>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Gıda Laboratuvar Tekniği GTP105 Zorunlu Önlisans 1 Güz 4

Öğretim Elemanı Adı

Dr. Öğr. Üyesi Mutlu ÇELİK
Dr. Öğr. Üyesi Sevgi FERSİZ
Dr. Öğr. Üyesi Nadide SEYHUN
Öğr. Gör. Halit Sinan ÇETİN
Öğr. Gör. Mine Nazan KERİMAK ÖNER
Öğr. Gör. İlknur MERİÇ AKYOL

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Laboratuvarda çalışma prensiplerini uygular.
2) Laboratuvardaki riskleri sınıflandırır.
3) Laboratuvarda kullanılan araç ve gereçleri sınıflandırırır.
4) Laboratuvarlarda kullanılan cam, plastik, metal ve porselen malzemeleri kullanır.
5) Laboratuvarlarda kullanılan temel aletleri kullanır.
6) Genel analizleri yapar.
7) Fiziksel analizleri yapar.
8) Kimyasal analizleri yapar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Düşük   Yüksek     Yüksek
2 Orta Düşük   Yüksek     Orta
3 Orta Düşük   Orta     Yüksek
4 Orta Düşük   Orta     Düşük
5 Yüksek Yüksek   Yüksek     Yüksek
6 Yüksek Yüksek   Yüksek     Yüksek
7 Yüksek Yüksek   Yüksek     Yüksek
8 Yüksek Yüksek   Yüksek     Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

yok

Dersin İçeriği

Laboratuvarın tanımı ve laboratuvarda aranan özellikler. Laboratuvar çalışmalarında uyulması gereken kurallar ve laboratuvar kazaları. Laboratuvarda kullanılan malzemeler, kimyasallar ve çözeltiler. Kimyasal çözeltilerin hazırlanması. Gıda laboratuvarında kullanılan genel aletler ve çalışma yöntemleri.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Laboratuvarda çalışma prensipleri, laboratuvar güvenliği
2) Laboratuvardaki risklerin sınıflandırılması
3) Kimyasalların kullanımında dikkat edilecek kurallar, risk sembolleri
4) Laboratuvarda kullanılan araç ve gereçlerin sınıflandırılması
5) Laboratuvarda kullanılan cam malzemeler
6) Laboratuvarda kullanılan plastik, porselen ve metal malzemeler
7) Laboratuvarda kullanılan temizlik çözeltilerinin hazırlanması ve kullanımı
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Laboratuvarda kullanılan temel aletler
10) Laboratuvarda kullanılacak suyun önemi, distile su ve deiyonize su
11) Genel analiz teknikleri (ısıtma ve kurutma, külleştirme, ekstraksiyon)
12) Genel analiz teknikleri (damıtma, titrasyon)
13) Genel analiz teknikleri (kristalizasyon, filtrasyon)
14) Fiziksel analizler (yoğunluk, tekstür, viskozite ölçümleri)
15) Kimyasal analizler
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Gıda Laboratuvar Tekniği, İsmet Şahin, Uludağ Üniversitesi Yayınları
2- Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nobel Yayınevi
3- Modern Temel Kimya Laboratuvarı, Mustafa Özcan, Nobel Yayınevi
4- Laboratuvar Teknikleri, Süreyya Saltan Evrensel - Canan Dözen, Nobel Yayınevi
5- Gıda Analizleri, Bekir Cemeroğlu, Nobel Yayınevi

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

40%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte