>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Duyusal Analiz Yöntemleri SUR508 Seçmeli Yüksek lisans 1 Bahar 8

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Nil Pembe ÖZER
Dr. Öğr. Üyesi Nadide SEYHUN

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Duyusal analizin tanımı ve önemini bilir.
2) Duyusal analizin temel prensiplerini bilir.
3) Duyusal analizde kullanılan skalaları bilir.
4) Duyusal analizde panelist seçiminin nasıl yapıldığını bilir.
5) Duyusal analiz laboratuvarlarının nasıl tasarlanması gerektiğini bilir.
6) Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmasında nasıl kullanılması gerektiğini bilir.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek       Düşük  
2 Yüksek       Düşük  
3 Yüksek       Düşük  
4 Yüksek       Düşük  
5 Yüksek       Düşük  
6 Yüksek       Düşük  

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Gıda Kimyası

Dersin İçeriği

Duyusal analizlerin tanımı ve önemi, duyusal analizlerin gıdalarda kullanım amacı, örnekleme ve örnek hazırlama, örneklerin panele sunuluşu, panelist seçimi ve eğitimi, gıdaların duyusal özelliklerini etkileyen faktörler, renk, koku, tat, aroma, viskozite, sertlik gibi kalite derecelendirilmesinde kullanılan ölçekler, değerlendirme formlarının hazırlanması, duyusal analiz yöntemleri.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Duyusal değerlendirmenin tanımı ve tarihçesi
2) Gıda kalitesi ve duyusal kalite karakteristikleri
3) Gıda kalite parametreleri - viskozite, kıvam, doku, lezzet, kusur
4) Duyusal analizde insan duyularının kullanılması
5) Duyusal analizde panelist seçimi
6) Panelistlerin kararlarını etkileyen faktörler
7) Duyusal analizde kullanılan skalalar
8) Ara sınav
9) Duyusal analiz laboratuvarı, ürün ve panel kontrolleri
10) Duyusal analizde kullanılan yöntemler
11) Lezzet ve doku profili analizi
12) Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanılması
13) Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanılması
14) Öğrenci sunumları
15) Öğrenci sunumları
16) Final sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi



Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte