>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Beslenme İlkeleri GTP211 Seçmeli Önlisans 2 Güz 4

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Halim Aytekin ERGÜL
Prof. Dr. Rezzan KASIM
Prof. Dr. Nil Pembe ÖZER
Doç. Dr. Başar UYAR
Dr. Öğr. Üyesi Mutlu ÇELİK
Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Dr. Öğr. Üyesi Fevzi UÇKAN
Öğr. Gör. Yasemin Ayşe ÇETREZ
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Sağlıklı beslenme, yeterli beslenme ve dengeli beslenme tanımlarını açıklar.
2) Suyun beslenme açısından önemini ve vücuttaki görevlerini açıklar.
3) Karbonhidratların beslenme açısından önemini ve vücuttaki görevlerini açıklar.
4) Proteinlerin beslenme açısından önemini ve vücuttaki görevlerini açıklar.
5) Lipidlerin beslenme açısından önemini ve vücuttaki görevlerini açıklar.
6) Vitaminlerin beslenme açısından önemini ve vücuttaki görevlerini açıklar.
7) Minerallerin beslenme açısından önemini ve vücuttaki görevlerini açıklar.
8) Beslenmeden kaynaklanan hastalıkların belirtilerini tanır.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1     Orta        
2   Düşük   Orta Düşük    
3     Orta Düşük Düşük    
4     Orta Düşük Düşük    
5     Orta Düşük Düşük    
6     Orta Düşük Düşük    
7     Orta Düşük      
8     Orta Düşük Düşük Düşük  

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Organik Kimya,Genel Kimya

Dersin İçeriği

Beslenmenin tanımı. Yetersiz ve dengesiz beslenme. Besin öğelerinin (karbonhidrat, protein, yağ, vitaminler, mineraller) vücutta kullanımı (sindirimi, emilimi ve metabolizması), vücuttaki işlevleri ve gereksinimi. Enerji metabolizması. Besin grupları ve beslenme açısından ele alınmaları. Özel durumlarda beslenme.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Beslenmenin tanımı, sağlıklı beslenme, yeterli beslenme, dengeli beslenme
2) Yetersiz beslenme, aşırı beslenme, dengeli beslenmenin tanımı
3) Gıdaların bileşimleri, besin ihtiyacını etkileyen faktörler
4) Besin bileşenlerinin görevleri
5) Vücut kütle indeksi, günlük enerji ihtiyacı
6) Suyun beslenme açısından önemi ve vücuttaki görevleri
7) Karbonhidratların beslenme açısından önemi ve vücuttaki görevleri
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Proteinlerin beslenme açısından önemi ve vücuttaki görevleri
10) Lipidlerin beslenme açısından önemi ve vücuttaki görevleri
11) Vitaminlerin beslenme açısından önemi ve vücuttaki görevleri
12) Minerallerin beslenme açısından önemi ve vücuttaki görevleri
13) Beslenmeden kaynaklanan hastalıklar ve alerjiler
14) Beslenmeden kaynaklanan hastalıklar ve alerjiler
15) Beslenmeden kaynaklanan hastalıklar ve alerjiler
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

60%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

50%

Ödev

1

50%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

40%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte