>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Gıda Biyoteknolojisi GTP208 Seçmeli Önlisans 2 Bahar 4

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Mustafa Oğuzhan KAYA
Dr. Öğr. Üyesi Rezan ALKAN
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Dr. Öğr. Üyesi Nadide SEYHUN
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Fermente gıdaların üretim teknolojilerini açıklar.
2) Fermentasyonda kullanılacak mikroorganizmaları sıralar.
3) Fermentasyon sürecini etkileyecek faktörleri kontrol eder.
4) Gıda biyoprezervasyonu tekniklerini sıralar.
5) Engeller teknolojisi uygulamalarını sıralar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1         Yüksek    
2   Yüksek          
3     Yüksek Yüksek      
4           Yüksek Yüksek
5 Orta           Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Gıda Mevzuatı

Dersin İçeriği

Biyoteknolojinin tanımı ve uygulama alanları. Biyoteknolojide önemli mikroorganizmalar ve yetişme şartları. Fermentörler. Sirke, turşu, salamura zeytin, boza, şalgam, ekmek mayası, malt ve bira, şarap, alkol ve alkollü içkiler, tek hücre proteini üretim teknolojisi.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Biyoteknolojinin tanımı, klasik ve modern biyoteknoloji ayrımı
2) Mikroorganizmaların gıda endüstrisinde kullanım alanları
3) Gıda endüstrisinde fermantasyon teknolojileri ve uygulamaları
4) Mikrobiyel kaynaklı enzimlerin gıda endüstrisinde uygulama alanları
5) Aroma biyoteknolojisi
6) Genetik modifiye gıdalar ve rekombinant DNA teknolojisi
7) Biyogüvenlik Kanunu
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Gıda biyoprezervasyonu
10) Engeller teknolojisi uygulamaları
11) Ekmek mayası üretim teknıolojisi
12) Fermente et ürünleri üretim teknolojisi
13) Fermente süt ürünleri üretim teknolojisi
14) Fermente bitkisel ürün üretim teknolojisi
15) Fermente alkollü içki üretim teknolojisi
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Kesim, M., 1995. Gıda Teknolojisi, Anadolu Üniversitesi Yayınları, No:909, Eskişehir.
2- Aran, N., 2012. Gıda Biyoteknolojisi, Nobel Akademik yayıncılık, Ankara.
3- www.gkgm.gov.tr
4- Ders sırasında verilecektir.

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

60%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

50%

Sunum/Seminer Hazırlama

1

50%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

40%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte