>
Dersin Adı | Dersin Kodu | Dersin Türü | Dersin Düzeyi | Dersin Yılı | Dersin Verildiği Dönem | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|---|
Genel Mikrobiyoloji | GTP101 | Zorunlu | Önlisans | 1 | Güz | 4 |
Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Öğr. Gör. Halit Sinan ÇETİN
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ
1) Genel mikrobiyolojide temel kavramları tanımlar.
2) Mikroorganizmaların adlandırılmasını, hücre yapılarını ve şekillerini açıklar.
3) Mikroorganizmaları hücre yapılarına, gelişme koşullarına ve diğer özelliklerine göre sınıflandırır.
4) Mikroorganizmaların besin ihtiyaçlarını, beslenme tiplerini ve çoğalma şekillerini tanımlar.
5) Mikroorganizmaların gelişme koşullarını, öldürülme veya ortamdan uzaklaştırılma yöntemlerini sayar.
6) Mikroorganizmaların doğadaki işlevleri, yarar ve zararlarını açıklar.
7) Gıda endüstrisinde mikroorganizmaların önemini açıklar.
8) Laboratuarda mikrobiyolojik analizleri uygular.
Program Yeterlilikleri | ||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ||
Öğrenme Kazanımları | ||||||||
1 | Düşük | Yüksek | Düşük | Orta | Yüksek | |||
2 | Yüksek | Yüksek | Orta | |||||
3 | Yüksek | Yüksek | Yüksek | |||||
4 | Yüksek | Yüksek | Orta | |||||
5 | Yüksek | Yüksek | Düşük | Yüksek | ||||
6 | Yüksek | Yüksek | Düşük | Düşük | Düşük | Yüksek | ||
7 | Yüksek | Yüksek | Düşük | Düşük | Düşük | Düşük | Yüksek | |
8 | Yüksek | Yüksek | Düşük |
Yüz Yüze
Yok
Yok
Mikrobiyolojinin tanımı ve kapsamı. Mikroorganizmaların yararları ve zararları. Mikroorganizmaların adlandırılması ve genel sınıflandırılması. Prokaryot ve ökaryot hücreler ve hücre yapıları. Virüsler ve yapıları. Mikroorganizmaların beslenmeleri, besin ihtiyaçları ve mikrobiyolojik besi yerleri. Mikroorganizmaların gelişmesi ve çoğalması. Mikroorganizmaların gelişmesini etkileyen faktörler. Mikroorganizmaların kontrol altına alınması. Mikroorganizmaların mikroskop altında incelenmesi.
1- Genel Mikrobiyoloji. Prof.Dr.Sami Özçelik, Genel Mikrobiyoloji, Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayın No:1,1998.
2- Gıda Mikrobiyolojisi. Prof. Dr. Adnan ÜNLÜTÜRK, Prof. Dr. Fulya TURANTAŞ. Ege Üniversitesi. Mengi Tan Basımevi, 1999. ISBN:975-483-383-4
3- Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları. Ed: A. Kadir Halkman. Başak Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara, 2005. ISBN.975-00373-0-8.
4- Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri. Temiz, A. Şafak Matbaacılık Ltd.Şti. Ankara, 1994.
1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı |
60% |
||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
|||||||||||||||
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı |
40% |
||||||||||||||
Toplam | 100% |
Türkçe
İstenmemekte