>
Dersin Adı | Dersin Kodu | Dersin Türü | Dersin Düzeyi | Dersin Yılı | Dersin Verildiği Dönem | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|---|
Et Teknolojisi | GTP201 | Zorunlu | Önlisans | 2 | Güz | 3 |
Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Öğr. Gör. Halit Sinan ÇETİN
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ
1) Eti ve etin histolojik yapısı, fiziksel ve kimyasal özelliklerini tanımlar.
2) Kasaplık hayvanların kesim yöntemlerini ve kesimden sonra ette meydana gelen değişmeleri açıklar.
3) Gövde etlerin parçalanmasını, sakatatların değerlendirilmesini,et/et ürünleri muhafazasını ve et işleme tekniklerini açıklar.
4) Et endüstrisinde kullanılan katkı maddelerini ve etkilerini, bağırsak ve kılıfların özelliklerini sayar.
5) Temel et ürünleri üretim teknolojilerindeki temel işlem basamaklarını sıralar.
6) Kanatlı eti ve balık etinin muhafaza ve işleme teknolojilerini açıklar.
7) Et ve et ürünlerinin ambalajlanması ve depolanmasının ilkelerini tanımlar.
8) Et ve ürünleri mevzuatını uygular.
Program Yeterlilikleri | ||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ||
Öğrenme Kazanımları | ||||||||
1 | Orta | Orta | Yüksek | Orta | Yüksek | Yüksek | Orta | |
2 | Yüksek | Orta | Yüksek | Orta | Yüksek | Yüksek | Yüksek | |
3 | Yüksek | Orta | Yüksek | Yüksek | Yüksek | Yüksek | Yüksek | |
4 | Düşük | Düşük | Düşük | Orta | Orta | Orta | Yüksek | |
5 | Orta | Orta | Yüksek | Yüksek | Yüksek | Yüksek | Yüksek | |
6 | Yüksek | Orta | Yüksek | Yüksek | Yüksek | Yüksek | Yüksek | |
7 | Orta | Düşük | Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Yüksek | |
8 | Orta | Orta | Orta | Orta | Orta | Orta | Yüksek |
Yüz Yüze
Yok
Gıda Katkı Maddeleri , Gıda Mevzuatı , Gıda Endüstrisi Makineleri , Su Ürünleri İşleme Teknolojisi
Etin tanımı ve insan beslenmesindeki yeri. Etin histolojisi, fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal özellikleri. Kasaplık hayvanların kesimi ve kesim metotları. Gövde etlerde kesimden sonra meydana gelen değişiklikler. Gövde etlerin kalite nitelikleri ve parçalanmaları. Et mikrobiyolojisi. Et ve et ürünlerinin muhafaza yöntemleri. Sucuk, salam ve sosis, pastırma, kavurma vb. üretim teknolojisi. Su ürünleri ve kanatlı etleri işleme teknolojisi.
1- Et Teknolojisi. Prof.Dr.A.Öztan, Hacettepe yayınları, 2002.
2- Et teknolojisi. Prof.Dr. A.K. GÖĞÜŞ. A.Ü. Ziraat Fak. Yayın: 991, Kitap No: 291, 1986.
3- Et Ürünleri Isleme Müh. Gökalp, H.Y., Kaya, M., Zorba, Ö. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Yayınları, Yayın No.320. 1994.
4- Et Endüstrisi. Prof. Dr. Yalçın Yıldırım
5-
1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Laboratuvar/Çalıştay
6) Problem Çözme
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı |
50% |
|||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
||||||||||||
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı |
50% |
|||||||||||
Toplam | 100% |
Türkçe
İstenmemekte