>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Gıda Kimyası GTP104 Zorunlu Önlisans 1 Bahar 4

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Güralp ÖZKOÇ
Doç. Dr. MELTEM GÖKSEL ŞAHIN
Doç. Dr. Gülsüm Ebru ÖZER UYAR
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Dr. Öğr. Üyesi Nadide SEYHUN
Öğr. Gör. Yasemin Ayşe ÇETREZ

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Gıdaların kimyasal bileşimini sınıflar.
2) Gıdalardaki suyun işlevlerini açıklar.
3) Gıda muhafazası için su aktivitesini kullanır.
4) Gıdaların yapısında bulunan karbonhidratların yapılarını açıklar.
5) Gıdaların yapısında bulunan proteinlerin yapılarını açıklar.
6) Gıdaların yapısında bulunan lipitlerin yapılarını açıklar.
7) Gıdaların yapısında bulunan enzimlerin yapılarını ve görevlerini açıklar.
8) Vitamin ve minerallerin rolünü ve önemini açıklar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1     Yüksek        
2     Yüksek        
3           Yüksek  
4     Yüksek        
5     Yüksek        
6     Yüksek        
7     Yüksek        
8     Yüksek        

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

yok

Dersin İçeriği

Gıdanın tanımı. Gıdanın bileşenleri olan karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler ve minerallerin yapı ve sınıflandırılması. Gıda bileşiminde bulunuşları ve özellikleri. Gıdanın yapısında yer alan diğer bileşenler (su, organik asitler, nükleik asitler, enzimler, vb.).

Haftalık Ders İzlencesi

1) Gıda kimyasının tanımlanması ve gıdaların kimyasal bileşimi
2) Su ve su aktivitesi
3) Karbonhidratlar
4) Karbonhidratlar
5) Proteinler
6) Proteinler
7) Proteinler
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Enzimler
10) Enzimler
11) Lipidler
12) Lipidler
13) Lipidler
14) Vitaminler
15) Mineraller
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları
2- Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, Namık Kemal Üniversitesi Yayınları
3- Beslenme Biyokimyası, Prof. Dr. Meral Aksoy, Seçkin Yayıncılık
4- Ders sırasında verilecektir.

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

60%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

50%

Kısa Sınav

1

50%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

40%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte