>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Genel Mikrobiyoloji GTP101 Zorunlu Önlisans 1 Güz 4

Öğretim Elemanı Adı

Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Öğr. Gör. Halit Sinan ÇETİN
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Genel mikrobiyolojide temel kavramları tanımlar.
2) Mikroorganizmaların adlandırılmasını, hücre yapılarını ve şekillerini açıklar.
3) Mikroorganizmaları hücre yapılarına, gelişme koşullarına ve diğer özelliklerine göre sınıflandırır.
4) Mikroorganizmaların besin ihtiyaçlarını, beslenme tiplerini ve çoğalma şekillerini tanımlar.
5) Mikroorganizmaların gelişme koşullarını, öldürülme veya ortamdan uzaklaştırılma yöntemlerini sayar.
6) Mikroorganizmaların doğadaki işlevleri, yarar ve zararlarını açıklar.
7) Gıda endüstrisinde mikroorganizmaların önemini açıklar.
8) Laboratuarda mikrobiyolojik analizleri uygular.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1 Düşük Yüksek Düşük Orta     Yüksek
2 Yüksek Yüksek         Orta
3 Yüksek Yüksek         Yüksek
4 Yüksek Yüksek         Orta
5 Yüksek Yüksek   Düşük     Yüksek
6 Yüksek Yüksek Düşük Düşük   Düşük Yüksek
7 Yüksek Yüksek Düşük Düşük Düşük Düşük Yüksek
8 Yüksek Yüksek         Düşük

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Yok

Dersin İçeriği

Mikrobiyolojinin tanımı ve kapsamı. Mikroorganizmaların yararları ve zararları. Mikroorganizmaların adlandırılması ve genel sınıflandırılması. Prokaryot ve ökaryot hücreler ve hücre yapıları. Virüsler ve yapıları. Mikroorganizmaların beslenmeleri, besin ihtiyaçları ve mikrobiyolojik besi yerleri. Mikroorganizmaların gelişmesi ve çoğalması. Mikroorganizmaların gelişmesini etkileyen faktörler. Mikroorganizmaların kontrol altına alınması. Mikroorganizmaların mikroskop altında incelenmesi.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Mikrobiyolojinin tanımı, gelişimi, konusu, genel ve uygulamalı mikrobiyolojinin kapsamı. Mikroorganizmanın tanımı, doğadaki işlevleri, genel yarar ve zararları. Gıda endüstrisinde mikroorganizmaların önemi.
2) Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve adlandırılması. Protistalar.
3) Mikroorganizmaların hücre yapısı: Prokaryotik ve ökaryotik hücre yapısı. Hücre içi organaller, hücre dışı yapılar ve depo maddeleri.
4) Prokaryotik mikroorganizmalar: Bakteriler. Hücre şekilleri,çoğalma şekilleri,sınıflandırılması ve özellikleri.
5) Ökaryotik mikroorganizmalar: Funguslar(mayalar ve küfler). Hücre şekilleri,çoğalma şekilleri,sınıflandırılması ve özellikleri.
6) Ökaryotik mikroorganizmalar: Funguslar. Hücre şekilleri, çoğalma şekilleri, sınıflandırılması ve özellikleri.
7) Ökaryotik mikroorganizmalar: Algler ve protozoalar. Genel özellikleri ve gıdalar ile ilişkilendirilmesi.
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Virüsler:Virüslerin yapısı, özellikleri, sınıflandırılmasıve gıdalarla ilişkilendirilmesi.
10) Mikroorganizmaların çoğalması: Eşeyli ve eşeysiz çoğalma. Eşeysiz vejetatif çoğalma(tomurcuklanma ve bölünerek çoğalma). Eşeyli ve eşeysiz sporla çoğalma.
11) Mikroorganizmalarda gelişme ve gelişme koşulları: 1) Mikroorganizmaların beslenmesi: Besin elementleri, beslenme tipleri ve besi yerleri.
12) Mikroorganizmalarda gelişme ve gelişme koşulları:2) Sıcaklık, 3) pH,
13) Mikroorganizmalarda gelişme ve gelişme koşulları: 4)Hava(oksijen), 5) Ozmotik basınç, 6) Işık, 7) Diğer gelişmeyi etkileyen faktörler.
14) Mikroorganizmalarda gelişmenin önlenmesi ve mikroorganizmaların kontrolü. Dezenfeksiyon ve sterilizasyon kavramları.
15) Mikroorganizmaların öldürülmeleri veya ortamdan uzaklaştırılma yöntemleri; Sıcaklıkla öldürme, ışınlama ile öldürme, kimyasal maddelerle öldürme, filtrasyon yöntemleri.
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Genel Mikrobiyoloji. Prof.Dr.Sami Özçelik, Genel Mikrobiyoloji, Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayın No:1,1998.
2- Gıda Mikrobiyolojisi. Prof. Dr. Adnan ÜNLÜTÜRK, Prof. Dr. Fulya TURANTAŞ. Ege Üniversitesi. Mengi Tan Basımevi, 1999. ISBN:975-483-383-4
3- Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları. Ed: A. Kadir Halkman. Başak Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara, 2005. ISBN.975-00373-0-8.
4- Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri. Temiz, A. Şafak Matbaacılık Ltd.Şti. Ankara, 1994.

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

60%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Kısa Sınav

2

40%

Ara Sınav

1

50%

Ödev

1

10%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

40%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte