>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Gıda Mikrobiyolojisi GTP106 Zorunlu Önlisans 1 Bahar 4

Öğretim Elemanı Adı

Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Öğr. Gör. Halit Sinan ÇETİN
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların bulaşma kaynaklarını açıklar.
2) Gıda tipine göre indikatör mikroorganizma seçer.
3) Koliform ve fekal koliform analizlerini yapar.
4) Genel ve seçici besiyeri hazırlar.
5) Mikrobiyolojik analizler için gıdalardan örnek alır.
6) Gıdalardan alınan örnekleri homojenize eder, seyreltir ve ekime hazırlar.
7) Gıdalardan kaynaklanabilecek enfeksiyon ve intoksikasyonları açıklar.
8) Mikroorganizma gelişimini etkileyen iç ve dış faktörleri açıklar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Yüksek Yüksek Orta     Yüksek
2 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek     Yüksek
3 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek     Yüksek
4 Orta Yüksek Yüksek Yüksek     Yüksek
5 Orta Yüksek Yüksek Yüksek     Yüksek
6 Orta Yüksek Yüksek Yüksek     Yüksek
7 Düşük Yüksek Yüksek Düşük     Yüksek
8 Orta Yüksek Yüksek Düşük     Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Genel Mikrobiyoloji

Dersin İçeriği

Gıda mikrobiyolojisi açısından önemli olan mikroorganizmalar. Gıda maddelerine bulaşan mikroorganizmaların kaynakları. Gıdalarda mikrobiyolojik gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler. Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar. Çeşitli gıda maddelerinde (süt ve süt ürünlerinde, meyve sebze ürünlerinde, vb.) oluşan mikrobiyolojik bozulmalar ve muhafaza ilkeleri. Mikrobiyolojik gıda zehirlenmeleri ve korunma yöntemleri.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar ve bulaşma kaynakları
2) Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar ve bulaşma kaynakları
3) İndikatör mikroorganizmalar
4) Koliform ve fekal koliform mikroorganizmalar
5) Besiyeri hazırlama
6) Örnek alma, homojenizasyon ve seyreltme
7) Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Gıda kaynaklı enfeksiyon bakterileri
10) Gıda kaynaklı intoksikasyon bakterileri
11) Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların yol açtığı zehirlenmeler ve toksikasyonlar
12) Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların yol açtığı zehirlenmeler ve toksikasyonlar
13) Ekim yapma ve inkübasyon
14) Ekim yapma ve inkübasyon
15) Mikroorganizma sayımı
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Gıda Mikrobiyolojisi, Sami Özçelik, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları
2- Gıda Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, Eflatun Yayınevi
3- Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, Prof. Dr. İrfan Erol, Ankara Üniversitesi Yayınları
4- http://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/kodeks/kodeks yonetmelik/mikrobiyolojik kriterler yonetmelik.html 5- Ders sırasında
5- Ders sırasında verilecektir.

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Laboratuvar/Çalıştay


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

60%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

60%

Laboratuvar

1

20%

Diğer

1

20%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

40%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte