>

Gastronomi De Fermente Gıdalar Teknolojisi

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Sosyal Bilimler Enstitüsü
Doktora
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Gastronomi De Fermente Gıdalar Teknolojisi GDR105 Seçmeli Doktora 1 Güz 7

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Dilek DÜLGER ALTINER

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Gıda işlemede fermantasyonun amacını bilir.
2) Gastronomi alanında kullanılan fermente ürünlerin tarihçesi, üretim prosesi hakkında bilgi sahibi olur.
3) Fermente gıdalarda mikroorganizmaların etkilerini bilir.
4) Dünya Mutfaklarındaki farklı fermente ürünler hakkında bilgi sahibi olur.
5) Fermente gıdaların beslenme ve sağlık açısından faydalarını bilir

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta
2 Orta Yüksek Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Orta
3 Orta Orta Orta Orta Orta Orta Düşük Orta
4 Yüksek Yüksek Orta Orta Orta Orta Orta Orta
5 Orta Orta Orta Düşük Orta Orta Yüksek Orta

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Dünya Mutfaklarında Beslenme Üzerine Araştırmalar

Dersin İçeriği

Fermantasyon teknolojisinin gıda endüstrisindeki, gastronomi alanındaki yeri ve önemi, farklı fermente gıdaların üretim tekniklerinin öğrenilmesi

Haftalık Ders İzlencesi

1) Derse genel giriş, fermantasyon teknolojisinin gıda endüstrisindeki, gastronomideki yeri ve önemi, dersin içeriği ve kapsamı
2) Fermantasyon Tarihçesi
3) Fermantasyonun tanımı, endüstriyel öneme sahip mikroorganizmalar,
4) Femente Gıdaların Aroma Bileşenleri
5) Fermantasyon çeşitleri, Fermantasyonun teknik prensipleri
6) Fermente Süt ürünleri
7) Fermente Tahıl Ürünleri ve Ekmek
8) Ara sınav

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Grup Çalışması
4) Örnek Olay
5) Bireysel Çalışma


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

40%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte