>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Enstrümental Analiz Yöntemleri GTP214 Seçmeli Önlisans 2 Bahar 4

Öğretim Elemanı Adı

Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE
Dr. Öğr. Üyesi Semin Özge KESKİN
Öğr. Gör. Halit Sinan ÇETİN
Ögr. Gör. Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Enstrümantal analizlerin prensiplerini açıklar ve enstrümental analiz cihazlarını tanır.
2) Gıda analizlerinde uygulanabilecek kromatografik yöntemleri tanımlar.
3) Gıda analizlerinde uygulanabilecek spektroskopik yöntemleri tanımlar.
4) Gıda analizlerinde uygulanabilecek elektroforez yöntemleri tanımlar.
5) Gıda analizlerinde uygulanabilecek potansiyometrik yöntemleri tanımlar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1   Düşük Yüksek Yüksek     Orta
2     Yüksek Yüksek     Orta
3     Yüksek Yüksek     Orta
4     Yüksek Yüksek     Orta
5   Düşük Yüksek Yüksek     Orta

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Gıda Mevzuatı

Dersin İçeriği

Örnek alma, örneklerin analize hazırlanması, gıda işletmelerinde kullanılan enstrümental analizlerin (Yüksek basınç ve sıvı kromatografisi, gaz, ince tabaka, kolon, kağıt kromatografileri ve elektroforez, spektroskop ve potansiyometri vb.) prensiplerinin aktarılması ve uygulamaları. HPLC-MS, GC-MS kullanımları.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Gıda analiz yöntemlerinin sınıflandırılması. Enstrümental analizlerin önemi ve özellikleri. Enstrümental analizlerin sınıflandırılması.
2) Kromatografi teorisi ve bazı terimlerin anlamı. Kromatografi çeşitleri ve temel özellikleri.
3) Yüksek basınç sıvı kromatografisi ve gıda analizlerinde HPLC uygulamaları.
4) Gaz kromatografisi ve gıda sanayiinde GC uygulamaları.
5) İnce tabaka kromatograisi ve gıda analizlerinde TLC uygulamaları.
6) Kolon Kromatografisi ve gıda analizlerinde uygulamaları.
7) Kağıt kromatografisi ve gıda analizlerinde uygulamaları.
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Elektroforez ve gıda analizlerinde uygulamaları.
10) Spektroskopi. Elektromanyetik radyasyon. Ultraviyole ve görünür absorbsiyon uygulamaları.
11) Absorbsiyon ölçümlerinin dayandığı kanunlar ve ölçüm cihazlarının kısımları ve dizaynı.
12) Atomik absorbsiyon ve emisyon spektroskopisi.
13) Fluoresans ve enfrared absorbsiyon spektroskopisi.
14) Potansiyometri. Elektrodlar ve potansiyometrik titrasyonlar.
15) Potansiyometri. Elektrodlar ve potansiyometrik titrasyonlar.
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Öğretim elemanını ders notları
2- Lecture course notes
3- Enstrümental Gıda Analizleri-I (Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi) Enstrümental Gıda Analizleri-II (Gaz, İnce Tabaka, Kolon, Kağıt Kromatografileri ve elektroforez) Enstrümental Gıda Analizleri-III (Spektroskopi-Potansiyometri) Prof.Dr.Yaşar HIŞIL. Ege Üni. Müh. Fak. Gıda Müh. Bölümü. ege Üniversitesi Ders Kitapları Yayın No:30,31,41. E.Ü. Basımevi Bornova-İzmir,1990
4- Instrumental analysis-I (High performance liquid chromatography ) Instrumental analysis-I (Gas,Thin layer , Column, Paper chromatographies ) Instrumental analysis-I (Spectroscopy-Potentiometry) Prof.Dr.Yaşar HIŞIL. Ege Üni. Müh. Fak. Gıda Müh. Bölümü. ege Üniversitesi Ders Kitapları Yayın No:30,31,41. E.Ü. Basımevi Bornova-İzmir,1990
5- İnstrümental Analiz. Prof.Dr.Porf.Dr.Turgul GÜNDÜZ. A.Ü.Fen Fakültesi,Kimya Bölümü. Bilge Yayıncılık,Ankara,1993.
6- Hışıl, Ş., Dağıstanlı, Z., 1996. Enstrümantal Gıda Analizleri Laboratuar Kılavuzu, Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Çoğaltma Yayınları no:55, İzmir, 45 s.
7- Hışıl, Ş., Dağıstanlı, Z., 1996. Enstrümantal Gıda Analizleri Laboratuar Kılavuzu, Ege Üniversitesi,Mühendislik Fakültesi Çoğaltma Yayınları no:55, İzmir, 45 s.
8- İnstrümental Analiz. Prof.Dr.Porf.Dr.Turgul GÜNDÜZ. A.Ü.Fen Fakültesi,Kimya Bölümü. Bilge Yayıncılık,Ankara,1993.
9- Hışıl, Ş., Dağıstanlı, Z., 1996. Enstrümantal Gıda Analizleri Laboratuar Kılavuzu, Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Çoğaltma Yayınları no:55, İzmir, 45 s.
10- Hışıl, Ş., Dağıstanlı, Z., 1996. Enstrümantal Gıda Analizleri Laboratuar Kılavuzu, Ege Üniversitesi,Mühendislik Fakültesi Çoğaltma Yayınları no:55, İzmir, 45 s.
11- Enstrümental Gıda Analizleri.
12- Instrumental Analysis of Food.

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

30%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

70%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte