>

Balık Besleme ve Rasyon Hazırlama

Su Ürünleri

Fen Bilimleri Enstitüsü
Yüksek lisans
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Balık Besleme ve Rasyon Hazırlama SUR522 Seçmeli Yüksek lisans 1 Güz 8

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Hamdi AYDIN
Prof. Dr. Nil Pembe ÖZER

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Balıklarda en iyi büyümenin nasıl sağlanacağını bilir
2) Balık beslemede büyüme performansını izleme yöntemleri, formülleri, bunların değerlendirilmesini yapar
3) Balık türlerine ve türlerin farklı dönemlerine göre gereksinim duydukları besin maddelerini bilir.
4) Yem, Karma Yem kavramlarını, yemi oluşturan unsurları belirleyebilir
5) Karma yem yapımında kullanılan formülasyonları uygulayabilir

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Orta Orta Düşük Düşük Düşük
2 Orta Orta Orta Orta Düşük Yüksek
3 Orta Düşük Orta Düşük Düşük Yüksek
4 Orta Orta Orta Orta Düşük Yüksek
5 Yüksek Orta Orta Orta Yüksek Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Salmonid Balıklar Yetiştiriciliği

Dersin İçeriği

Yetiştiricilik ve yemleme, temel besin maddeleri ve balıkların besin gereksinimleri, beslenme metabolizmasını incelemek, besin öğelerini incelemek, yem rasyonlarını incelemek, balık rasyonlarında kullanılan yem maddeleri, rasyon hazırlama, yem üretim teknikleri, balıkları yemleme teknikleri, yemleri depolamak ve kayıt altına almak, hazırlanmış beslenme programını uygulamak.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Ders hakkında genel bilgiler, Dersin amacı, Uygulanacak metodlar
2) Su ürünleri yetiştiriciliğinde beslemenin ve yemlerin önemi, besleme bağlı olarak sistemlerin karşılaştırılması hakkında bilgilendirme,
3) Balıklarda Beslenme Alışkanlıkları, Beslenmenin Mekanizmaları, Balıklarda Metabolizma ve Büyüme, Besin Maddeleri (Tanımı ve Sınıflandırma)
4) Balıklarda Beslenme Alışkanlıkları, Beslenmenin Mekanizmaları, Balıklarda Metabolizma ve Büyüme, Besin Maddeleri (Tanımı ve Sınıflandırma)
5) Yağlar ve Yağ Asitleri (Tanımlama ve Sınıflandırma, Esansiyel Yağ Asitleri, Yağların Balık Besleme Açısından Önemi)
6) Yağlar ve Yağ Asitleri (Tanımlama ve Sınıflandırma, Esansiyel Yağ Asitleri, Yağların Balık Besleme Açısından Önemi)
7) Karbonhidratlar (Genel Bilgiler, Balık Beslemede Önemli Karbonhidratlar)
8) Midterm
9) Mineraller (Genel Bilgiler, Makro ve Mikro Mineraller, Mineraller Arası Etkileşimler, Balıklarda Mineral İhtiyaçları ve Eksiklik Belirtileri)
10) Balıklarda Sindirim Denemeleri, Sindirim ve Absorbsiyon, Sindirim Enzimleri, Sindirim Oranını Etkileyen Faktörler.
11) Balıklarda Enerji Metabolizması ve Enerji İhtiyacı (Genel Bilgiler, Balıklarda Enerji Bilançosu, Enerji İhtiyacını Etkileyen Faktörler, Yemlerin Enerji Değerlerinin Bulunması ve Yemin Enerji Kaynakları)
12) Yemler (Genel Bilgiler, Balık Yemleri, Yem Ham Maddeleri ve Özellikleri, Yem Ham Maddesi Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Konular)
13) Yemler (Genel Bilgiler, Balık Yemleri, Yem Ham Maddeleri ve Özellikleri, Yem Ham Maddesi Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Konular)
14) Yem Hazırlama Aşamaları, Yem Formülasyonu, Balıklarda Yem Değerlendirme ve Önemi
15) Yem Teknolojisi, Yemlerinin Depolanması, Balık Yemlemede Uyulması Gerekli Kurallar, Yemleme Teknikleri
16) Final Sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Alıştırma ve Uygulama
5) Model Yapma
6) Örnek Olay
7) Bireysel Çalışma
8) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

50%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

50%

Ödev

2

20%

Sunum/Seminer Hazırlama

2

30%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

50%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte