Genel Bilgi

Bölüm/Program Adı Bilgisayar Mühendisliği Programı Bölüm/Program Ad
(İngilizce)
Computer Engineering (Ph.D.)
Web Adresi https://fbe.kocaeli.edu.tr/ E-posta fbe@kocaeli.edu.tr
Telefon 0090 262 303 30 32 BelGeç. (Fax) 0090 262 303 30 33
Adres Öğrenim Şekli Tam Zamanlı
Amaç Programın amacı (1) yüksek lisans öğrencilerini bilgisayar bilimleri ve mühendisliği uzmanlık alanlarında geniş bilgiler ile donatmak; (2) yüksek lisans öğrencilerini bilgisayar mühendisliği ve ilgili alanlarda profesyonel ve akademik (doktora ve doktora-sonrası çalışmalar) kariyerlere hazırlamak.. Amaç
(İngilizce)
The objectives of the program are (1) to provide graduate students with a profound knowledge of a specialization area within Computer Science and Engineering; and (2) to prepare graduate students for
Misyon Misyonumuz, geniş kapsamlı eğitim programları, endüstri ve devlet ile koordineli olarak ortak araştırma çalışmaları, akademik çalışmaların yayımı, ve topluma ve ulusa hizmet ile bilgisayar bilimleri ve mühendisliği alanında bilginin yaratılması ve uygulanmasında mükemmelliğe ulaşmaktır. Bunlara ek olarak, misyonumuz öğrenciler, üniversite, toplum ve bilgisayar mühendisliği mesleği üzerinde pozitif etki sahibi olmaktır. Misyon
(İngilizce)
Our mission is excellence in creating and applying knowledge in computer science and engineering through comprehensive educational programs, research in collaboration with industry and government, dissemination through scholarly publications, and service to professional societies, the community, and nation. In addition, our mission is also having a positive effect upon students, the university, the community and the computer engineering profession.
Vizyon Vizyonumuz, bölümümüzü mühendislik ve bilgisayar bilimlerinde yüksek kalitedeki eğitim ve araştırma sayesinde bölgesel lider konumuna getirmek. Bu alanlardaki başarılar ise hedeflenen araştırmalar ve yüksek kalitedeki eğitim kadromuz ile bilgisayar bilimleri, donanım ve yazılım alanlarında modern eğitim ile sağlanır. Vizyon
(İngilizce)
Our vision is to uniquely position the department as a regional leader in innovation and excellence in computer engineering through high quality education and research. The success in these areas should emanate from targeted research, up-to-date teaching of subjects in the computer hardware, software, and computer sciences via highly qualified faculty.
Kabul Koşulları ALES puanı, İngilizce puanı, genel not ortalaması ve mülakat puanı dikkate alınarak öğrenci kabul edilir. Türk ve yabancı öğrenciler için diğer kabul şartları Fen Bilimleri Enstitüsü web sayfasında ilân edilmektedir. (http://fbe.kocaeli.edu.tr) Farklı anabilim dallarından gelen öğrencilerin lisans programından bilimsel hazırlık derslerini almaları gerekmektedir. Kabul Koşulları
(İngilizce)
Candiates who fulfill ALES score, CGPA and English language requirement are eligible to take the interview conducted by the department. Those holding a degree in programmes other than Computer Engineering might required to take some additional undergraduate courses as scientific preparation.
Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları Doktora programından doktora derecesi alabilmek için adayların en az yedi adet ders, iki seminer dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasını başarıyla tamamlaması gerekmektedir. Doktora programı toplam çalışma yükü 240 AKTS’dir. Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları
(İngilizce)
In order to be awarded a degree from PhD programs, candidates are required to succeed in 7 courses, 2 seminars, a qualifying exam, thesis proposal and thesis study. The total workload to be accomplished for PhD programs is 240 ECTS.
Program Genel Profili Temel bilimler veya mühendislik alanlarında lisans ve/veya yüksek lisans derecesine sahip olan öğrenciler, doktora programlarında aldıkları dersler ile çalışma alanlarında derinlemesine bilgi sahibi olurken, bir problem üzerinde tez ve hipotez geliştirerek çözüme gidecek yöntemleri belirler ve uygular. Doktora programlarında öğrencilere çalışma alanlarına uygun olarak, disiplinler arası bir yaklaşımla, ilgi alanlarına göre enstitünün çeşitli anabilim dallarında dersler sunulur. Öğrenciler araştırma konularıyla ilgili deneysel çalışmaları günümüz standartlarında, yüksek teknolojik altyapıya sahip laboratuarlarda yapabilme imkânı bulurlar. Program Genel Profili
(İngilizce)
Candidates, holding Bachelor’s and/or Master’s degree in Basic Sciences or Engineering are able to specify and apply probable solutions for a problem by suggesting thesis and hypothesis while being equipped with profound knowledge in their field of expertise. The doctorate programs in a variety of departments of the institute cover various courses offered with an interdisciplinary approach in accordance with their fields of interests. The updated laboratories equipped with high-tech infrastructures enable candidates to conduct experimental studies on their research subjects.
Genel Bilgi Bilgisayar Mühendisliği Doktora Programı, 2012 güz döneminde Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılmış olup, 2013 bahar döneminde öğrenci alımına başlanmıştır.
Temel Bilgisayar, Elektronik, Görüntü İşleme, Gömülü Sistemler ve Bilgisayar Ağları laboratuarlarına sahip olan Bilgisayar Mühendisliği bölümünde veritabanı sistemleri, web programlama, sistem yönetemi, bilgisayar ağları, gömülü sistemler,dağıtık sistemler, insan-bilgisayar etkileşimi ve görüntü işleme konularında gelişmeler izlenmekte ve proje bazlı konularda çalışmalar yürütülmektedir.
Bölüm öğrencileri, yurt içi ve yurt dışındaki anlaşmalı üniversitelerle öğrenci değişim programlarına (FARABİ, ERASMUS) katılabilmektedir. 7 öğretim üyesi, 3 öğretim görevlisi, 7 araştırma görevlisi ve 1 uzman kadrosuna sahiptir.
Üniversitemize ait Teknopark ta ağırlıklı olarak bulunan bilişim firmalarında tam/yarı zamanlı çalışma imkanlarına ve proje geliştirme imkanlarına sahip olabilmektedirler. Bölümüzle proje bazlı sanayi işbirlikleri de bulunmaktadır.
Genel Bilgi
(İngilizce)
Computer Engineering Doctorate Program was established under the Kocaeli University Graduate School of Natural and Applied Sciences in Fall-2012. Education has started in Spring 2013.
Computer Engineering department has three sub-divisions of software, hardware and computer sciences. It has 7 faculty members, 3 Instructors, 7 research assistants and 1 technical and one secretarial support personnel.
Department has computer, electronics, image processing, embedded systems and computer network laboratories and projects about database systems, web programming, systems management, computer networks, embedded systems, distributed systems, human-computer interaction and image processing are carried on. Department also has project based industrial collaborations.
Students of the department can pursue double major programs with Electronics and Communication Engineering, Industrial Engineering and Electrical Engineering departments. Student mobility is enabled within the framework of agreements such as; Farabi and Erasmus.
Mezunlar İçin İstihdam Olanakları Doktora programı mezunları ile üniversitelerin akademik personel ihtiyacını karşılamanın yanı sıra özellikle kurumsal şirketlerin ihtiyaç duyduğu yüksek bilimsel nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması hedeflenmektedir. Mezunlar İçin İstihdam Olanakları
(İngilizce)
As well as meeting the academic staff requirement at universties, the PhD graduates are also able meet the demands for highly qualified staff with scientific background.
Sonraki Eğitim Olanakları Doktora programı mezunları ile üniversitelerin akademik personel ihtiyacını karşılamanın yanı sıra, yurt içi ve yurt dışında çeşitli üniversitelerde bulunan doktora sonrası eğitim programlarından yararlanabilmektedirler. Sonraki Eğitim Olanakları
(İngilizce)
Upon successful completion of the PhD program, graduates are able to continue their academic studies in post-doctoral training programs at national or international universities.
Mezuniyet Koşulları Aşağıda bağlantısı verilen yönetmeliğin beşinci bölümü doktora programına ilişkin kuralları içermektedir. Ders kredi ve sayısı, seminer sayısı, pedagojik formasyon, yeterliik sınavı, tez önerisi, tez izleme süreci, tez savunma sınavı ve indeksli makale koşulu için yönetmelik incelenmelidir. http://fbe.kocaeli.edu.tr/dosya/sonyonetmelik.pdf Mezuniyet Koşulları
(İngilizce)
In order to be awarded a degree from PhD programs, candidates are required to succeed in 7 courses, 2 seminars, a qualifying exam, thesis proposal and thesis study. The total workload to be accomplished for PhD programs is 240 ECTS.

