>

Gıda Sanayinde Hijyen ve Sanitasyon

Gıda Teknolojisi

İzmit Meslek Yüksekokulu
Önlisans
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Gıda Sanayinde Hijyen ve Sanitasyon GTP108 Zorunlu Önlisans 1 Bahar 3

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Nil Pembe ÖZER
Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Öğr. Gör. Halit Sinan ÇETİN
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Hijyen ve sanitasyon terimlerini tanımlar.
2) Hijyen ve sanitasyonun gıda sektöründeki önemini tartışır.
3) Gıda kaynaklı sağlık risklerine , kontaminasyon kaynaklarına örnekler verir.
4) Kontaminasyon kaynaklarının kontrolünü açıklar.
5) Gıda işletmelerinde personel, bina, alet-ekipman,hava ve su hijyenin önemini açıklar.
6) Gıda işletmesinde zararlılarla mücadele yöntemlerini açıklar.
7) Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin önemini ve yöntemlerini açıklar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Yüksek   Düşük Düşük Düşük Yüksek
2 Yüksek Orta Düşük Düşük     Yüksek
3 Yüksek Yüksek     Düşük Düşük Yüksek
4 Yüksek Yüksek Düşük Orta Düşük Düşük Yüksek
5 Yüksek Yüksek   Orta     Yüksek
6 Yüksek Düşük   Düşük   Düşük Yüksek
7 Yüksek Orta         Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Yok

Dersin İçeriği

Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi. Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyonda önemli olan faktörler (bina, alet ve ekipman, hava, personel hijyeni, vb.). Sanitasyon işlemlerinin ürün kalitesine etkileri. Kullanılan deterjan ve dezenfektanların sınıflandırılması ve taşıması gereken özellikler. Temizlik ve dezenfeksiyonun uygulanışı. Mikrobiyoloijk kontrol yöntemleri. Gıda işletmelerinin temizliğinde ve gıdaların üretiminde kullanılan suyun önemi ve su hijyeni.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Hijyen ve sanitasyonun tanımı
2) Gıda kökenli sağlık riskleri, kontaminasyon kaynakları
3) İşletme yerinin seçiminin önemi, İşletmelerin dizaynı ve sanitasyon.
4) Alet - ekipman ve hava sanitasyonu.
5) Gıda endüstrisinde kullanılan suyun özellikleri ve su dezenfeksiyon yöntemleri.
6) Personel hijyeni ve eğitimi.
7) Gıda işletmelerinde zararlılar ve mücadele yöntemleri.
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyonun tanımı.
10) Temizlik yöntemleri, deterjanlar ve gıda işletmelerindeki kir çeşitleri.
11) Dezenfeksiyon yöntemleri ve dezenfektanlar.
12) Gıda işletmelerinde kullanılan dezenfektanlar ve grupları.
13) CIP (Clean-in-place) sistemi , CIP (Clean-in-place) sisteminin avantajları ve dezavantajları.
14) COP (Clean-out-place) sistemi , COP (Clean-out-place) sisteminin avantajları ve dezavantajları.
15) Hijyen ve sanitasyonla ilgili yasal düzenlemeler.
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. Prof.Dr. Sema KAYAARDI. Celal Bayar Üniv. Müh. Fak. Gıda Müh. Böl. Manisa,2010. ISBN:975-98509-0-7
2- Hijyen–Sanitasyon: Endüstriyel ve Evsel Uygulamaları. R. Şeminur Topal. Taç Ofset Matbaası. İstanbul, 2008. ISBN 978-975-94975-6-9
3- İşletme Hijyeni ve Sanitasyonu. Ahmet YÜCEL ve Tülay ÖZCAN YILSAY. Uludağ Üniv. Ziraat Fakültesi Ders Notları No:36, Bursa, 2004.
4- Süt Endüstrisinde Sanitasyon. ATAMER, M., Ankara Üniv. Zir. Fak. Yayın No: 1464 Ders Kitabı: 434, Ankara, 1996.
5- Ders sırasında verilecektir.

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

40%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte