>
Dersin Adı | Dersin Kodu | Dersin Türü | Dersin Düzeyi | Dersin Yılı | Dersin Verildiği Dönem | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda İşleme İlkeleri | GTP103 | Zorunlu | Önlisans | 1 | Güz | 5 |
Prof. Dr. Halim Aytekin ERGÜL
Prof. Dr. Rezzan KASIM
Prof. Dr. Nil Pembe ÖZER
Doç. Dr. Yonca YÜZÜGÜLLÜ KARAKUŞ
Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Öğr. Gör. Zuhal AKTOP
Ögr. Gör. Dr. Meryem PİR
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ
1) Gıda işleme teknolojisinde uygulanan temel işlemleri sayar.
2) Gıdaların üretiminde hammaddeye uygulanan ön işlemleri açıklar.
3) Gıdaların üretiminde uygulanan işlemlerin dayandıkları temel fizik-kimya-fizikokimyasal ilkeleri tanımlar.
4) Gıdaların işlenmesinde genel ilkelere dayalı çalışan alet ve ekipmanları tanır.
5) Araştırma yaparak kendi kendine öğrenme becerisi kazanır.
Program Yeterlilikleri | ||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ||
Öğrenme Kazanımları | ||||||||
1 | Orta | Düşük | Orta | Orta | Yüksek | Yüksek | Orta | |
2 | Orta | Yüksek | Orta | Yüksek | Orta | Orta | Orta | |
3 | Düşük | Düşük | Orta | Orta | Yüksek | Yüksek | Orta | |
4 | Düşük | Düşük | Düşük | Orta | Orta | Orta | ||
5 | Düşük | Düşük | Düşük | Düşük | Düşük | Düşük | Düşük |
Yüz Yüze
Yok
İstenmemekte
Gıdaların muhafazası ve işlenmesinde kullanılan birim işlemler ve ilkeleri. Hammadde ve işleme; hammaddenin temizlenmesi, ayırma ve sınıflandırma. Katı gıdalarda boyut küçültme işlemleri. Öğütme ve eleme. Fiziksel ayırma işlemleri: filtrasyon ve membran ayırma, sedimentasyon, santrifüzasyon, kristalizasyon, presleme. Sıvılarda karıştırma ve emülsifikasyon. Akışkanların taşıma ilkeleri. Gaz absorbsiyonu ve desorpsiyonu. Ekstraksiyon, damıtma, koyulaştırma, kurutma birim işlemlerinin temel ilkelerin anlatılması. Isıl işlem uygulamaları pastörizasyon ve sterilizasyon. Kütle ve enerji denklikleri.
1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı |
60% |
|||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
||||||||||||
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı |
40% |
|||||||||||
Toplam | 100% |
Türkçe
İstenmemekte