>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Çevre Sağlığı ve Su Temini CKP227 Seçmeli Önlisans 2 Güz 3

Öğretim Elemanı Adı

Öğr. Gör. Gülsün ÖZGÜL

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) İçme suyunun özelliklerini sıralar.
2) Suda sağlığa zararlı mikroorganizmaların ve kimyasal maddelerin oluşturduğu hastalıkları tanımlar.
3) İçme suyu standardını (TS-266) yorumlar.
4) İçme suyu arıtımında kullanılan temel işlemleri tanımlar.
5) Arıtma tesislerinde kullanılan koagülantların özelliklerini sıralar.
6) Klor ve ozonla dezenfeksiyonu karşılaştırır.
7) Tad ve koku kontrolünde, demir ve mangan giderilmesinde kullanılacak kimyasal maddeleri ve özelliklerini sıralar.
8) Sertliğin mahsurlarını, giderimi için kullanılan kimyasal maddeleri tanımlar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Öğrenme Kazanımları
1 Orta Düşük Orta   Düşük           Düşük     Düşük      
2 Orta Düşük Orta   Düşük   Orta       Düşük     Düşük Düşük    
3 Düşük Düşük Orta   Düşük   Orta       Düşük     Düşük Düşük    
4 Düşük Düşük Orta   Düşük   Düşük                    
5 Düşük   Orta   Düşük                        
6 Orta Düşük Orta   Düşük           Düşük            
7 Orta Düşük Orta   Düşük           Düşük     Düşük      
8 Orta Düşük Orta   Düşük           Düşük     Düşük      

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Su Kirliliği Kontrolü

Dersin İçeriği

İçme suyunun özellikleri. Biriktirme yapıları. Havalandırma. Hızlı Karıştırma ve Yumaklaştırma. Çöktürme. Filtrasyon. Dezenfeksiyon. Koku ve Tad Kontrolü. Demir ve Mangan Giderilmesi, Sertlik giderme. İyon değiştirme.

Haftalık Ders İzlencesi

1) İçilebilir nitelikteki suyun özellikleri
2) Sulardan geçen hastalıklar, suda sağlığa zararlı kimyasal maddeler
3) İçme suyu standardı ve içme suyu arıtım amaçları
4) Havalandırma ünitesi ve havalandırıcılar
5) Koagülasyon ve flokülasyon ünitesi, koagülantlar
6) Koagülasyon ve flokülasyon ünitesi, koagülantlar
7) Çöktürme ünitesi, durultucu tipleri
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Filtrasyon ve mekanizması
10) Dezenfeksiyon, içme sularında patojen mikroorganizma giderme yöntemleri
11) Koku ve tat kontrolü , tat ve koku kontrolünde kullanılan kimyasal maddelerin özellikleri
12) Demir ve mangan giderimi, demir ve mangan gideriminde kullanılan kimyasal maddeler.
13) Sularda sertliği oluşturan maddeler, giderme yöntemleri ve kullanılan kimyasallar.
14) İyon değiştirme mekanizması
15) Yuvacık Barajı içme suyu arıtma tesisini inceleme
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Su Tasfiyesi, Prof. Dr. Veysel Eroğlu 6.Basım Ankara 2008
2- Su Arıtımında Temel İşlemler, Metin Duran – Göksel N. Demirer TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Ankara, 1997
3- Çevre Mikrobiyolojisi Ders Notu, Yrd. Doç. Dr. Cemil Örgev , Gözden Geçirilmiş 2. Baskı,Değişim yayınları
4- İzlence ve seçilmiş yazılar Dergilerden alınan makaleler Arıtma tesisine teknik gezi / /
5- Articles on the web, videos, technical trip to treatment plant / /

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Alıştırma ve Uygulama
5) Gösteri
6) Bireysel Çalışma
7) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

40%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

50%

Kısa Sınav

2

50%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte