>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Özel Gıdalar Teknolojisi GTP207 Seçmeli Önlisans 2 Güz 4

Öğretim Elemanı Adı

Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Öğr. Gör. Halit Sinan ÇETİN
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Çay ve şeker üretim aşamalarını açıklar.
2) Kakao ve kahve işleme aşamalarını sıralar.
3) Çikolata ve şekerleme üretim aşamalarını tanımlar.
4) Gıdalarda özel ürün gruplarının genel işleme tekniklerini açıklar.
5) İçme suyunun dezefeksiyonunu ve satışa hazırlanmasını açıklar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1 Düşük Düşük Yüksek Orta Yüksek Yüksek Orta
2 Düşük Düşük Yüksek Orta Yüksek Yüksek Orta
3 Düşük Düşük Orta Orta Yüksek Yüksek Orta
4 Düşük Düşük Orta Orta Yüksek Yüksek Orta
5 Yüksek Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Gıda Katkı Maddeleri , Gıda Endüstrisi Makineleri, Gıda Mevzuatı

Dersin İçeriği

İçme suyu teknolojisi. Şeker üretim teknolojisi. Çay işleme tekonolojisi. Kahve işleme teknolojisi. Kakao ve çikolata üretim teknolojisi. Arı ürünleri (bal, arı sütü, polen vb.). Pişmaniye üretim teknolojisi. Lokum yapım tekniği. Gazlı içecekler üretim teknolojisi. Diğer derslerin kapsamında yer almayan diğer özel gıdaların üretim teknolojileri.

Haftalık Ders İzlencesi

1) İçme suyu teknolojisi: Suyun dezenfeksiyon yöntemleri ve ambalajlama.
2) Şeker teknolojisi: Şeker pancarının anatomisi ve kimyasal bileşimi. Pancarın yıkanması, kıyılması, ham şerbet eldesi yöntemleri, ham şerbetin temizlenmesi (kireçleme, satürasyon, filtrasyon).
3) Şeker teknolojisi: İnce şerbetin koyulaştırılması, koyu şerbetin lapaya işlenmesi, kristalizasyon ve ham şekerin elde edilmesi. Affinasyon ve rafinasyon işlemleri. Şeker kamışı ve şekere işlenmesi.
4) Kakao teknolojisi:Kakao çekirdeğini, çikolata likörü(kakao kitlesi), kakao tozu ve kakao yağı eldesi.
5) Çikolata üretim teknolojisi. Çikolatların sınıflandırılması.
6) Çay işleme teknolojisi: Çay tipleri ve çayın kimyasal bileşimi. Çayın siyah çaya işlenmesi (hasat, soldurma, kıvırma, enzimatik oksidasyon, kurutma, eleme, sınıflandırma,ambalajlama ve depolama).
7) Çay işleme teknolojisi: Yeşil çay, ölong çayı ve çözünür çay üretim teknolojileri.
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Öğrenci sunumları: Geleneksel ve diğer özel gıdaların üretim teknolojileri (lokum, ciklet, soda, maden suyu, gazlı içecek, pişmaniye, pekmez vb.).
10) Kahve teknolojisi: Kahve çekirdeğinin yapısı ve bileşimi, kuru çekirdek kahve eldesi, çekirdek kahvenin işlenmesi(kavurma ve öğütme). Çözünür kahve üretim teknolojisi.
11) Şekerleme teknolojisi: Şekerleme bileşenleri, çeşitli şekerleme üretim yöntemleri.
12) Melasın ispirtoya işlenmesi, fermantasyon ve damıtma ile alkol eldesi. Yüksek alkollü içkilerin üretimi(rakı,cin,votka,viski, konyak).
13) Öğrenci sunumları: Geleneksel ve diğer özel gıdaların üretim teknolojileri (hazır çorba, çocuk maması, helva, mayonez, ketçap, hardal, tahin vb.).
14) Öğrenci sunumları: Geleneksel ve diğer özel gıdaların üretim teknolojileri (özel soslar, arı ürünleri, yumurta, tuz, pastahane ürünleri vb.).
15) Öğrenci sunumları: Geleneksel ve diğer özel gıdaların üretim teknolojileri (pişmaniye, baharat ve bakliyatlar, kuru yemiş, kefir, kımız vb.
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Özel Gıdalar (Şeker, Kakao ve Çikolata, Şekerleme, Çay, Kave) Teknolojisi. Pro.Dr.Altan A., Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Genel Yayın No: 178, Ders Kitapları Yayın No: 55, Adana, 1997.
2- Meyve sebze İşleme Teknolojisi. CEMEROĞLU Bekir ve Jale ACAR. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No:6. Ankara, 1986.
3- Gıda Derneği Gıda Dergisi.

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Gösteri
5) Grup Çalışması
6) Bireysel Çalışma


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

60%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

50%

Sunum/Seminer Hazırlama

1

50%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

40%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte