Genel Bilgi

Bölüm/Program Adı Beden Eğitimi ve Spor Programı Bölüm/Program Ad
(İngilizce)
Physical Education and Sports
Web Adresi https://sagbil.kocaeli.edu.tr/ E-posta sagbedenegt@kocaeli.edu.tr
Telefon 0090 262 303 73 53 BelGeç. (Fax) 0090 262 303 75 10
Adres Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü Umuttepe Yerleşkesi Eski Istanbul Yolu 10. km 41380 Umutepe İzmit/KOCAELİ Öğrenim Şekli Tam Zamanlı
Amaç Spor bilimlerinde yetkin ve uzman bireylerin yetiştirilmesini sağlamak Amaç
(İngilizce)
To provide education who competent and expert individuals in sports sciences.
Misyon Spor bilimlerini bilimsel açıdan destekleyecek bireyler yetiştirmek. Misyon
(İngilizce)
To educate individuals who will support sports sciences scientifically.
Vizyon Spor kültürünün kazandırılması, spor araştırmalarının teşviki Vizyon
(İngilizce)
Gaining sports culture, encouraging sports research.
Kabul Koşulları 4 yıllık fakülte mezunu olmak Kabul Koşulları
(İngilizce)
Other than the general admission specifications, so as to be admitted to the programme candidates are required to hold a bachelor's degree and achieve the scientific exam conducted by the Department.
Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları Tezli yüksek lisans programından yüksek lisans derecesi alabilmek için adayların en az yedi adet ders, bir seminer dersi ile tez çalışmasını başarıyla tamamlaması gerekmektedir. Tezli yüksek lisans programının toplam iş yükü 120 AKTS’dir. Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları
(İngilizce)
In order to be awarded a degree from Master's Programs with thesis, candidates are required to succeed in minimum 7 courses, a seminar and thesis study. The total workload to be accomplished for Master'sprograms with thesis is 120 ECTS.
Program Genel Profili Sağlık bilimi alanlarında lisans derecesine sahip olan öğrenciler, yüksek lisans programlarında aldıkları dersler ile uzmanlaşacakları alanda bilgi dağarcıklarını zenginleştirirken, disiplinlerarası bir yaklaşımla, ilgi alanlarına göre enstitünün çeşitli anabilim dallarından dersler alabilirler. Öğrenciler günümüz standartlarına uygun altyapıdaki laboratuarlarda uygulamalı araştırma yapma imkânları bulurlar. Program Genel Profili
(İngilizce)
Candidates holding a Bachelor’s degree in Health Sciences are offered a variety of courses in accordance with their fields of interest by various departments of the institute while enriching their knowledge in the field of expertise. Candidates are provided with the opportunity to conduct applied researches thanks to the updated laboratories equipped with high standard infrastructures.
Genel Bilgi Beden Eğitimi ve Spor alanında verimli sistemlerin tasarlanması, nitelikli eleman yetiştirilmesi, gelişen spor teknolojisi olanaklarının tanıtılması, ülke genelinde beden eğitimi ve sporun gelişmesi amaçlanmaktadır. Böylece uygulanan eğitim programlarına katılan öğrencinin; insan organizmasının yapısını, işleyişini ve davranışlarını bilen, Türk spor örgütünü tanıyan ve karşılaştırmalı değerlendirmeler yapabilen, öğretmenlik ve antrenörlük niteliklerine sahip bir eleman olması amaçlanmaktadır. Genel Bilgi
(İngilizce)
This program aims to design productive systems and educate qualified people in the field of Physical Training and Sports, to introduce developing facilities in sports technology and to spread physical training and sports at the scale of country. Hence, the candidates of the program are expected to know the structure, function and behavior of human body, and Turkish organizations of sports with the ability of comparative evaluations as well as being equipped with the qualifications of a teacher - trainer.
Mezunlar İçin İstihdam Olanakları Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarına, spor kulüplerine, Ulusal Olimpiyat Komitesine, lig ve milli takımlara, gençlik ve spor il müdürlüklerine, spor işletmelerine, özel gereksinimli bireylere spor eğitimi verecek eleman yetiştirmek, Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalında Yüksek Lisans eğitimi alan öğrenci; Spor kulüplerinde performans değerlendirmeye yönelik ölçümler yaparak antrenörle beraber çalışabilir. Spor kulüplerinde maç analizi yapabilir. Spor kulüplerinde takım ve rakip takımlarla ilgili istatistik verileri değerlendirebilir. Spor kulübünde veya tesisinde işletmeci olarak çalışabilir. Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde çalışabilir. Federasyonlarda çalışabilir. Mezunlar İçin İstihdam Olanakları
(İngilizce)
The graduates of the program can be employed in sports clubs working cooperatively with a coach by doing the performance measurements; they can conduct match analysis in sports clubs and evaluate the statistical data of sports teams, can work as a manager in sport clubs or can be employed at 'Youth and Sports Directorate' or at federations.
Sonraki Eğitim Olanakları Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarına, spor kulüplerine, Ulusal Olimpiyat Komitesine, lig ve milli takımlara, gençlik ve spor il müdürlüklerine, spor işletmelerine, özel gereksinimli bireylere spor eğitimi verecek eleman yetiştirmek, Her alanda doktora programlarına veya sanatta yeterlik programına başvurabilir. Sonraki Eğitim Olanakları
(İngilizce)
Upon a successful completion of the program, graduates can continue their academic studies at doctorate programs in the related fields of study on condition that they get the required score from related test parts of ALES (Examination for Academic Personnel and Postgraduate Education) and providing that they certify their foreign language proficiency through central or internationally or nationally recognized examinations such as TOEFL,YDS,etc.
Mezuniyet Koşulları Ders ve tezlerden geçerli notların alınması Mezuniyet Koşulları
(İngilizce)
In order to be awarded a degree from Master's Programs with thesis, candidates are required to succeed in minimum 7 courses, a seminar and thesis study. The total workload to be accomplished for Master'sprograms with thesis is 120 ECTS.

