Genel Bilgi

Bölüm/Program Adı Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı Bölüm/Program Ad
(İngilizce)
Gastronomy and Cuisine Arts- (Master-Thesis)
Web Adresi https://sbe.kocaeli.edu.tr/ E-posta
Telefon BelGeç. (Fax)
Adres Öğrenim Şekli Tam Zamanlı
Amaç Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli Yüksek Lisans Programı’nın temel amacı; ulusal ve uluslararası alanda gerçekleştirilen turizm ve gastronomi faaliyetlerini bilimsel bir bakış açısıyla ele almaktır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli Yüksek Lisans Programı, kamu veya özel sektörde turizmin çeşitli branşlarında nitelikli elemanlar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Amaç
(İngilizce)
The main objective of the Gastronomy and Culinary Arts Master's Program is to take a scientific view of the tourism and gastronomi activities carried out in the national and international arena. This program aims to raise qualified personnel in various branches of tourism in the public or private sector.
Misyon Turizm ve gastronomi kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için planlar yapabilme becerisine sahip olan; bilimsel ve teknik yeterliliği ile bilginin eleştirel analizini yapabilen; ulusal ve uluslararası pazarda turizm kaynaklarının sürdürülebilir gelişimi ve yönetimi ile ilgili yeni fikirler geliştirebilen; bilimsel araştırma tekniklerini anlayabilen ve uygulayabilen bir öğrenci profilinin oluşturulması. Misyon
(İngilizce)
Having the ability to make plans for the sustainable management of tourism and gastroresources; scientific and technical competence and critical analysis of knowledge; develop new ideas on the sustainable development and management of tourism resources in national and international markets; to create a student profile that can understand and apply scientific research techniques.
Vizyon Bilimsel bilgi ve yetkinliğe sahip uzman bir akademik kadro ile ulusal ve uluslararası ölçekte rekabetçi, disiplinler arası işbirliğine yatkın, eğitim ve araştırma kalitesiyle içinde bulunduğumuz yüzyılın gereksinimlerine uygun, dünya standartlarında yüksek lisans eğitimi eğitim veren bir program olmak. Vizyon
(İngilizce)
To be a program that provides graduate education education at world standards in accordance with the requirements of the century that we are in, with a qualified academic staff with scientific knowledge and competence, competent at national and international scale, prone to interdisciplinary cooperation and with the quality of education and research.
Kabul Koşulları Kabul Koşulları
(İngilizce)
Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları
(İngilizce)
Program Genel Profili Program Genel Profili
(İngilizce)
Genel Bilgi Genel Bilgi
(İngilizce)
Mezunlar İçin İstihdam Olanakları Mezunlar İçin İstihdam Olanakları
(İngilizce)
Sonraki Eğitim Olanakları Sonraki Eğitim Olanakları
(İngilizce)
Mezuniyet Koşulları Mezuniyet Koşulları
(İngilizce)

Kazanılan Derece

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisansı

Kazanılan Derece Seviyesi

Yüksek lisans derecesi

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim/anasanat dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenciler, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. İlgili Yönetmelik hükümlerine göre yatay geçişi kabul edilen öğrencinin programa uyumu için alması gerekli görülen derslerin adları, ilgili anabilim/anasanat dalı kurulu tarafından belirlenir. Öğrencinin bir başka lisansüstü programa kayıtlı iken aldığı derslerin, sonradan Üniversitede bir lisansüstü programa kayıt olması durumunda hangilerinin asgari ders yükünden sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir ve uygun bulunan dersler için tanınır.

Erasmus programı kapsamında yurt dışında öğrenim gören öğrenciler için, gitmeden önce öğrenim anlaşmasındaki dersleri dikkate alınarak "tanınma belgesi" hazırlanır ve Kocaeli Üniversitesi tarafından tam akademik tanınma teyit edilir. Tam akademik tanınma yurtdışında yapılan eğitimin (sınavlar ve diğer değerlendirme şekillerinin dahil ederek) Kocaeli Üniversitesindeki karşılığı ile yer değiştirme anlamına gelir.

Sertifikaya dayanan (Informal) ve tecrübeye dayanan (Nonformal) öğrenmenin tanınması ile ilgili olarak Türkiye ve dışındaki Yükseköğretim Kurumlarında başlangıç aşamasındadır. Buna rağmen öğrencilerin kendi imkanları ile edindikleri Bilgisayar Becerileri ve Yabancı Dil Becerileri, Üniversitenin açmış olduğu muafiyet sınavları ile ölçülmektedir. Bu sınavlarda yeterli bir not alan öğrenciler, kayıt oldukları programın ilgili ders(ler)inden muaf olmaktadırlar.

Program Yeterlilikleri

  • Gastronomi bilimi ile ilgili diğer disiplinler hakkında bilgi sahibi olma ve bu ilişkileri yönetebilme
  • Gastronomi ve mutfak sanatları alanında ileri düzeyde kuramsal bilgiye ve eleştirel bakış açısına sahip olabilme
  • Gastronominin sürdürülebilirliğini sağlayabilme
  • Gastronomi literatürünü eleştirel bakış açısı ile değerlendirebilmek
  • Gastronomi literatürünü eleştirel bakış açısı ile değerlendirebilmek
  • Yerel mutfaklar üzerine özel araştırmalar yapabilme
  • Gastronomi ve mutfak sanatları alanının gerektirdiği etkin girişimcilik konusunda ileri düzeyde kuramsal bilgiye ve sosyal yetkinlik becerisine sahip olma
  • Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki bilgileri ile ekonomi ve işletme bilimi ile ilişkili alanlarda kuramsal bilgiye ve bütünsel bir eleştirel bakış açısına sahip olma
  • Özel mutfak uygulamaları konusunda bilgi sahibi olma ve bu teorik bilgileri mutfak uygulamalarına dönüştürebilme

Anahtar/Aktarılabilir Yeterlilikler

  • Bilgi ve görüşlerini yazılı ve sözlü aktarabilme.
  • Bilgi ve becerileri eleştirel bir anlayışla değerlendirebilme.
  • Bağımsız çalışabilme ve sorumluluk alabilme.
  • Birlikte çalışmaya yatkın olabilme.
  • Öğrenmeyi öğrenebilme ve yönetebilme.
  • Dijital (bilgi ve iletişim teknolojileri) yetkinliği kullanabilme.
  • Meslek çevresiyle iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili kullanabilme.
  • Bilimsel etik kuralları benimseme ve uyma.
  • Düşüncelerini eyleme dönüştürme amacıyla inisiyatif alarak, girişimde bulunabilme.
  • Bilimsel araştırma bilgi ve becerisini kullanabilme.
  • Bir çalışmayı yönlendirebilme ve yönetebilme
  • Toplumsal ve kültürel değerleri gözetebilme.
  • Konularda çoklu bakış açılarını kullanabilme.
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojiyi kullanabilme.
  • Bireysel gelişimine katkı sağlayabilecek alanlarda (sanat, spor, v.b) kendini ifade edebilme.

Temel Alan/TYYÇ İlişkisi

Temel Alan Program Yeterlilikleri Ulusal Yeterlilik Çerçevesi
1 2 3 4 5 6 7 8 9
BİLGİ
Kuramsal, Olgusal
1                                     1 BİLGİ
Kuramsal, Olgusal
2                                     2
3                                      
4                                      
 
BECERİLER
Bilişsel, Uygulamalı
1                                     1 BECERİLER
Bilişsel, Uygulamalı
2                                     2
3                                     3
4                                      
 
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
1                                     1 YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
2                                     2
3                                     3
4                                      
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
1                                     1 YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
2                                      
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
1                                     1 YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
2                                     2
3                                     3
4                                     4
5                                      
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
1                                     1 YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
2                                     2
3                                     3

Ders Listesi

2023/2024 Ders Listesi
1. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9852004 EOD501  Seminer I Zorunlu Ders Türkçe Seminer 0 0 0 0 0 2
5283034 GMY101  Gastronomide Araştırma Yöntemleri Zorunlu Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 9
5283042 GMY117  Gastronomide Gıda Mikrobiyolojisi Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
5283017 GMY105  Gastronomide Örnek Olay Çalışmaları Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
5283041 GMY115  Gastronomide Renk, Tasarım ve Sanat Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
5283040 GMY113  Gastronomide Teknolojik Yenilikler ve Trendler Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
5283035 GMY103  İleri Fonksiyonel Beslenme Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
5283038 GMY109  Süt Ürünleri Teknolojisi ve Coğrafi İşaretleme Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
5283037 GMY107  Türk Mutfak Kültürü Araştırmaları Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
5283039 GMY111  Yiyecek İçeceklerde Uyum ve Eşleştirme Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
5283022 GMY131  Yiyecek–İçecek Sosyolojisi Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
En Az 21 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup I AKTS Toplamı 21
1. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
2. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9852005 EOD128  Seminer II Zorunlu Ders Almanca Seminer 0 0 0 0 0 2
9852008 EOD135  Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu Ders Türkçe Uzmanlık Alan Dersi 3 0 0 3 0 0
5283043 GMY102  Paket Programlar İle İstatistiksel Veri Analizi Zorunlu Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 9
5283044 GMY104  Gastronomi Araştırmaları ve Eleştirel İncelemeler Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
5283050 GMY116  Gastronomide Satın Alma, Stok ve Maliyet Yönetimi Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
5283051 GMY118  Gıda Katkı Maddeleri Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
5283047 GMY110  İleri Özel Gıda Teknolojisi Araştırmalar Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
5283049 GMY114  Miksoloji Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
5283046 GMY108  Popüler Kültür ve Gastronomi Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
5283048 GMY112  Şekerli Ürünler Teknolojisi ve Uygulamaları Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
5283045 GMY106  Un Maya ve Uygulamaları Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
En Az 21 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup II AKTS Toplamı 21
2. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
3. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9852003 EOD301  Yüksek Lisans Tez Zorunlu Ders Türkçe Tez 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
3. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
4. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9852003 EOD303  Yüksek Lisans Tez Zorunlu Ders Türkçe Tez 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
4. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
Üniversite Ortak Dersi
Fakülte Ortak Dersi
Bölüm/Program Dersi

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Harf notlarının 100 puan üzerinden karşılıkları ve katsayıları aşağıda gösterilmiştir.

Puan Başarı Notu Katsayı Başarı Durumu
90-100 AA 4 Başarılı
85-89 BA 3.5 Başarılı
80-84 BB 3 Başarılı
75-79 CB 2.5 Koşullu
65-74 CC 2 Başarısız
58-64 DC 1.5 Başarısız
50-57 DD 1 Başarısız
40-49 FD 0.5 Başarısız
<= 39 FF 0 Başarısız
  D 0 Devamsız
  E 0 Eksik
  G 0 Geçer
  K 0 Kalır
  N 0 Girmedi
  S 0 Süren Çalışma

Program Yöneticisi

Bölüm Başkanı: |

AKTS Bölüm Koordinatörü: |