>

Gıda Kalite Kontrolü ve Kalite Yönetim Sistemleri

Gıda Teknolojisi

İzmit Meslek Yüksekokulu
Önlisans
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Gıda Kalite Kontrolü ve Kalite Yönetim Sistemleri GTP213 Seçmeli Önlisans 2 Güz 4

Öğretim Elemanı Adı

Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Temel kalite kavramlarını tanımlar.
2) Toplam kalite yönetiminin ilkelerini tanımlar.
3) Gıda üretim sistemlerindeki riskleri değerlendirir.
4) Gıda güvenliğini sağlamak amaçlı uygulanan sistemlerin (HACCP, GHP, GMP, vb.) etkinliğini değerlendirir.
5) Gıda kalite güvence sistemlerini tanımlar.
6) Gıdalardaki kalite unsurları ile gıdalarda kalite kontrol amacı ile yapılan fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal analizleri sıralar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1     Yüksek        
2       Yüksek      
3 Yüksek Yüksek         Yüksek
4     Yüksek Yüksek     Yüksek
5     Yüksek        
6     Yüksek Yüksek      

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Gıda Mevzuatı

Dersin İçeriği

Kalite kontrolün temel kavramları. Gıda kalitesi ve gıda kalite kontrolüne ait temel tanımlar, açıklamalar. Kalite kontrol bölümünün sorumlulukları, organizasyonu ve diğer bölümlerle ilişkisi. Gıdalarda kalite kontrol yapan kurum ve kuruluşlar. Gıdalarda kalite unsurları ve kalite özelliklerinin sınıflandırılması. Temel kalite kavramları, Toplam Kalite Yönetimi, ilkeleri, TS EN ISO 9000 standartları serisi. Kritik kontrol noktalarının tanımlanması, HACCP, GMP sistemleri, ISO 22000 standardı.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Kalite kontrolün temel kavramları
2) Gıda kalitesi ve gıda kalite kontrolüne ait temel tanımlar, açıklamalar.
3) Kalite kontrol bölümünün sorumlulukları, organizasyonu ve diğer bölümlerle ilişkisi.
4) Gıdalarda kalite kontrol yapan kurum ve kuruluşlar
5) Gıdalarda kalite unsurları ve kalite özelliklerinin sınıflandırılması.
6) Gıdalarda kalite kontrol amacı ile yapılan fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal analizler.
7) Temel kalite kavramları, Toplam Kalite Yönetimi, ilkeleri.
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Temel kalite kavramları, Toplam Kalite Yönetimi, ilkeleri.
10) TS EN ISO 9000 standartları serisi
11) TS EN ISO 9000 standartları serisi
12) Kritik kontrol noktalarının tanımlanması, HACCP, GMP sistemleri
13) Kritik kontrol noktalarının tanımlanması, HACCP, GMP sistemleri
14) ISO 22000 standardı
15) ISO 22000 standardı
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Fikri Başoğlu. Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri
2- Teslime Mahmutoğlu. Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek
3- Muhsin Halis. MYO lar için Toplam Kalite Yönetimi ve ISO 9000 KYS

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

60%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

60%

Kısa Sınav

1

40%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

40%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte