Genel Bilgi

Bölüm/Program Adı Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı Bölüm/Program Ad
(İngilizce)
Gastronomy and Cuisine Arts
Web Adresi https://sbe.kocaeli.edu.tr/ E-posta
Telefon BelGeç. (Fax)
Adres Öğrenim Şekli Tam Zamanlı
Amaç Bu programın amacı, ulusal ve evrensel gastronomi ve mutfak sanatları çalışmalarıyla temas halinde, ülkemizde gastronomi ve mutfak sanatları alanını yeniden yorumlamak, yeni yaklaşımlarla ona katkı sağlamak, gastronomi ve mutfak sanatları ürünlerini yaygınlaştırmak ve profesyonel gastronomi uzmanı ve mutfak sanatçıları yetiştirmektir. Amaç
(İngilizce)
The aim of this program is to reinterpret the field of gastronomy and culinary arts in our country, to contribute to it with new approaches, to popularize gastronomy and culinary arts products, and to train professional gastronomy specialists and culinary artists, in contact with national and universal gastronomy and culinary arts studies.
Misyon Bu programın misyonu, bilimsel araştırma ve yayınlarıyla ulusal ve uluslararası camiada tanınan ve yetkin gastronomi uzmanları yetiştirmektir. Misyon
(İngilizce)
The mission of this program is to train nationally and internationally recognized and competent gastronomy experts with scientific research and publications.
Vizyon Vizyonumuz; gastronomi ve mutfak sanatları doktora eğitiminde öncü üniversitelerden biri olmaktır. Vizyon
(İngilizce)
Our vision is to be one of the leading universities in gastronomy and culinary arts doctoral education.
Kabul Koşulları Kabul Koşulları
(İngilizce)
Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları
(İngilizce)
Program Genel Profili Program Genel Profili
(İngilizce)
Genel Bilgi Genel Bilgi
(İngilizce)
Mezunlar İçin İstihdam Olanakları Mezunlar İçin İstihdam Olanakları
(İngilizce)
Sonraki Eğitim Olanakları Sonraki Eğitim Olanakları
(İngilizce)
Mezuniyet Koşulları Mezuniyet Koşulları
(İngilizce)

Kazanılan Derece

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Doktorası

Kazanılan Derece Seviyesi

Doktora derecesi

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim/anasanat dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenciler, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. İlgili Yönetmelik hükümlerine göre yatay geçişi kabul edilen öğrencinin programa uyumu için alması gerekli görülen derslerin adları, ilgili anabilim/anasanat dalı kurulu tarafından belirlenir. Öğrencinin bir başka lisansüstü programa kayıtlı iken aldığı derslerin, sonradan Üniversitede bir lisansüstü programa kayıt olması durumunda hangilerinin asgari ders yükünden sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir ve uygun bulunan dersler için tanınır.

Erasmus programı kapsamında yurt dışında öğrenim gören öğrenciler için, gitmeden önce öğrenim anlaşmasındaki dersleri dikkate alınarak "tanınma belgesi" hazırlanır ve Kocaeli Üniversitesi tarafından tam akademik tanınma teyit edilir. Tam akademik tanınma yurtdışında yapılan eğitimin (sınavlar ve diğer değerlendirme şekillerinin dahil ederek) Kocaeli Üniversitesindeki karşılığı ile yer değiştirme anlamına gelir.

Sertifikaya dayanan (Informal) ve tecrübeye dayanan (Nonformal) öğrenmenin tanınması ile ilgili olarak Türkiye ve dışındaki Yükseköğretim Kurumlarında başlangıç aşamasındadır. Buna rağmen öğrencilerin kendi imkanları ile edindikleri Bilgisayar Becerileri ve Yabancı Dil Becerileri, Üniversitenin açmış olduğu muafiyet sınavları ile ölçülmektedir. Bu sınavlarda yeterli bir not alan öğrenciler, kayıt oldukları programın ilgili ders(ler)inden muaf olmaktadırlar.

Program Yeterlilikleri

  • Gastronomi alanındaki bilgi ve görüşlerini yazılı ve sözlü aktarabilme.  
  • Gastronomi literatürünü eleştirel bakış açısı ile değerlendirebilmek
  • Bağımsız çalışabilme ve sorumluluk alabilme.
  • Birlikte çalışmaya yatkın olabilme.
  • Dijital (bilgi ve iletişim teknolojileri) yetkinliği kullanabilme.
  • Bilimsel etik kuralları benimseme ve uyma.
  • Bilimsel araştırma bilgi ve becerisini kullanabilme.
  • Gastronomi ile ilgili konularda çoklu bakış açılarını kullanabilme.  

Anahtar/Aktarılabilir Yeterlilikler

  • Bilgi ve görüşlerini yazılı ve sözlü aktarabilme.
  • Bilgi ve becerileri eleştirel bir anlayışla değerlendirebilme.
  • Bağımsız çalışabilme ve sorumluluk alabilme.
  • Birlikte çalışmaya yatkın olabilme.
  • Öğrenmeyi öğrenebilme ve yönetebilme.
  • Dijital (bilgi ve iletişim teknolojileri) yetkinliği kullanabilme.
  • Meslek çevresiyle iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili kullanabilme.
  • Bilimsel etik kuralları benimseme ve uyma.
  • Düşüncelerini eyleme dönüştürme amacıyla inisiyatif alarak, girişimde bulunabilme.
  • Bilimsel araştırma bilgi ve becerisini kullanabilme.
  • Bir çalışmayı yönlendirebilme ve yönetebilme
  • Toplumsal ve kültürel değerleri gözetebilme.
  • Konularda çoklu bakış açılarını kullanabilme.
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojiyi kullanabilme.
  • Bireysel gelişimine katkı sağlayabilecek alanlarda (sanat, spor, v.b) kendini ifade edebilme.

Temel Alan/TYYÇ İlişkisi

Temel Alan Program Yeterlilikleri Ulusal Yeterlilik Çerçevesi
1 2 3 4 5 6 7 8
BİLGİ
Kuramsal, Olgusal
1                                 1 BİLGİ
Kuramsal, Olgusal
2                                 2
3                                  
 
BECERİLER
Bilişsel, Uygulamalı
1                                 1 BECERİLER
Bilişsel, Uygulamalı
2                                 2
3                                 3
4                                 4
5                                  
 
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
1                                 1 YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
2                                 2
3                                 3
4                                  
5                                  
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
1                                 1 YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
2                                  
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
1                                 1 YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
2                                 2
3                                 3
4                                  
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
1                                 1 YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
2                                 2
3                                 3
4                                  
5                                  
6                                  

Ders Listesi

2023/2024 Ders Listesi
1. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862002 EOD501  Seminer I Zorunlu Ders Türkçe Seminer 0 0 0 0 0 2
6248001 GDR101  Sosyal Bilimlerde Nicel Araştırma Yöntemleri Zorunlu Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 9
9862011 SBE503  Gelişim ve Öğrenme Seçmeli Ders Grup I Türkçe Lisansüstü Formasyon 3 0 0 3 3 3
9862012 SBE505  Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Seçmeli Ders Grup I Türkçe Lisansüstü Formasyon 3 0 2 5 5 5
6248004 GDR109  Destinasyon Yönetiminde Yöresel Mutfaklar Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6248017 GDR113  Dünya Mutfaklarında Beslenme Üzerine Araştırmalar Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6248003 GDR105  Gastronomi de Fermente Gıdalar Teknolojisi Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6248006 GDR115  Gastronomide Atık Yönetimi ve Değerlendirilmesi Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6248016 GDR107  Gastronomide Yeni Eğilimler Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6248007 GDR117  Gıdaların Reolojisi Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6248005 GDR111  İleri Çikolata Teknolojisi ve Uygulamaları Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 1 0 2 3 3 7
6248002 GDR103  İlk Çağlardan Günümüze Mutfak Kültürleri ve Analizi Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
En Az 21 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup I AKTS Toplamı 21
1. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
2. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862003 EOD502  Seminer II Zorunlu Ders Türkçe Seminer 0 0 0 0 0 2
9862013 EOD125  Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu Ders Türkçe Uzmanlık Alan Dersi 3 0 0 3 0 0
9862014 EOD125  Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu Ders Türkçe Uzmanlık Alan Dersi 5 0 0 5 0 0
6248008 GDR102  Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri Zorunlu Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 9
6248018 GDR104  Gastronomide İleri Ürün Geliştirme Teknikleri ve Duyusal Analiz Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 2 0 1 3 3 7
6248011 GDR110  Gastronomide Yağ Bilimi ve Uygulamaları Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 1 0 2 3 3 7
6248015 GDR118  Gıda Felsefesi Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6248012 GDR112  İleri Fonksiyonel Gıda Teknolojileri Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6248009 GDR106  Kültürel Etkileşim ve Gastrodiplomasi Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6248013 GDR114  Mutfakların Fonksiyonel Tasarımı ve Yönetimi Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6248010 GDR108  Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6248014 GDR116  Şehir Turizmi ve Gastronomi Rotaları Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
En Az 21 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup II AKTS Toplamı 21
2. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
3. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862005 EOD127  Doktora Yeterlilik Zorunlu Ders Türkçe Doktora Yeterlik 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
3. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
4. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862006 EOD128  Tez Önerisi Zorunlu Ders Türkçe Tez Önerisi 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
4. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
5. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862001 EOD129  Doktora Tezi Zorunlu Ders Türkçe Tez 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
5. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
6. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862001 EOD129  Doktora Tezi Zorunlu Ders Türkçe Tez 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
6. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
7. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862001 EOD129  Doktora Tezi Zorunlu Ders Türkçe Tez 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
7. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
8. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862001 EOD129  Doktora Tezi Zorunlu Ders Türkçe Tez 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
8. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
Üniversite Ortak Dersi
Fakülte Ortak Dersi
Bölüm/Program Dersi

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Harf notlarının 100 puan üzerinden karşılıkları ve katsayıları aşağıda gösterilmiştir.

Puan Başarı Notu Katsayı Başarı Durumu
90-100 AA 4 Başarılı
85-89 BA 3.5 Başarılı
80-84 BB 3 Başarılı
75-79 CB 2.5 Koşullu
65-74 CC 2 Başarısız
58-64 DC 1.5 Başarısız
50-57 DD 1 Başarısız
40-49 FD 0.5 Başarısız
<= 39 FF 0 Başarısız
  D 0 Devamsız
  E 0 Eksik
  G 0 Geçer
  K 0 Kalır
  N 0 Girmedi
  S 0 Süren Çalışma

Program Yöneticisi

Bölüm Başkanı: |

AKTS Bölüm Koordinatörü: |