>
Dersin Adı | Dersin Kodu | Dersin Türü | Dersin Düzeyi | Dersin Yılı | Dersin Verildiği Dönem | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|---|
Süt Teknolojisi | GTP204 | Seçmeli | Önlisans | 2 | Bahar | 5 |
Prof. Dr. Mehmet Ufuk KASIM
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Dr. Öğr. Üyesi Fevzi UÇKAN
Öğr. Gör. Nilay AKYIL ERENKAYA
Öğr. Gör. Yasemin Ayşe ÇETREZ
Öğr. Gör. Gizem PAKSOY
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ
1) Gıda işleme tekniklerini tanımlar.
2) Gıda hammaddesinin özelliklerine göre uygun işleme tekniğini seçer.
3) Süt ve süt ürünleri üretim teknolojilerini tanımlar
4) Gıdalarda hammadde hazırlıkta, üretimde ve ambalajlamada kullanılan makineleri tanımlar.
5) Genel muhafaza tekniklerini ve ilkelerini tanımlar
6) Süt ve süt ürünlerinin kalitesinin belirlenmesinde ve kalite kontrolünde yapılan analizleri sıralar.
Program Yeterlilikleri | ||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ||
Öğrenme Kazanımları | ||||||||
1 | Yüksek | |||||||
2 | Yüksek | |||||||
3 | Yüksek | |||||||
4 | Yüksek | Yüksek | Yüksek | |||||
5 | Yüksek | Yüksek | ||||||
6 | Yüksek | Yüksek | Yüksek | Yüksek |
Yüz Yüze
Yok
Gıda Mevzuatı
Sütün tanımı, fiziksel ve kimyasal özellikleri, mikroflorası ve besin değeri. Sütün işlenmeye hazırlanması. İçme sütü (pastörize ve sterilize süt), fermente süt ürünleri (yoğurt, ayran, kefir, kımız), krema ve tereyağı, peynir, dayanıklı süt ürünleri (koyulaştırılmış süt ve süt tozu), dondurma üretim teknolojisi. Süt ürünlerinin kalitesinin belirlenmesinde ve kalite kontrolünde yapılan analizler. Temel alet ve ekipmanlar, ambalajlama ve depolama, sütçülük yan ürünlerinin değerlendirilmesi.
1- Demirci, M., Şimşek, O., 2004. Süt İşleme Teknolojisi (2. Baskı). Hasad Yayıncılık, İstanbul.
2- Demirci, M., Gündüz, H., 2000. Süt Teknoloğunun El Kitabı (Genişletilmiş 3. Baskı). Hasad Yayıncılık, İstanbul.
3- Akın, N., 2004. Modern Süt Ürünleri Teknolojisi. Damla Ofset, Konya.
4- Oysun, G., Gönç, S., 1996. Süt İşleme Mühendisliği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 522, E.Ü. Ziraat Fakültesi Ofset Atelyesi, İzmir
5- Yetişmeyen, A., 2000. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 1511, Ders kitabı: 464, Ankara.
6- Tekinşen, O.C., Atasever, M., Keleş, A., Tekinşen, K.K., 2002. Süt, Yoğurt, Tereyağı, Peynir, Üretim ve Kontrol. Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya
7- Aran, N., 2010. Gıda Biyoteknolojisi, Nobel Yayın Dağıtım Tic. Ltd. Şti., Ankara.
8- /x
9- /x
10- /x
11- /x
12- /x
13- /x
14- /x
15- /x
16- /x
17- /x
18- /x
19- /x
1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı |
60% |
|||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
||||||||||||
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı |
40% |
|||||||||||
Toplam | 100% |
Türkçe
İstenmemekte