>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Gıda İşleme İlkeleri GTP103 Zorunlu Önlisans 1 Güz 5

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Halim Aytekin ERGÜL
Prof. Dr. Rezzan KASIM
Prof. Dr. Nil Pembe ÖZER
Doç. Dr. Yonca YÜZÜGÜLLÜ KARAKUŞ
Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Öğr. Gör. Zuhal AKTOP
Ögr. Gör. Dr. Meryem PİR
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Gıda işleme teknolojisinde uygulanan temel işlemleri sayar.
2) Gıdaların üretiminde hammaddeye uygulanan ön işlemleri açıklar.
3) Gıdaların üretiminde uygulanan işlemlerin dayandıkları temel fizik-kimya-fizikokimyasal ilkeleri tanımlar.
4) Gıdaların işlenmesinde genel ilkelere dayalı çalışan alet ve ekipmanları tanır.
5) Araştırma yaparak kendi kendine öğrenme becerisi kazanır.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1 Orta Düşük Orta Orta Yüksek Yüksek Orta
2 Orta Yüksek Orta Yüksek Orta Orta Orta
3 Düşük Düşük Orta Orta Yüksek Yüksek Orta
4 Düşük Düşük Düşük   Orta Orta Orta
5 Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Gıdaların muhafazası ve işlenmesinde kullanılan birim işlemler ve ilkeleri. Hammadde ve işleme; hammaddenin temizlenmesi, ayırma ve sınıflandırma. Katı gıdalarda boyut küçültme işlemleri. Öğütme ve eleme. Fiziksel ayırma işlemleri: filtrasyon ve membran ayırma, sedimentasyon, santrifüzasyon, kristalizasyon, presleme. Sıvılarda karıştırma ve emülsifikasyon. Akışkanların taşıma ilkeleri. Gaz absorbsiyonu ve desorpsiyonu. Ekstraksiyon, damıtma, koyulaştırma, kurutma birim işlemlerinin temel ilkelerin anlatılması. Isıl işlem uygulamaları pastörizasyon ve sterilizasyon. Kütle ve enerji denklikleri.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Hammaddenin temizlenmesi, ayırma ve sınıflandırma. Kuru ve yaş temizleme metotları.
2) Gıdalarda sınıflandırma. Katı gıdalarda boyut küçültme işlemleri ve eleme. Katı gıdalarda parçalama ve öğütme. Bu birim işlemlerin tanımı, amacı ve önemi ve gıda teknolojisindeki uygulamaları.
3) Filtrasyon ve membran ayırma, sedimentasyon.
4) Santrifüzasyon, kristalizasyon.
5) Sıvılarda karıştırma ve emülsifikasyon. Akışkanların taşıma ilkeleri.
6) Gaz absorbsiyonu ve desorpsiyonu.
7) Homojenizasyon, Presleme.
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Ekstraksiyon, damıtma ( rektifikasyon damıtma, denge damıtma, basit damıtma, su buharıyla damıtma , vakum damıtma).
10) Koyulaştırma.
11) Kurutma.
12) Isıl işlem uygulamaları pastörizasyon ve sterilizasyon.
13) Öğrenci sunumları
14) Kütle ve enerji denklikleri.
15) Öğrenci sunumları
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

60%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

50%

Ödev

1

50%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

40%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte