>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Gıda Analizleri GTP102 Zorunlu Önlisans 1 Bahar 5

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Halim Aytekin ERGÜL
Dr. Öğr. Üyesi Sevgi FERSİZ
Öğr. Gör. Zuhal AKTOP
Öğr. Gör. Halit Sinan ÇETİN

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Temel matematik bilgisini kullanır.
2) Temel ve uygulamalı laboratuar tekniklerini kullanır.
3) Uygun analiz yöntemlerini ilgili duruma göre değerlendirir.
4) Örnek alma kurallarını ve analize hazırlama yöntemlerini tanımlar.
5) Gıdalardaki kimyasal, fiziksel ve duyusal analizleri tanımlar.
6) Volumetrik, gravimetrik ve enstrümental analizlerin uygulamalarını tanımlar.
7) Elde edilen analiz sonuçlarını yorumlar ve rapor şeklinde hazırlar.
8) Ulaşılan bilimsel kaynakları çalışmalarında kullanır.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
2 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
3 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
4 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
5 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
6 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
7 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
8 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Yok

Dersin İçeriği

Örnek alma, örneklerin analize hazırlanması, gıda işletmelerinde kullanılan genel analiz yöntemlerinden nem (su) ve toplam kuru madde tayini, suda çözünen ve çözünmeyen kuru madde tayini, kül tayini, pH ve titrasyon asitliği tayini, karbonhidrat (şeker) tayini, yağ, protein, askorbit asit tayini gibi konularda bazı analizlerin prensiplerinin aktarılması ve uygulamaları.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Gıdalarda nem tayini (1.-2.grup)
2) Gıdalarda nem tayini (3.-4. grup)
3) 1. Kısa sınav
4) Gıdalarda Suda Çözünür Kuru madde tayini, toplam kuru madde tayini, Suda çözünmeyen kuru madde tayini (1.-2. Grup)
5) Gıdalarda Suda Çözünür Kuru madde tayini, toplam kuru madde tayini, Suda çözünmeyen kuru madde tayini (3.-4. Grup)
6) 2. Kısa Sınav
7) Toplam Asitlik Tayini (1.-2.Grup)
8) Toplam Asitlik Tayini (3.-4.Grup)
9) 3. Kısa Sınav
10) Tuz Tayini (Mohr Yöntemi) (1.-2. Grup)
11) Tuz Tayini (Mohr Yöntemi) (3.-4. Grup)
12) 4. Kısa Sınav
13) Sularda Sertlik Tayini (1.-2. Grup)
14) Sularda Sertlik Tayini (3.-4. Grup)
15) 5. Kısa Sınav
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Gıda Analizleri, Prof.Dr. Canan HECER, Yrd.Öğr.Üyesi Beyza ULUSOY

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

40%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte