>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Gıda Endüstrisi Makineleri GTP216 Seçmeli Önlisans 2 Bahar 4

Öğretim Elemanı Adı

Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Öğr. Gör. Halit Sinan ÇETİN
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Hammadde hazırlık makinelerini tanımlar.
2) Gıda işleme ilkelerine göre kullanılan makineleri sıralar.
3) Gıda işleme makinelerinin kullanım amaçlarını ve işlem prensiplerini açıklar.
4) Gıda makinelerinin temizlenmesini, temizlik makine ve sistemlerini açıklar.
5) Ambalaj makinelerini ve otomasyon sistemini tanımlar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1         Yüksek Yüksek Yüksek
2   Orta     Yüksek Yüksek Yüksek
3   Düşük     Yüksek Yüksek Yüksek
4   Orta     Yüksek Yüksek Yüksek
5     Orta   Yüksek Yüksek Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Özel Gıdalar Teknolojisi

Dersin İçeriği

Gıda endüstrisi makine ve ekipmanları ve bunlara ilişkin fiziksel ilkeler. Hammadde hazırlık makineleri; tartma ve ölçme aletleri,taşıma ve iletim düzenleri, gıda ön işlem ve temizlik makineleri. Üretim makineleri; sınıflama ve ayırma makineleri, karıştırma ve karışımlama makineleri. Boyut küçültme makineleri. Isıl işlem makine ve ekipmanları. Ambalaj ve ambalajlama makineleri. Sistem temizliği. otomasyon ve fabrika kuruluş teknikleri.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Malzeme bilgisi , malzeme seçiminde dikkat edilecek hususlar ve makinelerin gıda teknolojisindeki önemi.
2) Tartma ve ölçme aletleri, taşıma ve iletim sistemleri, ürün temizlenme ve sınıflandırma makineleri, sap ayırma, kabuk soyma ve çekirdek çıkarma, haşlama makineleri ve ekipmanları.
3) Sınıflama ve ayırma, karıştırma ve karışılmama, boyut küçültme makineleri.
4) Isıl işlem makine ve ekipmanları.
5) Pişirme, kavurma ve kızartma makineleri. Ohmik ısıtma, mikrodalga ısıtma ve infrared ısıtma.
6) Evaparatörler, deaeratörler, deodorizatörler, kondensatörler.
7) Evaparatörler.
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Yüksek basınç makine ve ekipmanları.
10) Presler, homojenizatörler.
11) Durultma ve filtrasyon sistemleri.
12) Dehidrasyon sistemleri ( kurutma , koyulaştırma , buharlaştırma).
13) Işınlama teknik ve tesisleri.
14) Ambalaj ve ambalajlama makineleri.
15) Sistem temizliği ve otomasyon.
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Gıda Endüstrisi Makineleri. Prof. Dr. İlbilge SALDAMLI, Engin SALDAMLI . Savaş kitap ve yayınevi, Kızılay-Ankara, 2004. ISBN:975633116x.
2- Meyve Suyu Teknolojisi, Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., Gıda Teknolojisi Derneği, 2001.
3- Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (I. Cilt ve II. Cilt). Cemeroğlu B., Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara, 2004.
4- Gıdaların Ambalajlanması, Mustafa Üçüncü, Ege Üniversitesi Yayınları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

50%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Sunum/Seminer Hazırlama

1

20%

Ara Sınav

1

80%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

50%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte