>
Dersin Adı | Dersin Kodu | Dersin Türü | Dersin Düzeyi | Dersin Yılı | Dersin Verildiği Dönem | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|---|
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi | GTP209 | Seçmeli | Önlisans | 2 | Güz | 4 |
Prof. Dr. Nil Pembe ÖZER
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ
1) Su ürünlerinin bileşimini ve beslenmedeki öneminin açıklar.
2) Su ürünleri türleri ve bu türlerin işlenmesine etki eden faktörleri açıklar.
3) Su ürünlerinin soğukta ve dondurarak muhafazasının temel ilkelerini sayar.
4) Su ürünlerinin işlenmesinde kullanılan dumanlama, konserve, marinat, tuzlama, kurutma, fermantasyon gibi muhafaza yöntemlerinin prensiplerini açıklar.
5) Balık işleme teknolojilerini ve işlem basamaklarını sayar.
6) Balık yağı, havyar vb. su ürünleri alternatif ürün sanayii konusunu tartışır.
7) Taze su ürünlerinin ve işlenmiş ürünlerinin ambalajlama tekniklerini açıklar.
8) Surumi, karides, midye, ıstakoz vb. özel su ürünlerinin işleme teknolojilerini tanımlar.
Program Yeterlilikleri | ||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ||
Öğrenme Kazanımları | ||||||||
1 | Düşük | Düşük | Yüksek | Orta | Düşük | Yüksek | Orta | |
2 | Düşük | Düşük | Orta | Orta | Yüksek | Yüksek | Orta | |
3 | Orta | Yüksek | Düşük | Düşük | Yüksek | Orta | ||
4 | Yüksek | Orta | Orta | Orta | Yüksek | Yüksek | Orta | |
5 | Düşük | Düşük | Orta | Düşük | Orta | Düşük | Düşük | |
6 | Düşük | Düşük | Düşük | Düşük | Orta | Orta | Düşük | |
7 | Orta | Orta | Düşük | Orta | Yüksek | Yüksek | Orta | |
8 | Düşük | Düşük | Düşük | Düşük | Yüksek | Yüksek | Orta |
Yüz Yüze
Yok
Gıda İşleme İlkeleri
Balık türlerine uygulanan işleme teknolojileri (soğutma, dondurma, tütsüleme, konserve, marinat, tuzlama, kurutma, fermente balık ürünleri, balık yağı ve unu üretimi, balık atıklarınının kullanımı, surimi ve radyoaktif maddeler ile koruma teknikleri)'ne yönelik proses işlemleri. Kabuklu ve yumuşakça su ürünleri türleri ve bu türlerin işlenmesine etkileyen faktörler, biyokimyasal faktörler, protein özellikleri, avlanmadan sonra kaliteyi etkileyen faktörler ve kabuklu ve yumuşakça su ürünleri türlerine uygulanan işleme teknolojileri (soğutma, dondurma, tütsüleme, konserve, marinat, tuzlama, kurutma, fermente ürünler) anlatılacaktır.
1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı |
60% |
|||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
||||||||||||
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı |
40% |
|||||||||||
Toplam | 100% |
Türkçe
İstenmemekte