>

Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Teknolojisi

Gıda Teknolojisi

İzmit Meslek Yüksekokulu
Önlisans
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Teknolojisi GTP223 Seçmeli Önlisans 2 Güz 4

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Nil Pembe ÖZER
Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Öğr. Gör. Halit Sinan ÇETİN
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) İçme suyu dezenfeksiyon yöntemlerini ve suyun tüketime hazırlanmasını bilir.
2) Gazlı içeçek üretim aşamalarını sayar ve açıklar.
3) Meyve aromalı içecekler ve likör üretim aşamalarını sayar ve açıklar.
4) Alkol fermantasyonunu bilir ve destilasyon yöntemlerini açıklar.
5) Damıtık alkollü içkilerin üretim aşamalarını sayar ve açıklar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Orta Yüksek Düşük Yüksek Yüksek Yüksek
2 Orta Düşük Yüksek Düşük Yüksek Yüksek Yüksek
3 Orta Orta Yüksek Düşük Yüksek Yüksek Yüksek
4 Düşük Orta Yüksek Orta Yüksek Yüksek Orta
5 Orta Orta Yüksek Orta Yüksek Yüksek Orta

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Gıda Katkı Maddeleri , Gıda Endüstrisi Makineleri , Gıda Biyoteknolojisi

Dersin İçeriği

İçme suyu teknolojisi, su dezenfeksiyon yöntemleri. Gazlı içecek teknolojisi. Meyve aromalı içecekler ve limonata üretimi. Alkol fermantasyonun tanımı ve kapsamı. Destilasyon yöntemleri (basit, kolonlu), alkol verimi. Damıtık alkollü içkiler teknolojisi. Eskitilen damıtık alkollü içkiler (kanyak, viski, rom), eskitilmeyen damıtık alkollü içkiler (rakı, votka, cin) üretimleri teknolojisi, kullanılan hammaddeler, bunlara uygulanan ön işlemler, fermantasyon, damıtma; ; İspirto üretimi. Likör üretim teknikleri, kullanılan hammaddeler ve likör üretim reçetelerini içermektedir.

Haftalık Ders İzlencesi

1) İçme suyu teknolojisi .
2) Su dezenfeksiyon yöntemleri.
3) Gazlı içecek teknolojisi.
4) Gazlı içecek teknolojisi.
5) Meyve aromalı içecekler ve limonata üretimi.
6) Alkol fermantasyonun tanımı ve kapsamı. Alkol fermantasyonunda kullanılan mikroorganizmalar
7) Alkol fermantasyonunda kullanılan hammaddeler, bunlara uygulanan ön işlemler ve fermantasyon.
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Destilasyon yöntemleri (basit, kolonlu), alkol verimi.
10) Destilasyon yöntemleri (basit, kolonlu), alkol verimi. İspirto üretimi.
11) Damıtık alkollü içkiler teknolojisi. Eskitilen damıtık alkollü içkiler (kanyak, viski, rom).
12) Damıtık alkollü içkiler teknolojisi. Eskitilen damıtık alkollü içkiler (kanyak, viski, rom).
13) Damıtık alkollü içkiler teknolojisi. eskitilmeyen damıtık alkollü içkiler (rakı, votka, cin) üretimleri teknolojisi.
14) Damıtık alkollü içkiler teknolojisi. eskitilmeyen damıtık alkollü içkiler (rakı, votka, cin) üretimleri teknolojisi.
15) Likör üretim teknikleri, kullanılan hammaddeler ve likör üretim reçetelerini içermektedir.
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Öğretim elemanı ders notları
2- Lecture course notes
3- "Alkollü İçkiler Teknolojisi". Pro.Dr.O.KILIÇ.Uludağ Üniv.
4- "Alkollü İçkiler Teknolojisi". Pro.Dr.O.KILIÇ.Uludağ Üniv.

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Laboratuvar/Çalıştay


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

50%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

80%

Diğer

1

20%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

50%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte