>
Dersin Adı | Dersin Kodu | Dersin Türü | Dersin Düzeyi | Dersin Yılı | Dersin Verildiği Dönem | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|---|
Meyve Sebze İşleme Teknolojisi | GTP202 | Zorunlu | Önlisans | 2 | Bahar | 6 |
Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Öğr. Gör. Halit Sinan ÇETİN
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ
1) Meyve ve sebzelerin yapısını, bileşimini ve insan beslenmesindeki önemini açıklar.
2) Meyve, sebzelerde ve ürünlerinde meydana gelen bozulmaları ve kontrol altına alma yöntemlerini açıklar.
3) Meyve ve sebzelerin muhafaza yöntemlerini sıralar.
4) Meyve sebze ve ürünlerinin işleme tekniklerini açıklar.
5) Meyve-sebzelerin muhafaza ve işlenmesindeki temel ön işlemleri sayar.
6) Meyve ve sebzelerin ürünlerine işleme teknolojilerini (konserve üretimi, salça üretimi, berrak meyve suyu ve nektar üretimi, reçel- marmelat üretimi, kurutma teknolojisi vb.) açıklar.
7) Meyve ve sebze işleme teknolojisinde kullanılan yardımcı madde ve katkı maddelerinin özelliklerini sıralar.
8) Meyve-sebzelerin işleme teknolojisinde mevzuata uygunluğu sağlayacak koşul ve şartları sıralar.
Program Yeterlilikleri | ||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ||
Öğrenme Kazanımları | ||||||||
1 | Yüksek | Düşük | Düşük | |||||
2 | Orta | Orta | Orta | Orta | Düşük | Orta | Yüksek | |
3 | Orta | Orta | Yüksek | Yüksek | Yüksek | |||
4 | Düşük | Orta | Orta | Orta | Yüksek | Yüksek | Yüksek | |
5 | Orta | Orta | Düşük | Orta | Orta | Orta | Yüksek | |
6 | Orta | Orta | Orta | Orta | Yüksek | Yüksek | Yüksek | |
7 | Orta | Düşük | Yüksek | |||||
8 | Orta | Orta | Yüksek | Yüksek | Yüksek | Yüksek |
Yüz Yüze
Yok
Gıda Katkı Maddeleri , Gıda Mevzuatı , Gıda Endüstrisi Makineleri
Meyve ve sebzelerin bileşimi, beslenmedeki önemi. Meyve, sebze ve ürünlerinde bozulma (enzimatik ve enzimatik olmayan bozulmalar,mikrobiyolojik bozulmalar). Meyve ve sebzelerin işlenmesinde genel prensipler ve uygulanan ön işlemler. Meyve ve sebzelerin konserveye işlenmesi, meyve ve sebzelerin kurutulması, salça üretimi, meyve ve sebze suları üretimi, reçel marmelat-jele üretimi.
1- Meyve sebze İşleme Teknolojisi. CEMEROĞLU B. ve ACAR J.. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No:6. Ankara, 1986.
2- Meyve Suyu Teknolojisi. Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., Gıda Teknolojisi Derneği, 2001.
3- Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi.Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., Özkan, M., Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:28, Ankara , 2001.
4- Meyve Sebze İşleme Teknolojisi I. Kılıç, O., Başoğlu, F., Çopur, Ö.U., Uludağ Üniv. Ziraat Fakültesi Ders Notları No:74, Bursa, 1997.
5- Meyve Sebze İşleme Teknolojisi II. Kılıç, O., Başoğlu, F., Çopur, Ö.U., Uludağ Üniv. Ziraat Fakültesi Ders Notları No:74, Bursa, 1997.
6- Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (I. Cilt ve II. Cilt). Cemeroğlu B. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara, 2004.
1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı |
50% |
|||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
||||||||||||
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı |
50% |
|||||||||||
Toplam | 100% |
Türkçe
İstenmemekte