>
Dersin Adı | Dersin Kodu | Dersin Türü | Dersin Düzeyi | Dersin Yılı | Dersin Verildiği Dönem | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Mikrobiyolojisi | GTP106 | Zorunlu | Önlisans | 1 | Bahar | 4 |
Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Öğr. Gör. Halit Sinan ÇETİN
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ
1) Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların bulaşma kaynaklarını açıklar.
2) Gıda tipine göre indikatör mikroorganizma seçer.
3) Koliform ve fekal koliform analizlerini yapar.
4) Genel ve seçici besiyeri hazırlar.
5) Mikrobiyolojik analizler için gıdalardan örnek alır.
6) Gıdalardan alınan örnekleri homojenize eder, seyreltir ve ekime hazırlar.
7) Gıdalardan kaynaklanabilecek enfeksiyon ve intoksikasyonları açıklar.
8) Mikroorganizma gelişimini etkileyen iç ve dış faktörleri açıklar.
Program Yeterlilikleri | ||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ||
Öğrenme Kazanımları | ||||||||
1 | Yüksek | Yüksek | Yüksek | Orta | Yüksek | |||
2 | Yüksek | Yüksek | Yüksek | Yüksek | Yüksek | |||
3 | Yüksek | Yüksek | Yüksek | Yüksek | Yüksek | |||
4 | Orta | Yüksek | Yüksek | Yüksek | Yüksek | |||
5 | Orta | Yüksek | Yüksek | Yüksek | Yüksek | |||
6 | Orta | Yüksek | Yüksek | Yüksek | Yüksek | |||
7 | Düşük | Yüksek | Yüksek | Düşük | Yüksek | |||
8 | Orta | Yüksek | Yüksek | Düşük | Yüksek |
Yüz Yüze
Yok
Genel Mikrobiyoloji
Gıda mikrobiyolojisi açısından önemli olan mikroorganizmalar. Gıda maddelerine bulaşan mikroorganizmaların kaynakları. Gıdalarda mikrobiyolojik gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler. Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar. Çeşitli gıda maddelerinde (süt ve süt ürünlerinde, meyve sebze ürünlerinde, vb.) oluşan mikrobiyolojik bozulmalar ve muhafaza ilkeleri. Mikrobiyolojik gıda zehirlenmeleri ve korunma yöntemleri.
1- Gıda Mikrobiyolojisi, Sami Özçelik, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları
2- Gıda Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, Eflatun Yayınevi
3- Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, Prof. Dr. İrfan Erol, Ankara Üniversitesi Yayınları
4- http://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/kodeks/kodeks yonetmelik/mikrobiyolojik kriterler yonetmelik.html 5- Ders sırasında
5- Ders sırasında verilecektir.
1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Laboratuvar/Çalıştay
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı |
60% |
||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
|||||||||||||||
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı |
40% |
||||||||||||||
Toplam | 100% |
Türkçe
İstenmemekte