>
Course Unit Title | Course Unit Code | Type of Course Unit | Level of Course Unit | Year of Study | Semester | ECTS Credits |
---|---|---|---|---|---|---|
Instrumental Analysis Techniques | GTP214 | Elective | Associate degree | 2 | Spring | 4 |
Assistant Prof. Dr. Nur DEDE
Assistant Prof. Dr. Semin Özge KESKİN
Lecturer Halit Sinan ÇETİN
Lecturer Dr. ÇIĞDEM TÜRKSÖNMEZ
1) Explain the principles of instrumental analysis and recognize the equipments of instrumental analysis.
2) Describe chromatographic methods used in food analysis.
3) Describe spectroscopic methods used in food analysis.
4) Describe electrophoresis methods used in food analysis.
5) Describe potentiometric methods in food analysis.
Program Competencies | ||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ||
Learning Outcomes | ||||||||
1 | No relation | Low | High | High | No relation | No relation | Middle | |
2 | No relation | No relation | High | High | No relation | No relation | Middle | |
3 | No relation | No relation | High | High | No relation | No relation | Middle | |
4 | No relation | No relation | High | High | No relation | No relation | Middle | |
5 | No relation | Low | High | High | No relation | No relation | Middle |
Face to Face
None
Food Legislation
Sampling, preparation of samples to analysis, To provide knowledge about principles and application of instrumental analysis (e.g. HPLC, GC, TLC, electrophoresis, spectroscopy, potentiometry) used in food industry. HPLC-MS and GC-MS applications.
1- Öğretim elemanını ders notları
2- Lecture course notes
3- Enstrümental Gıda Analizleri-I (Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi)
Enstrümental Gıda Analizleri-II (Gaz, İnce Tabaka, Kolon, Kağıt Kromatografileri ve elektroforez)
Enstrümental Gıda Analizleri-III (Spektroskopi-Potansiyometri)
Prof.Dr.Yaşar HIŞIL. Ege Üni. Müh. Fak. Gıda Müh. Bölümü. ege Üniversitesi Ders Kitapları Yayın No:30,31,41. E.Ü. Basımevi Bornova-İzmir,1990
4- Instrumental analysis-I (High performance liquid chromatography )
Instrumental analysis-I (Gas,Thin layer , Column, Paper chromatographies )
Instrumental analysis-I (Spectroscopy-Potentiometry)
Prof.Dr.Yaşar HIŞIL. Ege Üni. Müh. Fak. Gıda Müh. Bölümü. ege Üniversitesi Ders Kitapları Yayın No:30,31,41. E.Ü. Basımevi Bornova-İzmir,1990
5- İnstrümental Analiz. Prof.Dr.Porf.Dr.Turgul GÜNDÜZ. A.Ü.Fen Fakültesi,Kimya Bölümü. Bilge Yayıncılık,Ankara,1993.
6- Hışıl, Ş., Dağıstanlı, Z., 1996. Enstrümantal Gıda Analizleri Laboratuar Kılavuzu, Ege Üniversitesi,
Mühendislik Fakültesi Çoğaltma Yayınları no:55, İzmir, 45 s.
7- Hışıl, Ş., Dağıstanlı, Z., 1996. Enstrümantal Gıda Analizleri Laboratuar Kılavuzu, Ege Üniversitesi,Mühendislik Fakültesi Çoğaltma Yayınları no:55, İzmir, 45 s.
8- İnstrümental Analiz. Prof.Dr.Porf.Dr.Turgul GÜNDÜZ. A.Ü.Fen Fakültesi,Kimya Bölümü. Bilge Yayıncılık,Ankara,1993.
9- Hışıl, Ş., Dağıstanlı, Z., 1996. Enstrümantal Gıda Analizleri Laboratuar Kılavuzu, Ege Üniversitesi,
Mühendislik Fakültesi Çoğaltma Yayınları no:55, İzmir, 45 s.
10- Hışıl, Ş., Dağıstanlı, Z., 1996. Enstrümantal Gıda Analizleri Laboratuar Kılavuzu, Ege Üniversitesi,Mühendislik Fakültesi Çoğaltma Yayınları no:55, İzmir, 45 s.
11- Enstrümental Gıda Analizleri.
12- Instrumental Analysis of Food.
1) Lecture
2) Question-Answer
3) Discussion
4) Group Study
5) Problem Solving
Contribution of Midterm Examination to Course Grade |
30% |
---|---|
Contribution of Final Examination to Course Grade |
70% |
Total |
100% |
Turkish
Not Required