>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Gıdaların Ambalajlanması GTP203 Zorunlu Önlisans 2 Güz 3

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Nil Pembe ÖZER
Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Öğr. Gör. Halit Sinan ÇETİN
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Üretilen gıda tipine göre ambalaj malzemesi seçer.
2) Ambalaj malzemelerinin avantaj ve dezavantajlarını açıklar.
3) Farklı ambalajlama tekniklerini tanımlar.
4) Ambalajlanmış gıdaların mevzuata uygun şekilde etiketlenmesini sağlar.
5) Yeni gıda ambalajları tasarlar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1   Orta Yüksek Düşük Yüksek Yüksek Yüksek
2   Düşük Orta Düşük Düşük Yüksek Yüksek
3 Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Yüksek Yüksek
4       Düşük Orta Yüksek Yüksek
5           Yüksek Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

yok

Dersin İçeriği

Gıda maddelerinin ambalajlanması ve ambalajlamada kullanılan maddeler. Ambalaj ve önemi. Ambalajın görevleri ve çevre ile ilişkileri. Cam, metal, plastik, kağıt ambalajlar, değiştirilmiş atmosfer ambalajlamaları (gaz atmosferinde ve vakum ambalajlama), aseptik ambalajlama. Genel ambalajlama prensipleri ve ambalaj maddeleri kullanım alanları. Barkod sistemi ve migrasyon.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Gıda ambalajı tanımı, fonksiyonları, gıda ambalaj malzemeleri avantaj ve dezavantajları
2) Gıda ambalajı tanımı, fonksiyonları, gıda ambalaj malzemeleri avantaj ve dezavantajları
3) Gıda ambalajı tanımı, fonksiyonları, gıda ambalaj malzemeleri avantaj ve dezavantajları
4) Gıda ambalajı tanımı ve fonksiyonları, gıda ambalajlama materyalleri avantaj ve dezavantajları
5) Gıda Ambalajlama Sistemleri
6) Gıda Ambalajlama Sistemleri
7) Akıllı Ambalajlama
8) Ara sınav
9) Gıda türüne göre ambalajlama
10) Gıda türüne göre ambalajlama
11) Gıda türüne göre ambalajlama
12) Gıda ambalajları ve etiketleme ile ilgili mevzuat
13) Sunumlar-Yeni ambalaj tasarımı
14) Sunumlar-Yeni ambalaj tasarımı
15) Sunumlar-Yeni ambalaj tasarımı
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Üçüncü, M., Gıda Ambalajlama Teknolojisi, 2011. Ambalaj Sanayicileri Derneği Yayını

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Anlatım
3) Anlatım
4) Anlatım
5) Soru-Cevap
6) Soru-Cevap
7) Soru-Cevap
8) Soru-Cevap
9) Soru-Cevap
10) Tartışma
11) Tartışma
12) Tartışma
13) Grup Çalışması
14) Grup Çalışması
15) Bireysel Çalışma
16) Bireysel Çalışma
17) Bireysel Çalışma
18) Bireysel Çalışma
19) Bireysel Çalışma


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

60%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

60%

Proje

1

40%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

40%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte