>
Dersin Adı | Dersin Kodu | Dersin Türü | Dersin Düzeyi | Dersin Yılı | Dersin Verildiği Dönem | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Kalite Kontrolü ve Kalite Yönetim Sistemleri | GTP213 | Seçmeli | Önlisans | 2 | Güz | 4 |
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
1) Temel kalite kavramlarını tanımlar.
2) Toplam kalite yönetiminin ilkelerini tanımlar.
3) Gıda üretim sistemlerindeki riskleri değerlendirir.
4) Gıda güvenliğini sağlamak amaçlı uygulanan sistemlerin (HACCP, GHP, GMP, vb.) etkinliğini değerlendirir.
5) Gıda kalite güvence sistemlerini tanımlar.
6) Gıdalardaki kalite unsurları ile gıdalarda kalite kontrol amacı ile yapılan fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal analizleri sıralar.
Program Yeterlilikleri | ||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ||
Öğrenme Kazanımları | ||||||||
1 | Yüksek | |||||||
2 | Yüksek | |||||||
3 | Yüksek | Yüksek | Yüksek | |||||
4 | Yüksek | Yüksek | Yüksek | |||||
5 | Yüksek | |||||||
6 | Yüksek | Yüksek |
Yüz Yüze
Yok
Gıda Mevzuatı
Kalite kontrolün temel kavramları. Gıda kalitesi ve gıda kalite kontrolüne ait temel tanımlar, açıklamalar. Kalite kontrol bölümünün sorumlulukları, organizasyonu ve diğer bölümlerle ilişkisi. Gıdalarda kalite kontrol yapan kurum ve kuruluşlar. Gıdalarda kalite unsurları ve kalite özelliklerinin sınıflandırılması. Temel kalite kavramları, Toplam Kalite Yönetimi, ilkeleri, TS EN ISO 9000 standartları serisi. Kritik kontrol noktalarının tanımlanması, HACCP, GMP sistemleri, ISO 22000 standardı.
1- Fikri Başoğlu. Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri
2- Teslime Mahmutoğlu. Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek
3- Muhsin Halis. MYO lar için Toplam Kalite Yönetimi ve ISO 9000 KYS
1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı |
60% |
|||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
||||||||||||
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı |
40% |
|||||||||||
Toplam | 100% |
Türkçe
İstenmemekte