>
Dersin Adı | Dersin Kodu | Dersin Türü | Dersin Düzeyi | Dersin Yılı | Dersin Verildiği Dönem | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Sanayinde Hijyen ve Sanitasyon | GTP108 | Zorunlu | Önlisans | 1 | Bahar | 3 |
Prof. Dr. Nil Pembe ÖZER
Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Öğr. Gör. Halit Sinan ÇETİN
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ
1) Hijyen ve sanitasyon terimlerini tanımlar.
2) Hijyen ve sanitasyonun gıda sektöründeki önemini tartışır.
3) Gıda kaynaklı sağlık risklerine , kontaminasyon kaynaklarına örnekler verir.
4) Kontaminasyon kaynaklarının kontrolünü açıklar.
5) Gıda işletmelerinde personel, bina, alet-ekipman,hava ve su hijyenin önemini açıklar.
6) Gıda işletmesinde zararlılarla mücadele yöntemlerini açıklar.
7) Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin önemini ve yöntemlerini açıklar.
Program Yeterlilikleri | ||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ||
Öğrenme Kazanımları | ||||||||
1 | Yüksek | Yüksek | Düşük | Düşük | Düşük | Yüksek | ||
2 | Yüksek | Orta | Düşük | Düşük | Yüksek | |||
3 | Yüksek | Yüksek | Düşük | Düşük | Yüksek | |||
4 | Yüksek | Yüksek | Düşük | Orta | Düşük | Düşük | Yüksek | |
5 | Yüksek | Yüksek | Orta | Yüksek | ||||
6 | Yüksek | Düşük | Düşük | Düşük | Yüksek | |||
7 | Yüksek | Orta | Yüksek |
Yüz Yüze
Yok
Yok
Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi. Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyonda önemli olan faktörler (bina, alet ve ekipman, hava, personel hijyeni, vb.). Sanitasyon işlemlerinin ürün kalitesine etkileri. Kullanılan deterjan ve dezenfektanların sınıflandırılması ve taşıması gereken özellikler. Temizlik ve dezenfeksiyonun uygulanışı. Mikrobiyoloijk kontrol yöntemleri. Gıda işletmelerinin temizliğinde ve gıdaların üretiminde kullanılan suyun önemi ve su hijyeni.
1- Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. Prof.Dr. Sema KAYAARDI. Celal Bayar Üniv. Müh. Fak. Gıda Müh. Böl. Manisa,2010. ISBN:975-98509-0-7
2- Hijyen–Sanitasyon: Endüstriyel ve Evsel Uygulamaları. R. Şeminur Topal. Taç Ofset Matbaası. İstanbul, 2008. ISBN 978-975-94975-6-9
3- İşletme Hijyeni ve Sanitasyonu. Ahmet YÜCEL ve Tülay ÖZCAN YILSAY. Uludağ Üniv. Ziraat Fakültesi Ders Notları No:36, Bursa, 2004.
4- Süt Endüstrisinde Sanitasyon. ATAMER, M., Ankara Üniv. Zir. Fak. Yayın No: 1464 Ders Kitabı: 434, Ankara, 1996.
5- Ders sırasında verilecektir.
1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme
Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı |
40% |
---|---|
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı |
60% |
Toplam |
100% |
Türkçe
İstenmemekte