>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Temel Hesaplama İlkeleri GTP112 Zorunlu Önlisans 1 Bahar 3

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Nil Pembe ÖZER
Dr. Öğr. Üyesi Mutlu ÇELİK
Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Öğr. Gör. Halit Sinan ÇETİN

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Temel matematik bilgisini kullanır.
2) Üretim teknolojilerinin temel işlem basamaklarını tanımlar.
3) Gıdaların işlenmesinde kullanılan makinelerde basınç, sıcaklık gibi fiziksel özellikleri okur.
4) Farklı değerlerde verilen birimleri birbirine çevirir.
5) Kütle denkliği problemlerini analiz ederek çözer.
6) Gıda üretimindeki temel işlem basamaklarında kütlenin korunumu prensibini uygular.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1     Düşük   Orta Düşük  
2 Düşük   Düşük   Yüksek Düşük  
3     Düşük Düşük Yüksek Düşük  
4     Düşük Düşük Düşük Orta  
5     Orta Düşük Yüksek Düşük  
6     Orta Düşük Yüksek Düşük  

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Yok

Dersin İçeriği

Ölçü ve birimler, birim ölçümleri sistemleri, birim çevirme, sıcaklık, basınç ve konsantrasyon kavramları. Sıcaklık ve basınç ölçmeleri. Gıda proseslerinde kullanılan sistemler hakkında temel bilgiler, proses tipleri, proses çalışma koşulları ve sistemleri. Çeşitli gıda prosesleri için kütle denklikleri kurma, problem okuma ve anlama teknikleri. Gazlar, sıvılar ve katılar ile ilgili temel fiziksel özellikler ve kanunlar.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Denkliklerin kurulmasında kullanılan ilkeler
2) Boyutlar ve birimler
3) Birimlerin dönüştürülmesi
4) Kuvvet, ağırlık, basınç, sıcaklık birimleri
5) Boyutlu denklemler ve boyutsal tutarlılık
6) Kütlenin korunumu kanunu
7) Temel işlem basamaklarının tanımlanması
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Temel işlem basamaklarında kütlenin korunumu
10) Temel işlem basamaklarında kütlenin korunumu
11) Kütlenin korunumu problemleri
12) Kütlenin korunumu problemleri
13) Kütlenin korunumu problemleri
14) Kütlenin korunumu problemleri
15) Kütlenin korunumu problemleri
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Özkan, M., Cemeroğlu, B., Türkyılmaz, M., 2011. Gıda Mühendisliğinde Kütle ve Enerji Denklikleri

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme
6) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

50%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

50%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte