>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Polimer Elektroniği PST632 Seçmeli Doktora 1 Güz 8

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. İDRIS CANDAN

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Polimer yarı iletkenlerin özelliklerini açıklar.
2) Polimer yarı iletkenlerin elektronik ve optik yapısını açıklar.
3) Polimer yarı iletkenlerin hazırlanması ve aygıt yapısı içerisinde kullanım tekniklerini açıklar.
4) İnorganik yarı iletkenler ile polimer yarıiletkenlerin özellikleri ve kullanım alanlarını karşılaştırır.
5) Polimer yarıiletkenlerden optoelektronik aygıtların üretilmesi, karakterizasyon teknikleri ve analizleri hakkında bilgi edinir.
6) Polimer tabanlı güneş hücreleri, polimer ve organik ışık yayan diyotlar (PLED and OLED), ve sensörlerin elektronik özelliklerini ve kullanım alanlarını açıklar.
7) Polimer elektroniği hakkında güncel teknolojik gelişmeler hakkında bilgi verir.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Yüksek Orta Orta
2 Yüksek Yüksek Orta Orta
3 Orta Yüksek Orta Yüksek
4 Orta Yüksek Yüksek Orta
5 Yüksek Orta Orta Yüksek
6 Yüksek Orta Düşük Orta
7 Orta Düşük Orta Düşük

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Yarı İletken Polimerlere Giriş ve Polimer Elektroniğinin Tarihi. Elektrik Yük ve Coulomb Yasası. İletkenler, Yalıtkanlar ve Yarı iletkenler. Voltaj, Elektrik akımı, Direnç ve Ohm Yasası. Elektronik Yapı ve Bant Teorisi. Serbest elektron Modeli, Kafes (Lattice) Periyodikliği ve Bloch Teorisi, Enerji Bantları, Doping. ?-Bağı ve ?-Bağı, Konjugasyon ve ?-Enerji Bandı, Eksitonlar. İnce Film Teknolojileri, Elementel Yarı İletkenler, Bileşik Yarı İletkenler, Silikon, Germanyum, III-V Grubu ve II-VI Grubu Alaşım Yarı İletkenler. N-Tipi ve P-Tipi Yarı İletkenler, İletim Bandı ve Valans Bandı, Fermi Enerji Düzeyi, Yasak Bant Aralığı. Konjuge Polimer İnce Filmler, Orbitaller, HOMO ve LUMO Diyagramları. Polimer Yarıiletken Sentezi ve Elektronikte Kullanım Yöntemleri, Dönel Kaplama, Rulolama, Püskürtme, Daldırma Yöntemleri. X-Işını Kırınım Yöntemi (XRD), Raman Spektroskopisi, Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Enerji Dağılımlı X-Işını Spektroskopisi (EDS), Atomik Kuvvet Mikroskopisi (AFM). Elektriksel Karakterizasyon Teknikleri, İletkenlik ve Özdirenç Ölçümleri ve Hall Olayı, Mobility, İletkenlik Tipi Belirleme, Van der Pauw Metodu, Akım-Voltaj (I-V) ve Kapasitans-Voltaj (C-V) ölçümleri. Ultraviyole-görünür bölge (UV-VIS) absorpsiyon spektroskopisi, Işımanın Kırılması, Yansıması ve Emilimi. Optik Bant Aralığı ve Urbach Enerjisi Hesapları. Floresans, Fosforesans, Fotolüminesans Spektroskopileri. Güneş Hücreleri ve Polimerler. Eklem (Junction) Çeşitleri, Tek Katman, İkili Katman, Ayrık Heteroeklemler, Toplu Heteroeklemler, Eksiton Oluşumu ve Toplanması. Fotoaktif Katman, Metal kontaklar, Elektron ve Boşluk (Hole) Taşıma Katmanları. PEDOT:PSS, P3HT:PCBM, Fullerene Türevi Polimer Malzemeler. Polimer ve Organik Işık Yayan Diyotlar, PLED ve OLED Üretim Teknikleri ve Kullanım Alanları. Polimerik İnce Film Transistörler (PTFTs), Üretim Teknikleri ve Kullanım Alanları. Polimer Piller, Lityum-iyon Polimer Piller (LiPo, Li-poly, lithium-poly, PLiON), LiPo Pillerin Tarihsel Evrimi, Geleneksel Elektrolit ve Polimer Elektrolitlerin Karşılaştırılması. Polimer Süper Kapasitörler, Esnek ve Giyilebilir Enerji Depolama Aygıtları. Polimer Sensörler, Geleneksel Polimer Sensörler ve Polimerik Nanomalzemeler, Polimer Kuantum Noktalar ve Biyolojik Teşhis Aygıtları.

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi



Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Sunum/Seminer Hazırlama Notunun Başarıya Oranı

50%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

50%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte