>
Dersin Adı | Dersin Kodu | Dersin Türü | Dersin Düzeyi | Dersin Yılı | Dersin Verildiği Dönem | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|---|
Yemeklik Yağ Teknolojisi | GTP206 | Zorunlu | Önlisans | 2 | Bahar | 4 |
Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Öğr. Gör. Halit Sinan ÇETİN
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ
1) Yağların genel yapı ve bileşimlerini açıklar.
2) Yağ üretiminde kullanılan yağlı tohum/meyvelerin satın alınması, fiziksel ve kimyasal özelliklerini ve depolanmasını açıklar.
3) Ham yağ eldesi ön işlemleri açıklar.
4) Ham yağ elde etme yöntemlerini açıklar.
5) Yemeklik yağın rafinasyon aşamalarını açıklar.
6) Hidrojenasyon tekniği ile margarin üretimini tanımlar.
7) Zeytinyağı üretim teknolojisini açıklar.
8) Yemeklik yağların depolanma tekniğini açıklar.
Program Yeterlilikleri | ||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ||
Öğrenme Kazanımları | ||||||||
1 | Yüksek | Düşük | Düşük | Orta | Orta | |||
2 | Düşük | Yüksek | Orta | Yüksek | Yüksek | |||
3 | Yüksek | Orta | Orta | Düşük | Orta | |||
4 | Yüksek | Orta | Yüksek | Yüksek | Yüksek | |||
5 | ||||||||
6 | Yüksek | Orta | Yüksek | Yüksek | Yüksek | |||
7 | Orta | Orta | Yüksek | Yüksek | Yüksek | |||
8 | Orta | Düşük | Düşük | Yüksek | Yüksek |
Yüz Yüze
Yok
Gıda Katkı Maddeleri , Gıda Mevzuatı , Gıda Endüstrisi Makineleri
Beslenmemizde yağların önemi. İnsan gıdası olarak yağın tanımı ve temel bileşimi. Yağ hammaddelerinin depolanması ve temizlenmesi. Ham yağ eldesi için yağlı tohum ve meyvelere uygulanan ön işlemler. Presleme ve ekstraksiyon yöntemleri ile yağ eldesi. Ham yağın rafinasyonu ve rafinasyon aşamaları. Hayvansal yağ eldesi. Zeytinyağı üretimi. Yağların hidrojenasyonu ve margarin üretimi. Yağların bozulması ve muhafazası.
1- Yemeklik Yağ Teknolojileri . Prof.Dr.F.BAŞOĞLU. Nobel Basımevi, Ankara, 2006.
2- Yağ Kimyası. Prof Dr. M. KAYAHAN. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim A.Ş., Ankara, 2003.
3- Bitkisel Yağ Teknolojisi. Prof.S.NAS, H.Y.,M. Ünsal. PAÜ Müh. Fak. Ders Kitapları Yay. No: 005, Müh. Fak. Matbaası, Çamlık, Denizli, 1998.
4- Bitkisel Yağ Teknolojisi. Gümüşkesen, A.S. , Yemişçioğlu F. Asya Tıp Yayıncılık Ltd.Şti. II.Basım, İzmir, 2004.
5- Yemeklik Yağ Rafinasyon Teknolojisi. Kayhan M. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kitaplar Serisi: 7, Ankara, 2005.
1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı |
50% |
|||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
||||||||||||
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı |
50% |
|||||||||||
Toplam | 100% |
Türkçe
İstenmemekte