>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Gıda Katkı Maddeleri GTP215 Seçmeli Önlisans 2 Güz 3

Öğretim Elemanı Adı

Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Öğr. Gör. Halit Sinan ÇETİN
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Gıda katkı maddelerini sınıflandırır.
2) Gıdanın tipine göre uygun katkı maddesini seçer.
3) Gıdada kullanacak katkı maddesinin miktarını belirler.
4) Katkı maddelerinin sağlık risklerini açıklar.
5) Gıdada olması istenen değişikliklere uygun katkı maddesini seçer.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1     Yüksek       Düşük
2   Orta Yüksek Orta Orta Orta Orta
3   Düşük Yüksek   Orta Orta Düşük
4   Düşük     Orta Düşük Yüksek
5   Düşük Düşük   Orta Orta Orta

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Gıda Mevzuatı

Dersin İçeriği

Gıda katkı maddelerinin tanımı. Gıda katkı maddelerinin kullanımında dikkat edilecek hususlar. Gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin sınıflandırılması (antioksidanlar, asitliği düzenleyiciler, emülgatörler, gamlar, koruyucular, lezzet maddeleri, lezzet arttırıcılar, renklendiriciler, şelat ajanları, tatlandırıcılar, topaklanmayı önleyiciler, un işleme ajanları, hacim arttırıcılar, itici gazlar, kabartma ajanları, köpürtme ajanları, köpürmeyi önleyici ajanlar, nem vericiler, parlatma ajanları, sıkılaştırıcı ajanlar ve stabilizörler) ve incelenmesi.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Gıda katkı maddelerinin tanımlanması ve sınıflandırılması
2) Katkı maddelerinin olumlu ve olumsuz etkileri, kullanım sınırlarının belirlenmesi
3) Koruyucu katkı maddeleri (antimikrobiyaller)
4) Antioksidanlar
5) Emülgatörler
6) Stabilizörler
7) Lezzet maddeleri
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Topaklanmayı önleyiciler
10) Lezzet arttırıcılar
11) Şelat ajanları
12) Tatlandırıcılar
13) Asitliği düzenleyiciler
14) Renklendiriciler
15) Katkı maddelerinden kaynaklanabilecek alerjiler ve hastalıklar
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Gıda Katkı Maddeleri, Tomris Altuğ, Sidaş Medya Ltd.
2- Gıda Katkı Maddeleri Rehberi, Harun Şimşek, Lemi Yayınları
3- Gıdalardaki Katkı Maddeleri ve Zararları, Prof. Dr. Hasan Doğruyol, Nobel Yayınevi
4- http://www.food-info.net/
5- http://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/kodeks/kodeks liste.html
6- http://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/kodeks/kodeks yonetmelik/gida katki maddeleri yonetmelik.html
7- Ders sırasında verilecektir.
8- Food
9- http://www.food-info.net/tr/index.htm
10- Food
11- http://www.food-info.net/tr/index.htm

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

50%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

50%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte