>
Dersin Adı | Dersin Kodu | Dersin Türü | Dersin Düzeyi | Dersin Yılı | Dersin Verildiği Dönem | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|---|
Yiyecek–içecek Sosyolojisi | GMY131 | Seçmeli | Yüksek lisans | 1 | Güz | 7 |
Doç. Dr. Banu Saadet ÜNSAL AKBIYIK
Dr. Öğr. Üyesi Özgür ERGÜN
1) Temel sosyolojik konuları ve kavramlarını öğrenir.
2) İnsanların yeme-içme alışkanlıklarının sosyal ve kültürel sorunlardan nasıl etkilendiği davranış biçimlerine nasıl yansıdığı kavrar.
3) Yiyecek-içecek olgusunun farklı kültürlerde oluşturduğu rollerin öğrenir.
4) Güncel toplumsal sorunlar hakkında eleştirel bir yaklaşım kazanır.
Program Yeterlilikleri | ||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | ||
Öğrenme Kazanımları | ||||||||||
1 | Yüksek | |||||||||
2 | Orta | |||||||||
3 | ||||||||||
4 | Orta | Orta |
Yüz Yüze
Yok
İstenmemekte
Bu ders üretilen gıdaların yemeğe çevrilmesi ve sunulması birçok toplumsal faktörden etkilenir ve günlük hayatın her boyutunda yemeğin toplumsallaşma üzerindeki etkisi tekrar tekrar yaşanır. Bu ders kapsamında; Yiyecek ve aile, Tüketilen gıdaların anlamları ve toplumsal yemek seremonileri, slow-food benzeri toplumsal hareketler, ev dışında yemek, etin toplumsal anlamı, vejeteryanlık, yemek hazırlama ve tüketim pratikleri ve bu pratiklerde cinsiyetlerin toplumsal rolleri tartışılacaktır. Bu ders öğrencilerin toplum ve gıda/yemek ilişkisinin sosyolojik arka planını görmelerine ve gastronomik araştırma ve uygulamalarında yaratıcılık ve üretkenliklerini arttırmayı hedeflemektedir.
Türkçe
İstenmemekte