Bölüm/Program Adı | Gıda Teknolojisi Programı | Bölüm/Program Ad (İngilizce) | Food Technology |
Web Adresi | E-posta | ||
Telefon | BelGeç. (Fax) | ||
Adres | Öğrenim Şekli | Tam Zamanlı | |
Amaç | Gıda Teknolojisi programı, sürekli gelişim anlayışıyla gıdaların güvenli, yüksek kalitede üretilmesi ve muhafazasına yönelik bilgi ve beceriye sahip nitelikli gıda teknikerleri yetiştirmeyi amaçlar. | Amaç (İngilizce) | Food Technology program aims to train up food technologists with the knowledge and skills for producing safe, high quality and well preserved food products with continuous improvement concept. |
Misyon | Gelişen teknolojiye uyum sağlayabilen, gıdaların güvenli, yüksek kalitede üretilmesi ve muhafazasına yönelik bilgi ve beceriye sahip, mesleki sorumluluklarının bilincinde nitelikli gıda teknikerleri yetiştirmek. | Misyon (İngilizce) | To train up food technicians with the knowledge and skills to produce high quality food products, and adaptable to technology. |
Vizyon | Uygulama odaklı bir eğitim gerçekleştirerek, nitelikli eğitim ve öğretimi ilke edinerek yetiştirdiği gıda teknikerleri ve ürettiği bilgi ile örnek gösterilen bir program olmak. | Vizyon (İngilizce) | To be an exemplary programme with its graduates and knowledge by using an application-oriented education. |
Kabul Koşulları | Lise eğitimini tamamladıktan sonra üniversite giriş sınavlarına girmiş ve yeterli puanı almış olmak. | Kabul Koşulları (İngilizce) | To get the required score from governmental university placement test. |
Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları | Öğrencinin bu programdan ön lisans derecesini alabilmesi için; a) Toplam 120 AKTS iş yükünü sağlaması, b) 30 gün staj yapması, c) Programdaki tüm dersleri başarmış olması, d) Genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekmektedir. | Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları (İngilizce) | The same as graduation requirements. |
Program Genel Profili | Programda yürütülen ön lisans derslerinde iki yıl süresince temel bilim dersleri yanında teknoloji dersleri verilmektedir. Zorunlu dersler yanında alan içi ve alan dışı seçmeli dersler bulunmaktadır. Programda hedeflenen bilgi ve becerilerin öğrencilere kazandırılabilmesi için sınıflarda verilen teorik dersler, uygulama ve laboratuar çalışmaları ile desteklenmektedir. Gıda Teknolojisi Programı, sürekli gelişim anlayışıyla gıdaların güvenli, yüksek kalitede üretilmesi ve muhafazasına yönelik bilgi ve beceriye sahip nitelikli gıda teknikerleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. | Program Genel Profili (İngilizce) | In this program, technology courses are taught in addition to basic science courses during two years of education. There are technical and nontechnical electives in addition to mandatory courses. The lectures are supported by laboratory studies to reach the goals of the program. Food Technology Program aims to graduate food technicians that are capable of producing safe and high quality food products. |
Genel Bilgi | Gıda Teknolojisi Programı 1998-1999 eğitim öğretim yılında eğitime başlamış ve ilk mezunlarını 1999-2000 eğitim öğretim yılında vermiştir. Eğitim süresi iki yıl olup eğitimini tamamlayan mezunlar “Gıda Teknikeri” unvanı almaktadır. Gıda İşleme Bölümü Gıda Teknolojisi programı eğitim, araştırma ve uygulama faaliyetlerini 5 öğretim üyesi ve 1 öğretim görevlisi, 4 derslik, 1 Genel Kimya Laboratuvarı, 1 Gıda Laboratuvarı, 1 Gıda İşleme Tesisi, ve 1 Bilgisayar Laboratuvarı ile sürdürmektedir. Program kontenjanı birinci öğretimde 50 ve ikinci öğretimde 50 kişidir. | Genel Bilgi (İngilizce) | Food Technology Programme started its education program in 1998-1999 fall semester, and yielded its first graduates in 1999-2000. The education period is two years and the graduates get the title of "food technician". The programme continues its education with 5 professors and 1 instructor, 4 classrooms, 1 general chemistry laboratory, 1 food laboratory, 1 food processing plant, and a computer laboratory. The quota of the programme is 50 students for each education types (i.e. regular (morning) and evening). |
Mezunlar İçin İstihdam Olanakları | Gıda teknikerleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Kontrol Müdürlüğü birimlerinde, direk olarak bakanlığa bağlı İl ve İlçe Müdürlüklerinde, Sağlık Bakanlığı ve Belediye Gıda Kontrol Şubelerinde ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Mezunlar gıda sanayinin AR-GE, üretim, kalite güvence, pazarlama, ithalat ve ihracat bölümlerinde gıda teknikeri olarak görev yapmaktadır. Özel gıda analiz laboratuvarlarında ve TÜBİTAK; Gıda Araştırma Enstitüleri gibi araştırma kurumlarının laboratuvarlarında çalışabilmektedirler. | Mezunlar İçin İstihdam Olanakları (İngilizce) | Food technicians can work at Directorate of Food Protection and Control vision of Ministry of Food, Agriculture and Livestock, and Food Kontrol vision of Ministry of Health, R & D, production, quality departments of food industry companies, food analysis laboratories or research and development facilities such as TÜBİTAK. |
Sonraki Eğitim Olanakları | Gıda Teknolojisi ön lisans programlarını bitiren mezunlar ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Gıda Mühendisliği”, “Beslenme ve Diyetetik”, “Kimya”, “Bitki Koruma” , ve “Tarımsal Biyoteknoloji” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. | Sonraki Eğitim Olanakları (İngilizce) | The graduates may continue their education with undergraduate programs (i.e. food engineering, nutrition, chemistry, and agricultural biotechnology departments) on condition that they are successful on the vertical transfer exam conducted by OSYM. |
Mezuniyet Koşulları | Öğrencinin programdan mezun olabilmesi için; a) Toplam 120 AKTS kredisinin sağlanması b) 30 gün süreli staj yapılması c) Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması d) Genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. | Mezuniyet Koşulları (İngilizce) | To complete all the compulsory and elective courses offered in the Food Technology Programme, to fulfill 120 ECTS credits, and to complete the required studies (project, internship etc.) |
Associate degree in Food Technology
Short Cycle (Associate's Degree)
Lateral or vertical transfer student admission is carried out basing on the "The Transfer Regulations for Associate and Undergraduate Degrees, Double Majors, Sub-specialties and Credit Transfer Regulations among Institutions". The prior learning of transfer students is recognized as per the relevant regulations of Council of Higher Education and under the coordination of the Adaptation Committee.
Kocaeli University guarantees in advance that all credits gained and courses received by an Erasmus student after the mobility abroad will be fully recognized and transferred into Kocaeli University system and upon arrival with the approval of the authorities and the student. While preparing the" Erasmus Credit Transfer and Grade Equivalency Table" the ECTS grades are transmitted to Kocaeli University grading system.
Turkish higher education institutions are in the start-up phase about the recognition of non-formal and informal education. However; computer and foreign language skills that students improve on their own, are evaluated through exemption examinations by the university. Students who prove to be proficient in such exams are exempted from related course(s).
Temel Alan | Program Yeterlilikleri | Ulusal Yeterlilik Çerçevesi | |||||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||||||||||
BİLGİ Kuramsal, Olgusal |
1 | 1 | BİLGİ Kuramsal, Olgusal |
||||||||||||||
2 | |||||||||||||||||
BECERİLER Bilişsel, Uygulamalı |
1 | 1 | BECERİLER Bilişsel, Uygulamalı |
||||||||||||||
2 | |||||||||||||||||
YETKİNLİKLER Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
1 | 1 | YETKİNLİKLER Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
||||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||||
3 | |||||||||||||||||
YETKİNLİKLER Öğrenme Yetkinliği |
1 | 1 | YETKİNLİKLER Öğrenme Yetkinliği |
||||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||||
3 | |||||||||||||||||
YETKİNLİKLER İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
1 | 1 | YETKİNLİKLER İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
||||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||||
3 | 3 | ||||||||||||||||
4 | 4 | ||||||||||||||||
YETKİNLİKLER Alana Özgü Yetkinlik |
1 | 1 | YETKİNLİKLER Alana Özgü Yetkinlik |
||||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||||
3 | |||||||||||||||||
4 |
2023/2024 Course List | |||||||||||
1. SEMESTER | |||||||||||
Catalog No |
Course Code |
Course Name | Compulsory/Elective | Course Language | T | L | U | Course Hour |
ECTS | ||
9903363 | YDB101 | English I (DE) | Compulsory Course | English | e_ders | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 2 |
9907106 | ENF101 | Practices In Basic Information Technologies (DE) | Compulsory Course | Turkish | e_ders | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 3 |
9901012 | TDB101 | Turkish Language I (DE) | Compulsory Course | Turkish | e_ders | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 2 |
9737018 | OMP101 | General Chemistry | Compulsory Course | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 4 |
9737001 | OMP103 | Mathematics | Compulsory Course | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 3 |
9405040 | GTP101 | General Microbiology | Compulsory Course | Turkish | Teorik | 2 | 1 | 0 | 3 | 2 | 4 |
9405010 | GTP103 | Principles of Food Processing | Compulsory Course | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 5 |
9405003 | GTP105 | Food Laboratory Techniques | Compulsory Course | Turkish | Teorik | 2 | 1 | 0 | 3 | 2 | 4 |
Total ECTS credits for Compulsory Course | 27 | ||||||||||
9405029 | GTP121 | World Cuisine | Elective Course Group I | Turkish | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
3819007 | GTP125 | Consumer Rights | Elective Course Group I | Turkish | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
At least 3 ECTS courses will be selected | Total ECTS credits for Seçmeli Ders Grup I | 3 | |||||||||
Total ECTS for 1. Semester | 30 | ||||||||||
2. SEMESTER | |||||||||||
Catalog No |
Course Code |
Course Name | Compulsory/Elective | Course Language | T | L | U | Course Hour |
ECTS | ||
9903366 | YDB102 | English II (DE) | Compulsory Course | English | e_ders | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 2 |
9912002 | KYP102 | Career Planning | Compulsory Course | Turkish | Kariyer Planlama | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 0 |
9901013 | TDB102 | Turkish Language II (DE) | Compulsory Course | Turkish | e_ders | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 2 |
9405007 | GTP102 | Food Analysis | Compulsory Course | Turkish | Teori+Laboratuvar | 3 | 1 | 0 | 4 | 4 | 5 |
9405008 | GTP104 | Food Chemistry | Compulsory Course | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 4 |
9405006 | GTP106 | Food Microbiology | Compulsory Course | Turkish | Teori+Laboratuvar | 3 | 1 | 0 | 4 | 4 | 4 |
9405011 | GTP108 | Hygiene and Sanitation in Food Industry | Compulsory Course | Turkish | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
9405005 | GTP110 | Refrigerated and Frozen Food Technology | Compulsory Course | Turkish | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
9405009 | GTP112 | Basic Calculation Principles | Compulsory Course | Turkish | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
Total ECTS credits for Compulsory Course | 26 | ||||||||||
4 | |||||||||||
Total ECTS for 2. Semester | 30 | ||||||||||
3. SEMESTER | |||||||||||
Catalog No |
Course Code |
Course Name | Compulsory/Elective | Course Language | T | L | U | Course Hour |
ECTS | ||
9405042 | GTP200 | Internship | Compulsory Course | Turkish | Staj | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 |
9905013 | AIT201 | Atatürk's Principles and History of Turkish Revolution I (DE) | Compulsory Course | Turkish | e_ders | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 2 |
9405018 | GTP201 | Technology of Meat and Meat Products | Compulsory Course | Turkish | Teori+Uygulama | 2 | 0 | 1 | 3 | 3 | 3 |
9405015 | GTP203 | Food Packaging | Compulsory Course | Turkish | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
9405019 | GTP205 | Cereal Processing Technology | Compulsory Course | Turkish | Teori+Uygulama | 2 | 0 | 1 | 3 | 3 | 4 |
Total ECTS credits for Compulsory Course | 15 | ||||||||||
3705066 | GTP225 | Bakery Products Manufacture and Quality | Elective Course Group II | Turkish | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
9405030 | GTP207 | Special Foods Technology | Elective Course Group II | Turkish | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
9405031 | GTP209 | Seafood Processing Technology | Elective Course Group II | Turkish | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
At least 4 ECTS courses will be selected | Total ECTS credits for Seçmeli Ders Grup II | 4 | |||||||||
9405041 | GTP223 | Alcoholic and Non-alcoholic Beverages | Elective Course Group III | Turkish | Teori+Laboratuvar | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
9405017 | GTP211 | Nutrition | Elective Course Group III | Turkish | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
9405021 | GTP213 | Food Quality Control and Quality Management Systems | Elective Course Group III | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 4 |
3819002 | GTP221 | Organic Chemistry | Elective Course Group III | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 4 |
At least 4 ECTS courses will be selected | Total ECTS credits for Seçmeli Ders Grup III | 4 | |||||||||
9405032 | GTP215 | Food Additives | Elective Course Group IV | Turkish | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
9405016 | GTP217 | Food Legislation | Elective Course Group IV | Turkish | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
3705064 | GTP219 | Vocational Technical English | Elective Course Group IV | Turkish | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
At least 3 ECTS courses will be selected | Total ECTS credits for Seçmeli Ders Grup IV | 3 | |||||||||
4 | |||||||||||
Total ECTS for 3. Semester | 30 | ||||||||||
4. SEMESTER | |||||||||||
Catalog No |
Course Code |
Course Name | Compulsory/Elective | Course Language | T | L | U | Course Hour |
ECTS | ||
9905014 | AIT202 | Atatürk's Principles and History of Turkish Revolutions II | Compulsory Course | Turkish | e_ders | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 2 |
9405012 | GTP202 | Processing Technology of Fruits and Vegetables | Compulsory Course | Turkish | Teori+Uygulama | 3 | 0 | 1 | 4 | 4 | 6 |
9405013 | GTP206 | Edible Oil Technology | Compulsory Course | Turkish | Teori+Laboratuvar | 2 | 1 | 0 | 3 | 3 | 4 |
Total ECTS credits for Compulsory Course | 12 | ||||||||||
3819010 | GTP226 | World Cultures | Elective Course Group V | Turkish | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
3819009 | GTP224 | First Aid | Elective Course Group V | Turkish | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
3819008 | GTP228 | Urbanization and Environment | Elective Course Group V | Turkish | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
3819003 | GTP222 | Lifelong Sports | Elective Course Group V | Turkish | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
At least 3 ECTS courses will be selected | Total ECTS credits for Seçmeli Ders Grup V | 3 | |||||||||
3705062 | GTP214 | Instrumental Analysis Techniques | Elective Course Group VI | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 4 |
3819001 | GTP210 | Functional Foods | Elective Course Group VI | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 4 |
9405020 | GTP208 | Food Biotechnology | Elective Course Group VI | Turkish | Teori+Uygulama | 2 | 0 | 1 | 3 | 3 | 4 |
9405035 | GTP216 | Food Industry Machinery | Elective Course Group VI | Turkish | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
At least 4 ECTS courses will be selected | Total ECTS credits for Seçmeli Ders Grup VI | 4 | |||||||||
9737004 | OMP204 | Project | Elective Course Group VII | Turkish | Proje | 0 | 0 | 2 | 2 | 2 | 3 |
9405037 | GTP212 | Product Development | Elective Course Group VII | Turkish | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 |
At least 3 ECTS courses will be selected | Total ECTS credits for Seçmeli Ders Grup VII | 3 | |||||||||
3819012 | GTP230 | Vocational Training in Enterprises | Elective Course Group VIII | Turkish | İşletmede Mesleki Eğitim | 0 | 0 | 16 | 16 | 8 | 15 |
9405014 | GTP204 | Dairy Technology | Elective Course Group VIII | Turkish | Teori+Uygulama | 3 | 0 | 1 | 4 | 4 | 5 |
At least 5 ECTS courses will be selected | Total ECTS credits for Seçmeli Ders Grup VIII | 5 | |||||||||
Total ECTS for 4. Semester | 30 |
Common Course of University |
Elective Course of University |
Common Course of Faculty |
Course of Program |
Examination, assessment and grading procedure is mainly based on Kocaeli University Education and Training Regulations for Associate and Undergraduate Degrees Depending on the nature of the course various instruments such as midterms, final exams, short exams, presentations, assignments, projects, portfolios and applications may be involved in the assessment process of a semester on condition that students are informed about their weights upon registry. Contribution of these activities to final grading range between 30% -70% and So as to be eligible to take the final exam, a student has to fulfill the attendance requirement of 70% for theoretical and 80 % for practical courses. Once this requirement is fulfilled, attendance is not required again in case of a failure and retaking that course. Final grading of a course is determined on the basis of semester studies and final exam. Those with certified and officially approved excuses are also given a makeup exam. Please see the course structure page and click on the courses for more info on each course.
The equivalences and coefficients of letter grades out of 100 points is as follows.
Score | Letter Grade | Coefficient | Definition |
---|---|---|---|
90-100 | AA | 4 | Excellent |
85-89 | BA | 3.5 | Very Good |
80-84 | BB | 3 | Good |
75-79 | CB | 2.5 | Satisfactory |
65-74 | CC | 2 | Pass |
58-64 | DC | 1.5 | Conditional |
50-57 | DD | 1 | Conditional |
40-49 | FD | 0.5 | Fail |
<= 39 | FF | 0 | Fail |
D | 0 | Not Fulfill the Required Attendance | |
E | 0 | Incomplete | |
N | 0 | NonAttendee ( Exams And Other Evaluations ) | |
G | 0 | Pass | |
K | 0 | Fail | |
S | 0 | Ongoing Study |
Head of Department: Prof. Dr. Nil Pembe ÖZER | Nil Pembe ÖZER
ECTS Departmental Coordinator: Assistant Prof. Dr. Nur DEDE | Nur DEDE