Kazanılan Derece

Bilgisayar Mühendisliği Doktorası

Kazanılan Derece Seviyesi

Doktora derecesi

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim/anasanat dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenciler, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. İlgili Yönetmelik hükümlerine göre yatay geçişi kabul edilen öğrencinin programa uyumu için alması gerekli görülen derslerin adları, ilgili anabilim/anasanat dalı kurulu tarafından belirlenir. Öğrencinin bir başka lisansüstü programa kayıtlı iken aldığı derslerin, sonradan Üniversitede bir lisansüstü programa kayıt olması durumunda hangilerinin asgari ders yükünden sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir ve uygun bulunan dersler için tanınır.

Erasmus programı kapsamında yurt dışında öğrenim gören öğrenciler için, gitmeden önce öğrenim anlaşmasındaki dersleri dikkate alınarak "tanınma belgesi" hazırlanır ve Kocaeli Üniversitesi tarafından tam akademik tanınma teyit edilir. Tam akademik tanınma yurtdışında yapılan eğitimin (sınavlar ve diğer değerlendirme şekillerinin dahil ederek) Kocaeli Üniversitesindeki karşılığı ile yer değiştirme anlamına gelir.

Sertifikaya dayanan (Informal) ve tecrübeye dayanan (Nonformal) öğrenmenin tanınması ile ilgili olarak Türkiye ve dışındaki Yükseköğretim Kurumlarında başlangıç aşamasındadır. Buna rağmen öğrencilerin kendi imkanları ile edindikleri Bilgisayar Becerileri ve Yabancı Dil Becerileri, Üniversitenin açmış olduğu muafiyet sınavları ile ölçülmektedir. Bu sınavlarda yeterli bir not alan öğrenciler, kayıt oldukları programın ilgili ders(ler)inden muaf olmaktadırlar.

Program Yeterlilikleri

  • Temel matematik bilgilerini kullanabilir  
  • Programlama yapabilir  
  • Algoritma tasarlayıp uygulayabilir  
  • Bilgisayar Mimari ve Organizasyon bilgisini kullanabilir  
  • İşletim Sistemleri bilgisini kullanabilir  
  • Yazılım Mühendisliği bilgilerini uygulayabilir  
  • Bilgi Yönetimi bilgisini uygulayabilir  
  • Bilgisayar Ağlarını yönetebilir  
  • Grafik ve Görsel Programlama yapabilir  
  • Akıllı Sistemler bilgisi ile çözüm üretebilir  
  • Bilgi Teknolojileri ile ilgili Sosyal ve Profesyonel Değerlerlere uyar  
  • Elektrik ve Elektronik Temelleri ile ilgili bilgileri kullanabilir  

Anahtar/Aktarılabilir Yeterlilikler

  • Bilgi ve görüşlerini yazılı ve sözlü aktarabilme.
  • Bilgi ve becerileri eleştirel bir anlayışla değerlendirebilme.
  • Bağımsız çalışabilme ve sorumluluk alabilme.
  • Birlikte çalışmaya yatkın olabilme.
  • Öğrenmeyi öğrenebilme ve yönetebilme.
  • Dijital (bilgi ve iletişim teknolojileri) yetkinliği kullanabilme.
  • Meslek çevresiyle iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili kullanabilme.
  • Bilimsel etik kuralları benimseme ve uyma.
  • Düşüncelerini eyleme dönüştürme amacıyla inisiyatif alarak, girişimde bulunabilme.
  • Bilimsel araştırma bilgi ve becerisini kullanabilme.
  • Bir çalışmayı yönlendirebilme ve yönetebilme
  • Toplumsal ve kültürel değerleri gözetebilme.
  • Konularda çoklu bakış açılarını kullanabilme.
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojiyi kullanabilme.
  • Bireysel gelişimine katkı sağlayabilecek alanlarda (sanat, spor, v.b) kendini ifade edebilme.

Temel Alan/TYYÇ İlişkisi

Temel Alan Program Yeterlilikleri Ulusal Yeterlilik Çerçevesi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
BİLGİ
Kuramsal, Olgusal
1                                                 1 BİLGİ
Kuramsal, Olgusal
2                                                 2
 
BECERİLER
Bilişsel, Uygulamalı
1                                                 1 BECERİLER
Bilişsel, Uygulamalı
2                                                 2
3                                                 3
4                                                 4
5                                                  
 
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
1                                                 1 YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
2                                                 2
3                                                 3
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
1                                                 1 YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
2                                                  
3                                                  
4                                                  
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
1                                                 1 YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
2                                                 2
                                                  3
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
1                                                 1 YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
2                                                 2
                                                  3

Ders Listesi

2023/2024 Ders Listesi
1. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9851247 FBE601  Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği Zorunlu Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 6
9861002 FBE611  Doktora Seminer I Zorunlu Ders Türkçe Seminer 0 0 2 2 1 4
9851008 FBE613  Mühendislik Matematiği I Zorunlu Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 10
9851246 FBE620  Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu Ders Türkçe Uzmanlık Alan Dersi 3 0 0 3 0 0
9861024 FBE620  Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu Ders Türkçe Uzmanlık Alan Dersi 5 0 0 5 0 0
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 20
6112004 BLM603  Bilgisayar Ağlarında İleri Konular Seçmeli Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 8
6112006 BLM605  İnsan Bilgisayar Etkileşiminde Özel Konular Seçmeli Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 8
6112007 BLM607  Kullanıcı Merkezli Araştırma ve Değerlendirme Seçmeli Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 8
6112005 BLM609  Metin Madenciliği Seçmeli Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 8
6112011 BLM615  Özerk Robotlar Seçmeli Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 8
En Az 10 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders AKTS Toplamı 10
1. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
2. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
6112008 BLM602  Çizge Teorisi ve Algoritmaları Seçmeli Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 8
6112009 BLM604  Dağıtık Sistemler Seçmeli Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 8
6112010 BLM606  Derin Öğrenme ve Uygulamaları Seçmeli Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 8
6112001 BLM608  İleri Örüntü Tanıma Teknikleri ve Uygulamaları Seçmeli Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 8
6112012 BLM610  Kablosuz Haberleşme ve Gezgin Sistemler Seçmeli Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 8
6112013 BLM612  Sızma Testi ve Zafiyet Yönetimi Seçmeli Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 8
6112014 BLM614  Yazılım Kalite Yönetimi Seçmeli Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 8
6112003 BLM616  Yazılım Ölçütleri Seçmeli Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 8
En Az 30 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders AKTS Toplamı 30
2. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
3. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9861001 FBE621  Doktora Yeterlik Zorunlu Ders Türkçe Doktora Yeterlik 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
3. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
4. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9861005 FBE612  Doktora Seminer II Zorunlu Ders Türkçe Seminer 0 0 2 2 1 4
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 4
4. YARIYIL AKTS TOPLAMI 4
5. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9861003 FBE622  Doktora Tez Önerisi Zorunlu Ders Türkçe Tez Önerisi 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
5. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
6. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9861004 FBE641  Doktora Tez Zorunlu Ders Türkçe Tez 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
6. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
7. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9861004 FBE641  Doktora Tez Zorunlu Ders Türkçe Tez 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
7. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
8. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9861004 FBE641  Doktora Tez Zorunlu Ders Türkçe Tez 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
8. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
Üniversite Ortak Dersi
Fakülte Ortak Dersi
Bölüm/Program Dersi

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Kocaeli Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği esas alınarak sınavlar, ölçme ve değerlendirme işlemleri yapılır.

Harf notlarının 100 puan üzerinden karşılıkları ve katsayıları aşağıda gösterilmiştir.

Puan Başarı Notu Katsayı Başarı Durumu
90-100 AA 4 Başarılı
85-89 BA 3.5 Başarılı
80-84 BB 3 Başarılı
75-79 CB 2.5 Koşullu
65-74 CC 2 Başarısız
58-64 DC 1.5 Başarısız
50-57 DD 1 Başarısız
40-49 FD 0.5 Başarısız
<= 39 FF 0 Başarısız
  D 0 Devamsız
  E 0 Eksik
  G 0 Geçer
  K 0 Kalır
  N 0 Girmedi
  S 0 Süren Çalışma

Program Yöneticisi

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Yaşar BECERİKLİ | Yaşar BECERİKLİ

AKTS Bölüm Koordinatörü: Doç. Dr. Alev MUTLU | Alev MUTLU