Kazanılan Derece

Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Lisansı

Kazanılan Derece Seviyesi

Yüksek lisans derecesi

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim/anasanat dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenciler, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. İlgili Yönetmelik hükümlerine göre yatay geçişi kabul edilen öğrencinin programa uyumu için alması gerekli görülen derslerin adları, ilgili anabilim/anasanat dalı kurulu tarafından belirlenir. Öğrencinin bir başka lisansüstü programa kayıtlı iken aldığı derslerin, sonradan Üniversitede bir lisansüstü programa kayıt olması durumunda hangilerinin asgari ders yükünden sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir ve uygun bulunan dersler için tanınır.

Erasmus programı kapsamında yurt dışında öğrenim gören öğrenciler için, gitmeden önce öğrenim anlaşmasındaki dersleri dikkate alınarak "tanınma belgesi" hazırlanır ve Kocaeli Üniversitesi tarafından tam akademik tanınma teyit edilir. Tam akademik tanınma yurtdışında yapılan eğitimin (sınavlar ve diğer değerlendirme şekillerinin dahil ederek) Kocaeli Üniversitesindeki karşılığı ile yer değiştirme anlamına gelir.

Sertifikaya dayanan (Informal) ve tecrübeye dayanan (Nonformal) öğrenmenin tanınması ile ilgili olarak Türkiye ve dışındaki Yükseköğretim Kurumlarında başlangıç aşamasındadır. Buna rağmen öğrencilerin kendi imkanları ile edindikleri Bilgisayar Becerileri ve Yabancı Dil Becerileri, Üniversitenin açmış olduğu muafiyet sınavları ile ölçülmektedir. Bu sınavlarda yeterli bir not alan öğrenciler, kayıt oldukları programın ilgili ders(ler)inden muaf olmaktadırlar.

Program Yeterlilikleri

  • Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak sağlık alanında uzmanlık düzeyinde güncel bilgilere sahiptir, bunları geliştirir ve derinleştirir.
  • Sağlık alanında ilişkili olduğu disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar ve kullanır.
  • Sağlık alanının gerektirdiği düzeyde bilgi teknolojileri, teknik ekipman ve alana özgü olan cihaz ve aletler hakkında bilgi sahibidir.
  • Sağlık alanına yönelik yapılan çalışmalarda sürekli olarak kullanılan bir araç olarak istatistik hakkında bilgi sahibidir, ilgili yazılımları etkili kullanır.

Anahtar/Aktarılabilir Yeterlilikler

  • Bilgi ve görüşlerini yazılı ve sözlü aktarabilme.
  • Bilgi ve becerileri eleştirel bir anlayışla değerlendirebilme.
  • Bağımsız çalışabilme ve sorumluluk alabilme.
  • Birlikte çalışmaya yatkın olabilme.
  • Öğrenmeyi öğrenebilme ve yönetebilme.
  • Dijital (bilgi ve iletişim teknolojileri) yetkinliği kullanabilme.
  • Meslek çevresiyle iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili kullanabilme.
  • Bilimsel etik kuralları benimseme ve uyma.
  • Düşüncelerini eyleme dönüştürme amacıyla inisiyatif alarak, girişimde bulunabilme.
  • Bilimsel araştırma bilgi ve becerisini kullanabilme.
  • Bir çalışmayı yönlendirebilme ve yönetebilme
  • Toplumsal ve kültürel değerleri gözetebilme.
  • Konularda çoklu bakış açılarını kullanabilme.
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojiyi kullanabilme.
  • Bireysel gelişimine katkı sağlayabilecek alanlarda (sanat, spor, v.b) kendini ifade edebilme.

Temel Alan/TYYÇ İlişkisi

Temel Alan Program Yeterlilikleri Ulusal Yeterlilik Çerçevesi
1 2 3 4
BİLGİ
Kuramsal, Olgusal
1                 1 BİLGİ
Kuramsal, Olgusal
2                 2
3                  
4                  
 
BECERİLER
Bilişsel, Uygulamalı
1                 1 BECERİLER
Bilişsel, Uygulamalı
2                 2
3                 3
4                  
5                  
6                  
 
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
1                 1 YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
2                 2
3                 3
4                  
5                  
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
1                 1 YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
2                  
3                  
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
1                 1 YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
2                 2
3                 3
                  4
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
1                 1 YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
2                 2
3                 3
4                  
5                  
6                  
7                  

Ders Listesi

2023/2024 Ders Listesi
1. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9853003 SAE501  Seminer I Zorunlu Ders Türkçe Seminer 0 0 1 1 1 2
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 2
5303113 BES531  Antrenman Bilgisi Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 5
5303070 BES505  Antrenman Bilgisi I Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 0
5303086 BES522  Antrenman Bilgisi II Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 0
5303101 BES503  Beden Eğitimi ve Spor Yönetimi Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 0
5303079 BES502  Bilimsel Araştırma Teknikleri Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 0
5303088 BES507  Bireysel Sporlarda Hareket Analizi Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 0
5303076 BES509  Herkes İçin Spor Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 5
5303110 BES508  İstatistik Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 0
5303089 BES598  Kinantropometri Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 0
5303073 BES513  Psikomotor Gelişim Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 5
5303077 BES515  Rekreasyon Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 5
5303084 BES517  Rekreasyon Etkili Organizasyon ve Yönetimi Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 0
5303115 BES527  Spor Ekonomisi ve Pazarlama Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 5
5303069 BES521  Spor Fizyolojisi Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 5
5303109 BES523  Spor Hukuku Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 0
5303102 BES525  Spor Klüp ve Yerel Yönetim Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 5
5303080 BES527  Spor Psikolojisi Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 5
5303114 BES511  Spor Sakatlıkları Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 5
5303105 BES503  Sporda Anatomi I Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teori+Uygulama 3 0 2 5 4 5
5303106 BES506  Sporda Anatomi II Seçmeli Ders Grup I Türkçe Laboratuvar+Uygulama 3 0 2 5 4 5
En Az 28 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup I AKTS Toplamı 28
1. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
2. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9853004 SAE502  Seminer II Zorunlu Ders Türkçe Seminer 0 0 1 1 1 2
5303119 BES599  Bilimsel Araştırma Teknikleri ve İstatistik Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 0 1 3 3 6
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 8
5303085 BES502  Spor Organizasyonları Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 5
5303082 BES504  Spor Sosyolojisi Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 4
5303083 BES522  Spor ve Politika Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 0
5303100 BES516  Spor Yönetiminde İnsan İlişkileri Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 5
5303118 BES524  Sporda Anatomi Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 5
5303072 BES506  Sporda Beslenme Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 5
5303111 BES508  Sporda Ergonomi Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 0 4
5303087 BES510  Takım Sporlarında Hareket Analizi Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 0
5303097 BES518  Terapotik Egzersiz Protokolleri Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 0
5303074 BES520  Toplam Kalite Yönetimi Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 5
5303092 BES512  Yarışma Psikolojisi Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 5
5303090 BES514  Yetenek Seçimi Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 5
En Az 24 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup II AKTS Toplamı 24
2. YARIYIL AKTS TOPLAMI 32
3. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9853001 SAE501  Tez Zorunlu Ders Türkçe Tez 0 0 1 1 0 30
9853002 SAE503  Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu Ders Türkçe Uzmanlık Alan Dersi 3 0 0 3 0 0
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
3. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
4. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9853001 SAE501  Tez Zorunlu Ders Türkçe Tez 0 0 1 1 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
4. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
Üniversite Ortak Dersi
Fakülte Ortak Dersi
Bölüm/Program Dersi

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her öğretim üyesinin uygun gördüğü ara sınav, ödev, proje, uygulama ve final sınavları yapılabilir.

Harf notlarının 100 puan üzerinden karşılıkları ve katsayıları aşağıda gösterilmiştir.

Puan Başarı Notu Katsayı Başarı Durumu
90-100 AA 4 Başarılı
85-89 BA 3.5 Başarılı
80-84 BB 3 Başarılı
75-79 CB 2.5 Koşullu
65-74 CC 2 Başarısız
58-64 DC 1.5 Başarısız
50-57 DD 1 Başarısız
40-49 FD 0.5 Başarısız
<= 39 FF 0 Başarısız
  D 0 Devamsız
  E 0 Eksik
  G 0 Geçer
  K 0 Kalır
  N 0 Girmedi
  S 0 Süren Çalışma

Program Yöneticisi

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Kürşad SERTBAŞ | Kürşad SERTBAŞ

AKTS Bölüm Koordinatörü: Prof. Dr. Zekiye BAŞARAN | Zekiye BAŞARAN