>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Yiyecek–içecek Sosyolojisi GMY131 Seçmeli Yüksek lisans 1 Güz 7

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Banu Saadet ÜNSAL AKBIYIK
Dr. Öğr. Üyesi Özgür ERGÜN

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Temel sosyolojik konuları ve kavramlarını öğrenir.
2) İnsanların yeme-içme alışkanlıklarının sosyal ve kültürel sorunlardan nasıl etkilendiği davranış biçimlerine nasıl yansıdığı kavrar.
3) Yiyecek-içecek olgusunun farklı kültürlerde oluşturduğu rollerin öğrenir.
4) Güncel toplumsal sorunlar hakkında eleştirel bir yaklaşım kazanır.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek                
2 Orta                
3                  
4 Orta Orta              

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Bu ders üretilen gıdaların yemeğe çevrilmesi ve sunulması birçok toplumsal faktörden etkilenir ve günlük hayatın her boyutunda yemeğin toplumsallaşma üzerindeki etkisi tekrar tekrar yaşanır. Bu ders kapsamında; Yiyecek ve aile, Tüketilen gıdaların anlamları ve toplumsal yemek seremonileri, slow-food benzeri toplumsal hareketler, ev dışında yemek, etin toplumsal anlamı, vejeteryanlık, yemek hazırlama ve tüketim pratikleri ve bu pratiklerde cinsiyetlerin toplumsal rolleri tartışılacaktır. Bu ders öğrencilerin toplum ve gıda/yemek ilişkisinin sosyolojik arka planını görmelerine ve gastronomik araştırma ve uygulamalarında yaratıcılık ve üretkenliklerini arttırmayı hedeflemektedir.

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi



Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte