>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Yemeklik Yağ Teknolojisi GTP206 Zorunlu Önlisans 2 Bahar 4

Öğretim Elemanı Adı

Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Öğr. Gör. Halit Sinan ÇETİN
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Yağların genel yapı ve bileşimlerini açıklar.
2) Yağ üretiminde kullanılan yağlı tohum/meyvelerin satın alınması, fiziksel ve kimyasal özelliklerini ve depolanmasını açıklar.
3) Ham yağ eldesi ön işlemleri açıklar.
4) Ham yağ elde etme yöntemlerini açıklar.
5) Yemeklik yağın rafinasyon aşamalarını açıklar.
6) Hidrojenasyon tekniği ile margarin üretimini tanımlar.
7) Zeytinyağı üretim teknolojisini açıklar.
8) Yemeklik yağların depolanma tekniğini açıklar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1     Yüksek Düşük Düşük Orta Orta
2   Düşük Yüksek Orta   Yüksek Yüksek
3     Yüksek Orta Orta Düşük Orta
4     Yüksek Orta Yüksek Yüksek Yüksek
5              
6     Yüksek Orta Yüksek Yüksek Yüksek
7     Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek
8     Orta Düşük Düşük Yüksek Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Gıda Katkı Maddeleri , Gıda Mevzuatı , Gıda Endüstrisi Makineleri

Dersin İçeriği

Beslenmemizde yağların önemi. İnsan gıdası olarak yağın tanımı ve temel bileşimi. Yağ hammaddelerinin depolanması ve temizlenmesi. Ham yağ eldesi için yağlı tohum ve meyvelere uygulanan ön işlemler. Presleme ve ekstraksiyon yöntemleri ile yağ eldesi. Ham yağın rafinasyonu ve rafinasyon aşamaları. Hayvansal yağ eldesi. Zeytinyağı üretimi. Yağların hidrojenasyonu ve margarin üretimi. Yağların bozulması ve muhafazası.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Lipidlerin sınıflandırılması. Yağların genel yapı ve bileşimleri.
2) Yağın kimyasal yapısı.
3) Yağ üretiminde kullanılan yağlı tohumlar ve meyveler(ayçiçeği, pamuk, zeytin, soya, kanola vb.).
4) Yağlı tohum ve meyvelerin satın alınması ve depolanması, yağlı tohum ve meyvelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri.
5) Yağlı tohumlarda pres/ekstraksiyon öncesi uygulanan ön işlemler (temizleme, boyut küçültme ve kavurma).
6) Ham yağ elde etme yöntemleri: Presleme ve solvent ekstraksiyonu.
7) Ham yağ elde etme yöntemleri: Presleme ve solvent ekstraksiyonu.
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Ham yağın rafinasyonu: Müsilaj giderme, asit giderme, ağartma, koku giderme, vinterizasyon.
10) Ham yağın rafinasyonu: Müsilaj giderme, asit giderme, ağartma, koku giderme, vinterizasyon.
11) Yağların hidrojenizasyonu ve interesterifikasyonu.
12) Margarin üretim tekniği.
13) Zeytinyağı üretim teknolojisi.
14) Atmosferik oksidasyon ve yağların bozulmalası (otooksidasyon, fotooksidasyon, hidroperoksitlerin girdiği reaksiyonlar) ve önleme yolları.
15) Yağların kalite özellikleri ve depolanması. Özel olarak seçilmiş konularda öğrenci sunuları.
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Yemeklik Yağ Teknolojileri . Prof.Dr.F.BAŞOĞLU. Nobel Basımevi, Ankara, 2006.
2- Yağ Kimyası. Prof Dr. M. KAYAHAN. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim A.Ş., Ankara, 2003.
3- Bitkisel Yağ Teknolojisi. Prof.S.NAS, H.Y.,M. Ünsal. PAÜ Müh. Fak. Ders Kitapları Yay. No: 005, Müh. Fak. Matbaası, Çamlık, Denizli, 1998.
4- Bitkisel Yağ Teknolojisi. Gümüşkesen, A.S. , Yemişçioğlu F. Asya Tıp Yayıncılık Ltd.Şti. II.Basım, İzmir, 2004.
5- Yemeklik Yağ Rafinasyon Teknolojisi. Kayhan M. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kitaplar Serisi: 7, Ankara, 2005.

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

50%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

70%

Diğer

1

30%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

50%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte