sunum, ödev, proje, portfolyo, uygulama gibi değişik ölçme araçları bu sürece dâhil edilebilir. Bu araçların başarıya etkisi %30 ile %70 arasında değişebilir. Bir öğrencinin final sınavına girebilmesi için teorik derslerde %70, pratik derslerde ise %80 devam zorunluluğunu yerine getirmiş olması önkoşulu aranmaktadır. Başarı notu, yarıyıl içi çalışmaları ve final notu esas alınarak saptanır. Devam zorunluluğunu bir kez yerine getiren öğrencinin o dersten kalması durumunda tekrar devam zorunluluğu aranmaz. Yüksekokulun ilgili kurulu tarafından kabul edilen geçerli bir mazereti olan öğrenciler için mazeret sınavı uygulanır. Daha detaylı bilgi için, ders listesi sayfasından derslere tıklayınız.
Harf notlarının 100 puan üzerinden karşılıkları ve katsayıları aşağıda gösterilmiştir.
Puan | Başarı Notu | Katsayı | Başarı Durumu |
---|---|---|---|
90-100 | AA | 4 | Mükemmel |
85-89 | BA | 3.5 | Pekiyi |
80-84 | BB | 3 | İyi |
75-79 | CB | 2.5 | Yeterli |
65-74 | CC | 2 | Geçer |
58-64 | DC | 1.5 | Koşullu |
50-57 | DD | 1 | Koşullu |
40-49 | FD | 0.5 | Başarısız |
<= 39 | FF | 0 | Başarısız |
D | 0 | Devamsız | |
E | 0 | Eksik | |
N | 0 | Girmedi | |
G | 0 | Geçer | |
K | 0 | Kalır | |
S | 0 | Süren Çalışma |
Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Nil Pembe ÖZER | Nil Pembe ÖZER
AKTS Bölüm Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE | Nur DEDE