>
Dersin Adı | Dersin Kodu | Dersin Türü | Dersin Düzeyi | Dersin Yılı | Dersin Verildiği Dönem | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıdalarda Soğukta ve Dondurarak Muhafaza | GTP110 | Zorunlu | Önlisans | 1 | Bahar | 3 |
Prof. Dr. Nil Pembe ÖZER
Dr. Öğr. Üyesi Mutlu ÇELİK
Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Dr. Öğr. Üyesi Sevgi FERSİZ
Dr. Öğr. Üyesi Fevzi UÇKAN
Öğr. Gör. Gizem PAKSOY
Ögr. Gör. Dr. Meryem PİR
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ
1) Genel muhafaza tekniklerini ve ilkelerini tanımlar.
2) Soğuk ve donmuş depoların taşıması gereken özellikleri ve soğutma ekipmanlarını sayar.
3) Gıdaların uygun depolanma koşullarını tanımlar.
4) Bitkisel kaynaklı gıdaların soğukta ve dondurarak muhafazasını açıklar.
5) Hayvansal kaynaklı gıdaların soğukta ve dondurarak muhafazasını açıklar.
6) Gıdaların dondurulması, çözündürülmesi ve dondurularak depolanması esnasında meydana gelen değişiklikleri tanımlar.
7) Gıdalarda meydana gelen istenmeyen değişimlerin soğukta ve dondurarak muhafaza tekniği ile kontrol altına alınmasını açıklar.
Program Yeterlilikleri | ||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ||
Öğrenme Kazanımları | ||||||||
1 | Düşük | Düşük | Düşük | Yüksek | Yüksek | Orta | ||
2 | Düşük | Düşük | Düşük | Düşük | Yüksek | Yüksek | Orta | |
3 | Orta | Düşük | Düşük | Düşük | Yüksek | Yüksek | Orta | |
4 | Düşük | Düşük | Orta | Düşük | Yüksek | Yüksek | Orta | |
5 | Düşük | Düşük | Orta | Düşük | Yüksek | Yüksek | Yüksek | |
6 | Düşük | Düşük | Düşük | Düşük | Yüksek | Yüksek | Yüksek | |
7 | Düşük | Düşük | Düşük | Düşük | Yüksek | Yüksek | Yüksek |
Yüz Yüze
Yok
Yok
Soğuk tekniğine giriş ve gıda endüstrisinde soğuk uygulaması. Soğutma sistemleri, soğutma cihaz ve ekipmanları. Soğutma yöntemleri. Gıdaların soğutulması ve soğukta depolanmaları. Gıdaların dondurulması, donma olayı, dondurma yöntemleri, dondurulmuş gıdanın depolanması ve çözdürülmesi. Meyve ve sebzelerin soğukta ve donmuş muhafazası, et ve balık ürünlerinin soğukta ve donmuş muhafazası, süt ve süt ürünlerinin soğukta muhafazası, diğer gıdaların soğukta ve donmuş muhafazası.
1- GIDALARIN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK MUHAFAZASI, Prof. Dr. Arsan BİLİŞLİ, Sidaş Yayınları,2013.
1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme
Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı |
40% |
---|---|
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı |
60% |
Toplam |
100% |
Türkçe
İstenmemekte