>

Gıdalarda Soğukta ve Dondurarak Muhafaza

Gıda Teknolojisi

İzmit Meslek Yüksekokulu
Önlisans
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Gıdalarda Soğukta ve Dondurarak Muhafaza GTP110 Zorunlu Önlisans 1 Bahar 3

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Nil Pembe ÖZER
Dr. Öğr. Üyesi Mutlu ÇELİK
Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Dr. Öğr. Üyesi Sevgi FERSİZ
Dr. Öğr. Üyesi Fevzi UÇKAN
Öğr. Gör. Gizem PAKSOY
Ögr. Gör. Dr. Meryem PİR
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Genel muhafaza tekniklerini ve ilkelerini tanımlar.
2) Soğuk ve donmuş depoların taşıması gereken özellikleri ve soğutma ekipmanlarını sayar.
3) Gıdaların uygun depolanma koşullarını tanımlar.
4) Bitkisel kaynaklı gıdaların soğukta ve dondurarak muhafazasını açıklar.
5) Hayvansal kaynaklı gıdaların soğukta ve dondurarak muhafazasını açıklar.
6) Gıdaların dondurulması, çözündürülmesi ve dondurularak depolanması esnasında meydana gelen değişiklikleri tanımlar.
7) Gıdalarda meydana gelen istenmeyen değişimlerin soğukta ve dondurarak muhafaza tekniği ile kontrol altına alınmasını açıklar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1 Düşük Düşük Düşük   Yüksek Yüksek Orta
2 Düşük Düşük Düşük Düşük Yüksek Yüksek Orta
3 Orta Düşük Düşük Düşük Yüksek Yüksek Orta
4 Düşük Düşük Orta Düşük Yüksek Yüksek Orta
5 Düşük Düşük Orta Düşük Yüksek Yüksek Yüksek
6 Düşük Düşük Düşük Düşük Yüksek Yüksek Yüksek
7 Düşük Düşük Düşük Düşük Yüksek Yüksek Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Yok

Dersin İçeriği

Soğuk tekniğine giriş ve gıda endüstrisinde soğuk uygulaması. Soğutma sistemleri, soğutma cihaz ve ekipmanları. Soğutma yöntemleri. Gıdaların soğutulması ve soğukta depolanmaları. Gıdaların dondurulması, donma olayı, dondurma yöntemleri, dondurulmuş gıdanın depolanması ve çözdürülmesi. Meyve ve sebzelerin soğukta ve donmuş muhafazası, et ve balık ürünlerinin soğukta ve donmuş muhafazası, süt ve süt ürünlerinin soğukta muhafazası, diğer gıdaların soğukta ve donmuş muhafazası.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Soğuk tekniğine giriş ve gıda endüstrisinde soğuk uygulaması. Termodinamiğin temel ilkeleri.
2) Soğutma sistemleri, soğutma cihaz ve ekipmanları. Soğutma yöntemleri.
3) Soğuk depo kuruluşu ve taşıması gereken özellikler.
4) Gıdalarda soğutma öncesinde uygulanan ön işlemler.
5) Bitkisel kaynaklı gıdaların soğutulması ve soğukta depolanmaları
6) Bitkisel kaynaklı gıdaların soğutulması ve soğukta depolanmaları
7) Hayvansal kaynaklı gıdaların soğutulması ve soğukta depolanmaları
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Gıdaların dondurarak muhafazasında temel ilkeler. Dondurma yöntemleri ve prensipleri.
10) Gıdalarda dondurma öncesinde uygulanan ön işlemler.
11) Meyve ve sebzelerin dondurarak muhafazası.
12) Meyve ve sebzelerin dondurarak muhafazası.
13) Et ve balık ürünlerinin soğukta ve donmuş muhafazası
14) Diğer gıdaların soğukta ve donmuş muhafazası.
15) Dondurarak Muhafazada kullanılan ekipmanlar
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- GIDALARIN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK MUHAFAZASI, Prof. Dr. Arsan BİLİŞLİ, Sidaş Yayınları,2013.

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

40%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte