>
Dersin Adı | Dersin Kodu | Dersin Türü | Dersin Düzeyi | Dersin Yılı | Dersin Verildiği Dönem | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Katkı Maddeleri | GTP215 | Seçmeli | Önlisans | 2 | Güz | 3 |
Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Öğr. Gör. Halit Sinan ÇETİN
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ
1) Gıda katkı maddelerini sınıflandırır.
2) Gıdanın tipine göre uygun katkı maddesini seçer.
3) Gıdada kullanacak katkı maddesinin miktarını belirler.
4) Katkı maddelerinin sağlık risklerini açıklar.
5) Gıdada olması istenen değişikliklere uygun katkı maddesini seçer.
Program Yeterlilikleri | ||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ||
Öğrenme Kazanımları | ||||||||
1 | Yüksek | Düşük | ||||||
2 | Orta | Yüksek | Orta | Orta | Orta | Orta | ||
3 | Düşük | Yüksek | Orta | Orta | Düşük | |||
4 | Düşük | Orta | Düşük | Yüksek | ||||
5 | Düşük | Düşük | Orta | Orta | Orta |
Yüz Yüze
Yok
Gıda Mevzuatı
Gıda katkı maddelerinin tanımı. Gıda katkı maddelerinin kullanımında dikkat edilecek hususlar. Gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin sınıflandırılması (antioksidanlar, asitliği düzenleyiciler, emülgatörler, gamlar, koruyucular, lezzet maddeleri, lezzet arttırıcılar, renklendiriciler, şelat ajanları, tatlandırıcılar, topaklanmayı önleyiciler, un işleme ajanları, hacim arttırıcılar, itici gazlar, kabartma ajanları, köpürtme ajanları, köpürmeyi önleyici ajanlar, nem vericiler, parlatma ajanları, sıkılaştırıcı ajanlar ve stabilizörler) ve incelenmesi.
1- Gıda Katkı Maddeleri, Tomris Altuğ, Sidaş Medya Ltd.
2- Gıda Katkı Maddeleri Rehberi, Harun Şimşek, Lemi Yayınları
3- Gıdalardaki Katkı Maddeleri ve Zararları, Prof. Dr. Hasan Doğruyol, Nobel Yayınevi
4- http://www.food-info.net/
5- http://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/kodeks/kodeks liste.html
6- http://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/kodeks/kodeks yonetmelik/gida katki maddeleri yonetmelik.html
7- Ders sırasında verilecektir.
8- Food
9- http://www.food-info.net/tr/index.htm
10- Food
11- http://www.food-info.net/tr/index.htm
1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme
Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı |
50% |
---|---|
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı |
50% |
Toplam |
100% |
Türkçe
İstenmemekte