>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Süt Teknolojisi GTP204 Seçmeli Önlisans 2 Bahar 5

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Mehmet Ufuk KASIM
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Dr. Öğr. Üyesi Fevzi UÇKAN
Öğr. Gör. Nilay AKYIL ERENKAYA
Öğr. Gör. Yasemin Ayşe ÇETREZ
Öğr. Gör. Gizem PAKSOY
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Gıda işleme tekniklerini tanımlar.
2) Gıda hammaddesinin özelliklerine göre uygun işleme tekniğini seçer.
3) Süt ve süt ürünleri üretim teknolojilerini tanımlar
4) Gıdalarda hammadde hazırlıkta, üretimde ve ambalajlamada kullanılan makineleri tanımlar.
5) Genel muhafaza tekniklerini ve ilkelerini tanımlar
6) Süt ve süt ürünlerinin kalitesinin belirlenmesinde ve kalite kontrolünde yapılan analizleri sıralar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1         Yüksek    
2         Yüksek    
3         Yüksek    
4         Yüksek Yüksek Yüksek
5           Yüksek Yüksek
6 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek      

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Gıda Mevzuatı

Dersin İçeriği

Sütün tanımı, fiziksel ve kimyasal özellikleri, mikroflorası ve besin değeri. Sütün işlenmeye hazırlanması. İçme sütü (pastörize ve sterilize süt), fermente süt ürünleri (yoğurt, ayran, kefir, kımız), krema ve tereyağı, peynir, dayanıklı süt ürünleri (koyulaştırılmış süt ve süt tozu), dondurma üretim teknolojisi. Süt ürünlerinin kalitesinin belirlenmesinde ve kalite kontrolünde yapılan analizler. Temel alet ve ekipmanlar, ambalajlama ve depolama, sütçülük yan ürünlerinin değerlendirilmesi.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Sütün tanımı, fiziksel ve kimyasal özellikleri, mikroflorası ve besin değeri
2) Sütün tanımı, fiziksel ve kimyasal özellikleri, mikroflorası ve besin değeri
3) Sütün işlenmeye hazırlanması
4) İçme sütü üretim teknolojisi
5) Fermente süt ürünleri teknolojisi
6) Fermente süt ürünleri teknolojisi
7) Peynir üretim teknolojisi
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Tereyağ ve krema üretim teknolojisi
10) Dayanıklı süt ürünleri (koyulaştırılmış süt ve süt tozu) üretim teknolojileri
11) Dondurma üretim teknolojisi
12) Süt ürünlerinin kalitesinin belirlenmesinde ve kalite kontrolünde yapılan analizler
13) Süt ürünlerinin kalitesinin belirlenmesinde ve kalite kontrolünde yapılan analizler
14) Süt işleme teknolojisinde kullanılan temel alet ekipmanlar
15) Süt ürünlerinin ambalajlanması ve depolanması
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Demirci, M., Şimşek, O., 2004. Süt İşleme Teknolojisi (2. Baskı). Hasad Yayıncılık, İstanbul.
2- Demirci, M., Gündüz, H., 2000. Süt Teknoloğunun El Kitabı (Genişletilmiş 3. Baskı). Hasad Yayıncılık, İstanbul.
3- Akın, N., 2004. Modern Süt Ürünleri Teknolojisi. Damla Ofset, Konya.
4- Oysun, G., Gönç, S., 1996. Süt İşleme Mühendisliği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 522, E.Ü. Ziraat Fakültesi Ofset Atelyesi, İzmir
5- Yetişmeyen, A., 2000. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 1511, Ders kitabı: 464, Ankara.
6- Tekinşen, O.C., Atasever, M., Keleş, A., Tekinşen, K.K., 2002. Süt, Yoğurt, Tereyağı, Peynir, Üretim ve Kontrol. Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya
7- Aran, N., 2010. Gıda Biyoteknolojisi, Nobel Yayın Dağıtım Tic. Ltd. Şti., Ankara.
8- /x
9- /x
10- /x
11- /x
12- /x
13- /x
14- /x
15- /x
16- /x
17- /x
18- /x
19- /x

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

60%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

50%

Sunum/Seminer Hazırlama

1

50%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

40%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte