>
Dersin Adı | Dersin Kodu | Dersin Türü | Dersin Düzeyi | Dersin Yılı | Dersin Verildiği Dönem | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Kimyası | GTP104 | Zorunlu | Önlisans | 1 | Bahar | 4 |
Prof. Dr. Güralp ÖZKOÇ
Doç. Dr. MELTEM GÖKSEL ŞAHIN
Doç. Dr. Gülsüm Ebru ÖZER UYAR
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Dr. Öğr. Üyesi Nadide SEYHUN
Öğr. Gör. Yasemin Ayşe ÇETREZ
1) Gıdaların kimyasal bileşimini sınıflar.
2) Gıdalardaki suyun işlevlerini açıklar.
3) Gıda muhafazası için su aktivitesini kullanır.
4) Gıdaların yapısında bulunan karbonhidratların yapılarını açıklar.
5) Gıdaların yapısında bulunan proteinlerin yapılarını açıklar.
6) Gıdaların yapısında bulunan lipitlerin yapılarını açıklar.
7) Gıdaların yapısında bulunan enzimlerin yapılarını ve görevlerini açıklar.
8) Vitamin ve minerallerin rolünü ve önemini açıklar.
Program Yeterlilikleri | ||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ||
Öğrenme Kazanımları | ||||||||
1 | Yüksek | |||||||
2 | Yüksek | |||||||
3 | Yüksek | |||||||
4 | Yüksek | |||||||
5 | Yüksek | |||||||
6 | Yüksek | |||||||
7 | Yüksek | |||||||
8 | Yüksek |
Yüz Yüze
Yok
yok
Gıdanın tanımı. Gıdanın bileşenleri olan karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler ve minerallerin yapı ve sınıflandırılması. Gıda bileşiminde bulunuşları ve özellikleri. Gıdanın yapısında yer alan diğer bileşenler (su, organik asitler, nükleik asitler, enzimler, vb.).
1- Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları
2- Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, Namık Kemal Üniversitesi Yayınları
3- Beslenme Biyokimyası, Prof. Dr. Meral Aksoy, Seçkin Yayıncılık
4- Ders sırasında verilecektir.
1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı |
60% |
|||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
||||||||||||
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı |
40% |
|||||||||||
Toplam | 100% |
Türkçe
İstenmemekte