>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Et Teknolojisi GTP201 Zorunlu Önlisans 2 Güz 3

Öğretim Elemanı Adı

Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Öğr. Gör. Halit Sinan ÇETİN
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Eti ve etin histolojik yapısı, fiziksel ve kimyasal özelliklerini tanımlar.
2) Kasaplık hayvanların kesim yöntemlerini ve kesimden sonra ette meydana gelen değişmeleri açıklar.
3) Gövde etlerin parçalanmasını, sakatatların değerlendirilmesini,et/et ürünleri muhafazasını ve et işleme tekniklerini açıklar.
4) Et endüstrisinde kullanılan katkı maddelerini ve etkilerini, bağırsak ve kılıfların özelliklerini sayar.
5) Temel et ürünleri üretim teknolojilerindeki temel işlem basamaklarını sıralar.
6) Kanatlı eti ve balık etinin muhafaza ve işleme teknolojilerini açıklar.
7) Et ve et ürünlerinin ambalajlanması ve depolanmasının ilkelerini tanımlar.
8) Et ve ürünleri mevzuatını uygular.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1 Orta Orta Yüksek Orta Yüksek Yüksek Orta
2 Yüksek Orta Yüksek Orta Yüksek Yüksek Yüksek
3 Yüksek Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
4 Düşük Düşük Düşük Orta Orta Orta Yüksek
5 Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
6 Yüksek Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
7 Orta Düşük Düşük Düşük Orta Yüksek Yüksek
8 Orta Orta Orta Orta Orta Orta Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Gıda Katkı Maddeleri , Gıda Mevzuatı , Gıda Endüstrisi Makineleri , Su Ürünleri İşleme Teknolojisi

Dersin İçeriği

Etin tanımı ve insan beslenmesindeki yeri. Etin histolojisi, fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal özellikleri. Kasaplık hayvanların kesimi ve kesim metotları. Gövde etlerde kesimden sonra meydana gelen değişiklikler. Gövde etlerin kalite nitelikleri ve parçalanmaları. Et mikrobiyolojisi. Et ve et ürünlerinin muhafaza yöntemleri. Sucuk, salam ve sosis, pastırma, kavurma vb. üretim teknolojisi. Su ürünleri ve kanatlı etleri işleme teknolojisi.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Etin tanımı, eti meydana getiren dokuların yapısı, etin fiziksel ve kimyasal özellikleri. Etin insan beslenmedeki önemi.
2) Kasaplık hayvanlar ve sınıflandırılması. Kesim, gövde etin elde edilmesi. Kesimde çıkan sakatat, kan, kemik vb. artık ve atıklar.
3) Kesimden sonra gövde ette meydana gelen değişmeler; rigormortis, olgunlaşma ve etin fiziksel özelliklerindeki değişmeler.
4) Gövde etlerin parçalanması, etin muhafazası ve pazara sunulması. Taze et, hazırlanmış et, et katışımları ve et ürünleri tebliğleri.
5) Et muhafaza yöntemleri ve ilkeleri. Etin soğukta ve dondurarak muhafazası. Tuzlama, salamura, kürleme, dumanlama, konserve, fermantasyon ve kurutma yöntemleri.
6) Et işleme teknolojisinde temel işlemler: Boyut küçültme ve emülsiyon.
7) Et endüstrisinde kullanılan katkı maddeleri, kullanılan bağırsak ve yapay kılıflar. Et ürünlerinin sınıflandırılması.
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Et ürünleri üretim teknolojisi: Fermente sucuk, pastırma ve kavurma teknolojisi.
10) Et ürünleri üretim teknolojisi: Fermente sucuk, pastırma ve kavurma teknolojisi.
11) Et ürünleri üretim teknolojisi: Salam, sosis, jambon, jöle işkembe, füme dil vb. et ürünleri üretim teknolojisi.
12) Et ürünleri üretim teknolojisi: Salam, sosis, jambon, jöle işkembe, füme dil vb. et ürünleri üretim teknolojisi.
13) Et ürünleri üretim teknolojisi: Salam, sosis, jambon, jöle işkembe, füme dil vb. et ürünleri üretim teknolojisi.
14) Kanatlı etleri işleme teknolojisi.
15) Balık eti muhafazası ve işleme teknolojisi.
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Et Teknolojisi. Prof.Dr.A.Öztan, Hacettepe yayınları, 2002.
2- Et teknolojisi. Prof.Dr. A.K. GÖĞÜŞ. A.Ü. Ziraat Fak. Yayın: 991, Kitap No: 291, 1986.
3- Et Ürünleri Isleme Müh. Gökalp, H.Y., Kaya, M., Zorba, Ö. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Yayınları, Yayın No.320. 1994.
4- Et Endüstrisi. Prof. Dr. Yalçın Yıldırım
5-

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Laboratuvar/Çalıştay
6) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

50%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

70%

Ödev

1

30%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

50%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte